2013. 08. 02. (XVII/31)
Lápvidék

Lápvidék

2013. 08. 08.
Mint néhány napja tudjuk, létezik olyan törvényileg védett, kétezer hektáros tőzegláp az országban, amelynek éppen a mintegy tizedét kitevő legközepe valami rejtélyes okból hivatalosan nem tekintendő lápnak. Ezért továbbra is szabadon bányászható az itt rejlő mintegy két és félmillió köbméter tőzeg, ellentétben a terület nagyobb hányadával, ami a természetvédelmi hatóság oltalma alá került. A döntés indokát még a szakmabeliek sem értik, noha laikus logikával is oda jutunk, mint hogy láp nélkül nincsen tőzeg, következésképp, ahol tőzeg van, ott lápnak is kell lennie. Némelyek persze nem átallottak utánanézni, kinek a tulajdona az a cég, amelyik az egyedül bányászható kétszáz hektárt birtokolja, s belebotlottak a miniszterelnök édesapjának és testvérének kft.-jébe. Ezt az információt pedig megosztották a nyilvánossággal, mert úgy gondolták, talán érdekelheti a magyar embereket, melyik az a szerencsés bányatársaság, amelyik éppen ott szerzett feltárási jogot, ahol a becslések szerint hét és fél milliárdot érő valóságos tőzegvagyon a nem lápnak minősített lápból mégis kitermelhető.
2013. 07. 05. (XVII/27)
Szakmai sovinizmus?

Szakmai sovinizmus?

2013. 07. 11.
Amikor a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik vezetője a múlt hét végén az euobserver.com portálon elemezte, miként értékeli az Európa Tanács az emberi jogok és a jogállam magyarországi helyzetéről készült Tavares-jelentést, akkor még nem tudhatta, hogyan fog beszélni ugyanerről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Mindenesetre az igazgatónő látnoknak bizonyult. Azt írta, mivel „Magyarország aggasztó jogi csúcsteljesítménye próbára teszi Európát”, az uniós politikusok „jelentős gondjává vált, miként kellene válaszolniuk arra, hogy Magyarország kitartóan nem hajlandó eleget tenni egyre több szakértő testület kritikus értékeléseinek és reformokat követelő felszólításainak”. Veronika Goldston mintha megsejtette volna, hogy a magyar kormány képviseletében Navracsics Tibor valóban aggálytalanul kijelenti majd, miszerint az elmúlt három évben hozott több mint hatszáz törvény nemhogy mennyiségében, de minőségében is komoly teljesítményt mutat.
2013. 06. 14. (XVII/24)
Sarkalatos trükkök

Sarkalatos trükkök

2013. 06. 20.
Kim Lane Scheppele professzor igazán nem vádolható azzal, hogy késlekedve reagál a magyar alkotmányossággal kapcsolatos politikai fejleményekre. Már eddig is több ízben alaposan górcső alá vette mindazokat a törvényi változtatásokat, amelyeket a kormány az utóbbi években bevezetett, ezúttal azonban kivételes gyorsasággal elemezte az ötödik alkotmánymódosítás tervezetét. Mint ismeretes, Martonyi János külügyminiszter múlt pénteken jelentette be, hogy megküldték Brüsszelbe az Európai Unió Bizottságának kifogásaira válaszoló levelet; Scheppele pedig Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász New York Times-beli blogjában már hétfőn közzétette elemzését erről a javaslatról. Amely véleménye szerint csak azért született, hogy elébe menjen a Tavares-jelentésről és a Velencei Bizottság vizsgálatáról nemsokára esedékes brüsszeli és strasbourgi vitáknak, és jelezze Orbánék együttműködési szándékát az európai fórumokkal. A princetoni jogtudós azonban úgy véli, ez a készségesség csupán látszat; a magyar kormány kizárólag a Bizottság három témát érintő bírálatával hajlandó foglalkozni, és nyilvánvalóan megpróbálja elkerülni, hogy az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács napirendjére tűzött, átfogó jelentésekről is tárgyalnia kelljen.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!