hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellen-OTP-t építenek fideszes segédlettel?
A nagy Takszöv-biznisz

2013. 07. 11.
Eddig nem volt a Fideszhez közel álló érdekköröknek igazi nagybankja, most a Takarékbankból állami segítséggel létrehozzák ezt – ez az egyik olvasata annak, hogy a Parlament rekordgyorsasággal elfogadta a takarékok integrációjáról szóló törvényt. A kormány lépését ellenző Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövet­ség (OTSZ) elnöke bejelentette, hogy minden hazai, és ha kell, európai fórumon jogorvoslatot fognak kezdeményezni. A gazdasági életben elterjedt, hogy a kormány az akcióval Csányi Sándor OTP-vezér befolyását csökkentené, és ellensúlyát szeretné megteremteni.

A takarék- és hitelszövetkezeti mozgalom Németországból indult el, az első kölcsönös hiteltársaságot 1850-ben alapították. Magyarországon az erdélyi szászok 1851-ben Besztercén hívták életre az első ilyen szövetkezetet, az elmúlt évszázadokban több koncepció is létezett e szervezetek működtetésére. Jelenleg a takarékszövekezetek többsége a Takarékbank égisze alatt hálózatba tömörült, de mivel leginkább a jövedelemszegény kistelepüléseken találhatóak a fiókjaik, ma még nem igazán jelentős szereplői a magyar bankszektornak. Közelébe sem érnek a legnagyobb magyar banknak, az OTP-nek, de még egy átlagos külföldi tulajdonban levő pénzintézet „erejét” sem érik el, noha 1600 bankfiókkal, és – legalábbis darabszám tekintetében – jelentős ügyfélkörrel rendelkeznek. (A „banküzemben” nem minden a fiókszám, hisz a legnagyobb fiókhálózatot üzemeltető OTP-nek országszerte negyedennyi fiókja sincs, de mégis nagyobb nyereséget hoz és összehasonlíthatatlanul jelentősebb tőkét „mozgat”.) 

A kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt törvényt az országgyűlés kétszer is elfogadta, mert Áder János először visszaküldte azt a T. Háznak, de a képviselők árnyalatnyi változtatás után elfogadták újra a jogszabályt, aminek – preambuluma szerint – célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Heteknek elmondta, hogy egyik aggályuk az, hogy az államilag kikényszerített integráció valójában egy erőszakos vételi jog létrehozása. (A VOSZ-nak több tucat takarékszövetkezet a tagja, a szervezet elnöke az a Demján Sándor, aki egyben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség vezetője is.) Dávid Ferenc szerint az új törvény kiveszi az irányítási jogot a szövetkezetek jelenlegi tulajdonosainak és vezetőinek a kezéből, és megteremti a lehetőséget, hogy – idézzük – „a Takarékbankra ácsingózó érdekcsoportok kezébe kerüljön az 1600 fiókból, milliós ügyfélkörrel rendelkező takarékszövetkezeti szektor”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!