hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szellem ereje
Kalmár Sándor pszichiáter a spiritualitásban rejlő lehetőségekről

2013. 07. 18.
Az egyházi iskolák diákjainak csaknem fele, ha van is neki, nem tud erőt meríteni saját hitéből; az ál­lami iskolákban pedig még gyengébb a spiri­tua­li­­tás­ra való fogékonyság; és van olyan elit gimnázium, ahol a tanulók 30 százaléka reménytelennek vallja magát – többek között ez derül ki Kalmár Sándor pszichiáter 1400 fiatal között elvégzett kutatásából, amelynek keretében a megkérdezettek mindennapi szellemi tapasztalataira volt kíváncsi. A szakember szerint Magyarországon elégtelenül működik a spirituális nevelés, aminek egyenes következményei a depresszió, a függőségek és a rossz egészségügyi mutatók. A 15 és 34 év közötti korosztályban például vezető halálok az öngyil­kosság.

A vizsgálat során mit értettek pontosan spiritualitás alatt, és hogyan gyűjtötték az adatokat?

– Sajnálatos módon Magyarországon az oktatásból-nevelésből és az orvosi gyakorlatból is hiányzik az ember holisztikus, vagyis teljes személyiségét kezelő szemlélet. Ismételgetjük, hogy az ember a test és lélek egysége, miközben a tudomány ezt a megközelítést már 30 éve meghaladta. Az Egészségügyi Világszervezet az egészség fogalom meghatározásánál a testi, pszichés, szociális jólléten felül a spirituális jóllétnek is fontosságot tulajdonít. Ezzel rámutattak Freud alapvető hibájára, aki nagyot tévedett, amikor azt mondta, hogy a vallás kényszerbetegség.

Persze a vallás nem ugyanaz, mint a spiritualitás: az előbbi a rendszert, a külsőségeket jelenti, az utóbbi a belső hitet és reményt. Ebből következik, hogy valaki úgy is lehet vallásos, tartozhat egy rendszerhez, hogy spirituálisan nem erős. De ez fordítva is igaz: lehet valaki spirituális beállítottságú, de az ismeretek hiányában, konkrét vallási keretek nélkül az ilyen ember könnyen a babonák világában találja magát. Ugyanakkor az egyes vallásokon belül lehetnek tévhitek is. A magyarok egyik katolikus védőszentje, Kapisztrán János például a legvérengzőbb inkvizítor volt, aki tízezreket küldött máglyára; vagy nehezen lehetne pozitívnak mondani azt a jelenséget, amikor egy arab fiatal bombát köt magára, elköszön a családjától, és a piactéren felrobbantja magát és másokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!