hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pulival Washingtonban
Magyar néptáncot és hagyományokat tanultak a függetlenség napján

2013. 07. 18.
Tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a juhászbojtárra Washington DC-ben, mivel a Smithsonian Intézet által 1967 óta minden évben megrendezésre kerülő Smithsonian Folklórfesztivál (Smithsonian Folklife Festival) ezévi főszereplője Magyarország volt a Balassi Intézet és a helyi magyar nagykövetség közreműködésének köszönhetően.

Bár 1970-ben már találkozhattunk itt a kelet-európai népdalok között magyar nótákkal is, idén először Magyarország, illetve a Kárpát-medencében fellelhető magyar hagyomány került a középpontba. A Smithsonian legtöbb múzeumához és rendezvényéhez hasonlóan ez az esemény is ingyenes a látogatók számára, ami meg is látszik a résztvevők számán: az összesen nyolc nap alatt nagyjából egymillióan jöttek el a National Mall területén levő fesztiválra.

A Navracsics Tibor által megnyitott program két hosszú hétvégén át tartott, június 26. és 30., valamint július 3. és 7. között, így július 4-én, az amerikai függetlenség napjának ünnepén is, ami csak tovább növelte a látogatók számát.

A fesztivál során esténként koncertek kerültek megrendezésre, napközben pedig volt magyar népzene, tánc­ház, kézműves kiállítások, főzés, hímzés és rengeteg interaktív program mint hajfonás, népdaléneklés, hímzésmintákból kirakók, körtáncok és hímestojás-sudoku. A 23 kézműves mesterember között találkozhattunk pilisszentlászlói nyeregkészítővel, zalaegerszegi bőrművessel, pomázi faművessel, debreceni rézművessel, vargyasi asztalos- és bútorfestő mesterrel, de volt természetesen kalocsai hímzés és kalotaszegi minta, meg csókakői mézeskalácskészítő és gyertyaöntő a cimbalom- és hegedűkészítő mellett, és akkor a kosárfonást, gyöngyhímzést, kékfestést és kalapkészítést még meg sem említettem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!