hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A protestánsok kitartanak a meleglobbival szemben
A botlás köve

2013. 07. 11.
Alig két hete annak, hogy Amerikában a Legfelsőbb Bíróság törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát – azzal az indoklással, hogy annak kulcsfontosságú részei alkotmányellenesek –, teret nyitva a melegházasság széles körű legalizálásának. A közvé­lemény viszont már a döntés előtt érzékelte, hogy a küzdelem eldőlt. Legfrissebb kutatásában a George Barna Group arra a kér­désre kereste a választ, hogy hogyan változott meg a társa­dalom vélekedése a kérdésben egy évtized alatt.

A Barna Group 2003 óta kíséri figyelemmel az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális) közösséggel kapcsolatos véleményeket az Egyesült Államokban. Legújabb vizsgálatuk középpontba helyezi azokat a társadalmi csoportokat, amelyeknek szimpátiája az elmúlt években az LMBT-csoport felé közeledett. A felmérés készítői szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése csupán egy már végbement társadalmi változás jogi kifejeződése – azt tükrözi, hogy a közvélemény, bár hezitálva, de egyre jobban elfogadja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot.

Az adatok szerint az amerikaiak többsége, 53 százalék véli úgy, hogy a törvények megváltoztatásával kell több szabadsághoz juttatni az LMBT-közösséget. Tíz évvel ezelőtt ez a vélemény 42 százalékkal még kisebbséginek számított. Míg azonban 2003-ban még elsősorban a magukat ateistáknak és agnosztikusoknak vallók támogatták a melegjogokat, ma már a gyakorló katolikusok és a nem keresztény vallások gyakorlói is felsorakoztak a támogatók közé. A gyakorló protestánsok, mondhatni, magukra maradtak a melegjogokat szélesítő törvényi változások ellenzőiként.

Ilyen mértékű változások természetesen azonnal az okok keresésére sarkallják a kutatókat. Bár a válaszokat még nem találták meg, az egyik ok lehet a melegközösség iránti megértés növekedése az elmúlt tíz évben. Egy évtizeddel ezelőtt ugyanis a megkérdezett amerikaiak 40 százaléka a melegek egyetlen konkrét törekvését sem tudta megnevezni. Mára ez az arány visszaesett egynegyedre, ami azt jelenti, hogy egyre többen ismerik meg a melegközösség céljait a társadalmi változások terén (a heteroszexuális családokkal való egyenlőség a családi kedvezmények terén, egyenlő munkajogi elbánás, törvényes házasodási lehetőség, homoszexuális párok örökbefogadási és nevelőszülői jogainak elérése, a diszkrimináció megszüntetése). 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!