hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán házáig ért a panaszáradat
Devizaperekben  a bankok állnak nyerésre

2013. 07. 11.
Érdemben még egyetlen devizahiteles sem nyert jogerős pert Magyarországon. Hitelszerződést még nem nyilvánított semmissé bíróság, de az sem jelentene segítséget, ha egyszer ez is megtörténne.

Szó szerint Orbán Viktorig ért a devizahitelesek ügye, miután a Kúria múlt heti döntését követően több száz tüntető a XII. kerületi Cinege utcába vonult. A Kúria sokak által várt határozata szerint nem semmis a devizahitel-szerződés, noha valóban van olyan eleme, amit módosítani kell. Az OTP-t perlő devizaadós 5 millió forintot követelt a banktól, mert álláspontja szerint ennyi pénzt veszíthetett az OTP által 2008-ban egyolda­lúan megemelt árfolyamkülönbözeten.

Másodfokon az adós győzelmével zárult a per, a Kúria ezt változtatta meg. A vita lényegét az árfolyamrés képezte: az adós azzal érvelt, hogy a bank a szerződésben nem tüntette fel külön költségként a vételi és az eladási árfolyam közötti különbséget, vagyis azt, hogy az adósnak vételi árfolyamon folyósította a hitelt, a törlesztést viszont eladási árfolyamon számította. Az adós szerint az a szerződés, mely nem tartalmazza az összes költséget – semmis. A bank viszont azzal érvelt, hogy az árfolyamrés nem költség, ezért nem szükséges külön nevesíteni, másrészt a Teljes Hiteldíj Mutatóban (THM) fel volt tüntetve.

Résen volt a Kúria

A Kúria végül azt mondta ki, hogy az árfolyamrés: költség, és ezt külön is tartalmaznia kellett volna a szerződésnek. Azt is kimondta, hogy az árfolyamrés a konkrét esetben 1 százalék, és amennyiben a bank így módosítja a szerződést, akkor az érvényben marad, és érvényes visszamenőleg is. Annak ellenére döntött így a legfelsőbb testület, hogy érdemben nem vitatta az adós álláspontját, miszerint semmis a szerződés, hiszen nem tüntettek fel minden költséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!