hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyarló csillagok
A divatikonokról is lehull a lepel

2013. 07. 18.
A divatipar sokak számára csupán csillogó, pazar ruhákat, világhírű divatházakat, sztárként ünnepelt tervezőket jelent, pedig a luxustextilipar kulisszái mögött olyan történetek is sorakoznak, amelyek átformálhatják egyes divatcégekről kialakított képünket. 2011-ben két divatház, a Hugo Boss és a Chanel-ház antiszemita és nácibarát múltjával került rivaldafénybe, a Dior-ház pedig művészeti vezetőjének antiszemita megnyilvánulása miatt kényszerült bocsánatkérésekre.

Hugo Ferdinand Boss (nagy képünkön) nemzeti­szocialista múltja alapvetően ismert volt a divat iránt érdeklődők körében, habár mind ez idáig nem volt világos az, hogy mily mértékben volt érintett a fasiszta állam kiszolgálásában. A 2011-ben Roman Köster történész által megírt tanulmánykönyv, a Hugo Boss 1925–1945: The History of a Clothing Factory During the Weimar Republic and Third Reich a cég gazdasági felemelkedését, térnyerését részletesen is bemutatja. H. F. Boss gyárát 1924-ben Metzingenben alapította, amely 1931-ben tönkre is ment. Ugyanebben az évben csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz, valamint az SS támogatójává vált. Belépését követően megrendelései és bevételei sokszorosára duzzadtak, hiszen az akkori hatalom fő egyenruha-beszállítójává vált. Ő tervezte és gyártotta az uniformist, többek között a rohamosztag (SA), az SS, valamint a Hitlerjugend számára. Nevéhez kapcsolódik az egységes barna ing ötlete, gyártása is. Cégének teljes vezetősége mind Hitler csodálója és hűséges rajongója volt. Azonban arra csupán most derült fény, hogy gyárában 40 francia börtönre ítéltet, illetve 150 lengyel munkaszolgálatost, általában zsidó nőket foglalkoztatott, akiket egy, a gyár területéhez közeli munkatáborban helyeztek el sokkolóan szegényes környezetben.

Hugo F. Boss soha nem tagadta náci múltját, döntését azzal indokolta, hogy e lépésben látta cége megmentésének lehetőségét.

1946-ban náci aktivista, valamint a Nemzetiszocialista Munkáspárt támogatói múltja miatt megfosztották szavazati jogától, korlátozták üzleti tevékenységét, valamint 100 ezer márka büntetés kifizetésére kötelezték, amely kiadás, figyelembe véve az 1941-es, több mint 3 millió márkányi bevételét, nem döntötte romba cégét. Habár a tulajdonos 1948-ban meghalt, a náci megrendelésekből felfuttatott cég a mai napig virágzik. A könyv megjelenése bocsánatkérésre kényszerítette a ma már más tulajdonban lévő céget. Honlapjukon sajnálatukat és bocsánatkérésüket fejezték ki azok iránt, akiket bármilyen sérelem ért, illetve nehézségben szenvedtek a Hugo Ferdinand Boss vezette cégben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!