hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 07. 12. (XVII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A „demokratikus puccs” hullámai

„A török szultán fájlalja a fáraó bukását” – ezzel a találó címmel jellemezte az egyiptomi katonai hatalomátvétel utáni közel-keleti reakciókat az indiai Asia Times című angol nyelvű napilap. Az újságban India volt ankarai nagykövete török szempontból elemezte az eseményeket, mondván Recep Tayyip Erdogan volt az egyetlen vezető a térségben, aki nevén nevezte a kairói puccsot, újra magához ragadva ezzel a pán-iszlám mozgalom meg­határozó pozícióját. Európa és az Egyesült Államok óvatosan kivár, míg Szaúd-Arábia és az Öböl-menti országok lelkes és bőkezű támogatásukról biztosították az új egyiptomi vezetést.

Ki lesz a trónörökös?

Miközben a világ egyre növekvő érdeklődéssel várja Vilmos herceg és Katalin hercegné első gyermekének világra jöttét, Nagy-Britanniában már az eseményt követő ünnepségekre és gazdasági fellendülésre készülnek.

Katar, az ellentmondások országa

A katari emír a közelmúltban jelentette be, hogy lemond a földgázban gazdag állam éléről, helyét pedig másodszülött fia veszi át. Bár az ország vezetésének főbb irányvonalaiban nem várható változás, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk (képünkön) lépése példátlannak számít az arab világ modern kori történelmében. A sejk öröksége sem mellékes: uralkodása alatt Katar a pénzügyi, a diplo­máciai, a sport-, valamint a médiavilág meghatározó szereplőjévé vált.

De ki figyeli meg a megfigyelőket?

Újabb szereplővel bővült a „megfigyelők klubja”. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után most Franciaországban is felmerült a gyanú, hogy titkosszolgálata kiterjedt megfigyelőrendszerrel rendelkezik. A botrányok kirobbantója, Edward Snowden viszont időközben lassan elkezdheti megtervezni, hogyan jusson át Venezuelába, amely Nicaraguával és Bolí­viával együtt menedékjogot ajánlott fel számára. Merkel kancellár viszont magyarázkodásra kényszerült, mivel többek szerint kizárt, hogy a sikeres német titkosszolgálat nem tudott a stratégiai partnerek megfigyelési programjairól.

Abu Katadát máris vád alá helyezték Jordániában

Véget ért Abu Katada számára a londoni Belmarsh börtön vendégszeretete, Nagy-Britannia ugyanis a hét elején kitessékelte a radikális iszlamistát, akinek hazatérését hírhedt terrorkapcsolatai, s bizonyításra váróan több terrorcselekményben való részvétele miatt Jordánia hosszú évek óta követeli. A brit egyetemes jogtörténet leghosszabb és legdrágább kitoloncolási folyamata zárult le ezzel, amely a becslések szerint az adófizetőknek közel 1,7 millió fontjába került. Hazájában máris megkezdték a felelősségre vonást: terrorizmussal vádolták meg a palesztin nemzetiségű hitszónokot.

Tűzgolyó és pusztulás

A kanadai Quebec tartományban lévő Lac-Megantic városka lakói megszokták már az áthaladó vonatok látványát. Azon a szombati napon azonban egy elszabadult szerelvény hirtelen pokollá változtatta a lakók életét.

Kormányozható lesz-e Egyiptom?

Most, hogy a hadsereg két év után újra kezébe vette a hatalmat Egyiptomban, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan váljon meg attól. Miután a múlt héten katonai puccsal megbuktatták Mohamed Murszi államfőt, Abdel Fattah asz-Sziszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka felfüggesztette az iszlamista alkotmányt, és az alkotmánybíróság korábbi elnökét, Adli Manszurt nevezte ki ideiglenes államfőnek. E hét közepére elfogadták a hatalomváltás menetrendjét is. Ugyanakkor a hadseregnek szembe kell néznie az egyre inkább irányíthatatlanná váló állam stabilitásának kérdésével, valamint az első szabadon megválasztott, legitim államfő, Murszi elnök iszlamista támogatóinak ellenreakcióival is. Egyes elemzők a polgárháború lehetőségét sem zárják ki.

Belföld

Orbán házáig ért a panaszáradat

Érdemben még egyetlen devizahiteles sem nyert jogerős pert Magyarországon. Hitelszerződést még nem nyilvánított semmissé bíróság, de az sem jelentene segítséget, ha egyszer ez is megtörténne.

Az évszázad kémpere

Amennyiben igaz a kémbotrány sajtóban megjelent – lapunk információi által is megerősített – verziója, akkor a második Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági vezetői szakmailag ordító dilettantizmusról tettek tanúbizonyságot, és a rájuk kiszabott büntetés botrányosan enyhe. Ha viszont igaz az a baloldali állítás, miszerint a vádiratban semmilyen konk­rétum nem szerepel, amely alapján kémkedésért bárkit el lehetne ítélni, akkor nagy kérdés, hogy kinek az érdekeit szolgálja az eljárás.

Strasbourg után oszlóban a Magyar Gárda

Bár a héten a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága által is feloszlatásra ítélt Magyar Gárda képviselője szerint van még jogorvoslati lehetőség, a döntés valójában csak tetézte a sok sebből vérző Jobbik-közeli szervezet bajait. Az egykor szebb napokat látott félkatonai szervezet mára legalább három részre szakadt.

Ellen-OTP-t építenek fideszes segédlettel?

Eddig nem volt a Fideszhez közel álló érdekköröknek igazi nagybankja, most a Takarékbankból állami segítséggel létrehozzák ezt – ez az egyik olvasata annak, hogy a Parlament rekordgyorsasággal elfogadta a takarékok integrációjáról szóló törvényt. A kormány lépését ellenző Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövet­ség (OTSZ) elnöke bejelentette, hogy minden hazai, és ha kell, európai fórumon jogorvoslatot fognak kezdeményezni. A gazdasági életben elterjedt, hogy a kormány az akcióval Csányi Sándor OTP-vezér befolyását csökkentené, és ellensúlyát szeretné megteremteni.

A magyarok korruptnak látják a politikát

Egyre több magyar érzékeli úgy, hogy hazánkban nőtt a korrupció mértéke, ugyanakkor Európában a magyarok jelentenék legkisebb arányban, ha korrupciós jelenséggel találkoznának – derül ki a legnagyobb nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet jelentéséből.

Munkát, diplomát!

960 milliárdos költségvetéséből 8 milliárd eurót szán az EU az ifjúsági munkanélküliség súlyosbodó problémájának megoldására. Az öregedő és fogyó Európa vezetőinek, úgy tűnik, nem igazán fontos a jövő nemzedék sorsa, ami komoly társadalmi feszültségekhez vezethet.

Hit és értékek

Újra feltárják a hajdani Szentély városát

Valami megváltozott Izraelben az úgynevezett „zöld vonalak” mögött az utóbbi években. Amikor néhány éve egy európai politikusok és újságírók számára rendezett jeruzsálemi konferencia keretében ellátogattunk a ciszjordániai Beit Elbe, a település lakói keserűen mutatták a közelükben húzódó izraeli biztonsági kerítést. A zsidó telepesek úgy érezték, hogy a fal - ami hatékony védelmet biztosított a terrortámadásokkal szemben a mögötte fekvő izraeli városoknak - elszakítja őket attól az államtól, amelyért olyan sok áldozatot hoztak katonaként és pionírként egyaránt. Legutóbbi utunk két héttel ezelőtt a Beit Eltől néhány kilométerre fekvő Silóba vezetett, amely a hajdani bibliai település - Izrael első fővárosa - helyén épült újra. A panaszok helyett most lelkesedést, inspirációt és reményt tapasztaltunk. A meglepő fordulat oka, hogy a hajdani zsidó szentély múltja és jövője az elmúlt hónapokban politikai és régészeti szempontból is a figyelem középpontjába került.

HÁTTÉR

A protestánsok kitartanak a meleglobbival szemben

Alig két hete annak, hogy Amerikában a Legfelsőbb Bíróság törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát – azzal az indoklással, hogy annak kulcsfontosságú részei alkotmányellenesek –, teret nyitva a melegházasság széles körű legalizálásának. A közvé­lemény viszont már a döntés előtt érzékelte, hogy a küzdelem eldőlt. Legfrissebb kutatásában a George Barna Group arra a kér­désre kereste a választ, hogy hogyan változott meg a társa­dalom vélekedése a kérdésben egy évtized alatt.

Kereszt helyett ramadán

A Premier League 1992-es indulásakor összesen egy focista vallotta magát muzulmánnak: a Tottenham spanyol közép­pályása, Nayim. Az angol bajnokság legfelsőbb osztályá­ban 40-re nőtt a számuk. A bajnokság egyre inkább átalakul annak érdekében, hogy megfelelhessen a focisták igényeinek. Amíg a keresztény játékosok hitvallása nem kevés feszültséget okozott az utóbbi években, egyre megszokottabb látvány, ha a muszlim játékosok térdre esve imádkoznak egy-egy gól után Allahhoz. Úgy tűnik, az iszlám az egész európai futballtradíciót átformálhatja.

A szellem ereje

Az egyházi iskolák diákjainak csaknem fele, ha van is neki, nem tud erőt meríteni saját hitéből; az ál­lami iskolákban pedig még gyengébb a spiri­tua­li­­tás­ra való fogékonyság; és van olyan elit gimnázium, ahol a tanulók 30 százaléka reménytelennek vallja magát – többek között ez derül ki Kalmár Sándor pszichiáter 1400 fiatal között elvégzett kutatásából, amelynek keretében a megkérdezettek mindennapi szellemi tapasztalataira volt kíváncsi. A szakember szerint Magyarországon elégtelenül működik a spirituális nevelés, aminek egyenes következményei a depresszió, a függőségek és a rossz egészségügyi mutatók. A 15 és 34 év közötti korosztályban például vezető halálok az öngyil­kosság.

Mit rejt a MobilTárca?

A napokban indult a MobilTárca alkalmazás hazai tesztelése, azaz egy olyan készpénznélküli, NFC-technológiára épülő, mobil­telefonos fizetési rendszer bevezetése, amely – a kez­de­ményezés hívei és úttörői szerint – forradalmi, megállíthatatlan és még az ország versenyképességére is jó hatással lehet.

Keleti kudarc

Tisztázni kellene végre egy hovatovább – legalábbis a médiában – gyakori félreértést az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentés ajánlásaival kapcsolatban. Az újságírók és a műsorvezetők ugyanis előszeretettel kevernek össze, illetve azonosítanak egymással két, valójában különböző bizottság felállítására tett javaslatot.

Nagyék a rengetegben

A városi forgatagtól távol, de korántsem magányosan élnek a Nagy család tagjai Marosvásárhelytől harminc kilométerre, Mezőmadarason. A megélhetéshez valót egyedül teremtik elő, egyetlen jövedelemforrásuk a „tejpénz”, még a búzát is maguk őröltetik, amiből a kenyerük készül.

Feudális világ Magyarországon

Minden eddiginél nagyobb kiszol­gál­­tatottság jellemzi a vidéki Magyar­­­­­országon élő rászorulókat, a segélyezési rendszer megszigo­rítása szinte élet-halál urává teszi a helyi potentátokat – derül ki a Pro Cserehát Egyesület nemrég publikált kutatásából.

Így formálták át a közvéleményt

Hogyan sikerült a szűk homoszexuális kisebbségnek egy generációnyi idő alatt gyökeresen átformálni a közgondolkodást? – erre a kérdésre keresi a választ Joseph Maretta New York-i lelkész, aki szerint a módszer követésével bármilyen elnyomott vagy üldözött csoport, köztük a keresztény egyház is hasonló sikereket érhet el.

A melegek evangéliuma

Transzvesztita múltú szexuális tanácsadók, melegközösségek megagyülekezetekben és homoszexuális teológia – keresztény felekezetek sokaságában ütik fel fejüket az LMBT-közösség tagjai. Az úgynevezett „hyper grace” (szuperkegyelem) soha nem látott felekezetközi toleranciával viszonyul a szodómiához.

KÁVÉSZÜNET

Gyarló csillagok

A divatipar sokak számára csupán csillogó, pazar ruhákat, világhírű divatházakat, sztárként ünnepelt tervezőket jelent, pedig a luxustextilipar kulisszái mögött olyan történetek is sorakoznak, amelyek átformálhatják egyes divatcégekről kialakított képünket. 2011-ben két divatház, a Hugo Boss és a Chanel-ház antiszemita és nácibarát múltjával került rivaldafénybe, a Dior-ház pedig művészeti vezetőjének antiszemita megnyilvánulása miatt kényszerült bocsánatkérésekre.

Pulival Washingtonban

Tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a juhászbojtárra Washington DC-ben, mivel a Smithsonian Intézet által 1967 óta minden évben megrendezésre kerülő Smithsonian Folklórfesztivál (Smithsonian Folklife Festival) ezévi főszereplője Magyarország volt a Balassi Intézet és a helyi magyar nagykövetség közreműködésének köszönhetően.

Caruel Szépségpatika nyílt a Belvárosban!

A név kötelez. Mi sem lehet ennek jobb bizonyítéka, mint az a szépségpatika, amelyet a napokban nyitott meg a francia gyógyszerész, Raymond Caruel felesége és lánya, tovább öregbítve ezzel a cég hírnevét.

Fossil – Egy kalandos márka születése

A dallasi Tom Kartsotis sem tűnt elégedettnek az 1980-as évek elején. Ugyan egy jegyértékesítő cégben partnertulajdonosként különböző sportrendezvények, például a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat meccseire szóló belépőket árusított egészen jó haszonnal, úgy érezte, hiányzik életéből az izgalom. Bátyja inspirálására vágott bele a nagy kalandba. Nem kevesebbet tűzött ki céljául, mint egy óravilágmárkát létrehozni! Partneri részesedését részben eladva – és így biztos, jól jövedelmező tevékenységét kockára téve – szerzett tőkét új vállalkozásához.

Mindent a kontaktlencsékről

A kontaktlencsék a szemüveg tökéletes helyettesítői. Kényelmes őket viselni, egyszerűen kezelhetők. Élvezze az általuk nyújtott szabadságot!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!