hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lesz a trónörökös?
Királyi bébilázban ég Anglia

2013. 07. 19.
Miközben a világ egyre növekvő érdeklődéssel várja Vilmos herceg és Katalin hercegné első gyermekének világra jöttét, Nagy-Britanniában már az eseményt követő ünnepségekre és gazdasági fellendülésre készülnek.

Soha nem látott várakozás övezi a brit trónörökös megszületését. Az internetnek hála, világszerte milliók követik figyelemmel az események alakulását, a Twitteren és a Facebookon „megrepedt a királyi magzatburok” és ehhez hasonló híresztelések generálják napról napra izgatott hozzászólások ezreit. Habár a királyi sarj érkezése hivatalosan július közepére várható, a sajtó képviselői már hetekkel ezelőtt sátrat vertek a paddingtoni St. Mary’s Kórháznál, létrákkal és állványokkal árasztva el a szülészet bejárata előtti teret.
Lapzártánkkor még kérdéses, meddig kell az újságírók egyre népesebb táborának a kórház előtt rostokolni, annyi azonban bizonyos, hogy az uralkodócsalád felkészült a nagy napra. Egy bérelt magánhelikopter napok óta Vilmos és Katalin walesi otthona előtt állomásozik, hogy a királyi légierő pilótájaként szolgáló „kispapát” Londonba repítse, ha eljön az idő. Katalin hercegné a biztonság kedvéért már egy ideje a házaspár londoni négyemeletes rezidenciáján tartózkodik, amit a közelmúltban egymillió euróért alakíttattak át gyermekek számára biztonságossá. Az adófizetők pénzén végrehajtott munkálatok borsos ára azonban valószínűleg semmiség ahhoz a tetemes összeghez képest, amit előrejelzések szerint a kis herceg vagy hercegnő születése hozhat az ország konyhájára.
Örömhír a stagnáló brit gazdaság számára, hogy a szakértők augusztus végéig közel 400 millió dolláros hozamot várnak a királyi jövevény érkezésétől. A bevételek nagy részét várhatóan a trónörökös születését ünneplő vigasságok jelentik majd: az alkohol- és ételfogyasztástól összesen mintegy 136 millió dollárt remélnek. Dörzsölhetik a markukat továbbá a gyerekruha- és babakocsibiznisz képviselői is, a bébijárgányok, kisruhák ára ugyanis előreláthatóan mintegy 13 százalékkal növekszik az elkövetkező hónapok során a szigetországban, ahol sikkes dolognak számít lemásolni az uralkodói szokásokat.
Szép időknek néznek elébe az ajándéktágy-készítők is, akik tűkön ülve várják a napot, amikor kiderül, milyen nevet kell gravírozni a portékába, valamint hogy rózsaszín vagy kék csecsebecsék tömkelegével árasszák-e el a szuvenírboltokat. A vásárlók máris tolonganak az üzletekben: a királyi babakocsival díszített tányérokat, rugdalózókat, előkéket és zenélő biliket viszik mint a cukrot, ám az igazi dömpingre a trónörökös világrajötte után lehet számítani.
A születendő baba nemét és nevét a kilenc hónap alatt sikerült hétpecsétes titokként megőrizni, ami viszont a fogadóirodáknak kedvezett. Ezek pillanatnyilag a legnagyobb valószínűséggel egy Alexandra Sarolta Erzsébet Viktória nevű hercegnőt jósolnak a kíváncsi tömegeknek. A gyermek neme a trónutódlás szempontjából egyébként ma már lényegtelen, hiszen a brit kormány tavaly megváltoztatta a – mindeddig a legidősebb fiút preferáló – trónöröklési törvényt, így Vilmos herceg elsőszülöttje nemre való tekintet nélkül trónra kerül.
Az üzletembereken kívül jól járnak majd a nagy eseménnyel azok az újszülöttek is, akik Katalin hercegné gyermekével egy napon jönnek világra. A Királyi Kincstár ugyanis minden aznap születendő csecsemőt egy 28 font (közel tízezer forint) értékű ezüst „szerencsepennyvel” fog megajándékozni a történelmi pillanat emlékére. A hercegi elsőszülött világra jöttét hagyományosan 41 ágyúlövés adja hírül a londoni Hyde Parkban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!