hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeesküvők

2013. 04. 11.
Természetesen a legkevésbé sem valószínű, hogy Kopits György írása, amit múlt héten a Wall Street Journal közölt, meg a Nemzet­kö­zi Valutaalap (IMF) szinte ugyanak­kor kiadott jelentése a magyar gazda­ság állapotáról valamiféle összehan­golt akció volna „a kormány lejáratására” – ám egyáltalán nem okozna meglepetést, ha például Kumin Ferenc, a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár ekként próbálná értelmezni a két publikáció időbeli egybeesését. Hiszen a kabinet illetékesei mostanában jószerével minden külföldről származó szakmai avagy politikai bírálatra azzal a szépen fejlett összeesküvés-elmélettel válaszolnak, miszerint az európai baloldaliak és liberálisok aknamunkát folytatnak ellenünk. Hogy miért? Mert a kormány unortodox politikája sérti a nagy világcégek érdekeit –  lásd: bankadó és rezsicsökkentés –, vilá­gos tehát, hogy bértollnokaikkal és politikai vazallusaikkal megtámadtat­nak bennünket.

Ezzel a megejtő teóriával azonban van némi probléma. Ha körülnézünk a világban, nem épp úgy tűnik, hogy a kormány politikájával szemben kizárólag az európai baloldal sietne fellépni. Mert mind az Európai Unió vezetése – ideértve a Bizottság elnökét és az uniós normák betartatásáért felelős biztosok többségét –, mind például Angela Merkel német kan­cellár is jobboldali, az Orbán-kurzust velük együtt kritizáló rangos orgánumok jórésze úgyszintén.

És történetesen Kopits György, aki azelőtt a Költségvetési Tanács elnöke volt, nemkülönben konzervatív beállítottságú; az IMF-ről pedig, mint nemzetközi szervezetről értelmetlen is volna bármiféle pártos elkötelezettséget feltételezni. Ha tehát mindezen szereplők finoman szólva is aggályosnak tartják, ami az utóbbi három évben Magyarországon a gazdaságpolitikában történik, akkor ennek okát legfeljebb a hamis kormányzati propaganda indokolhatja mással, mint legjobb szakmai meggyőződésükkel.

Persze, kétségkívül igaz, hogy amiként egyre nyilvánvalóbb lett, milyen mértékben alakítják a magyar gazdaság viszonyait pőrén hatalomtechnikai szempontok, úgy váltak a külföldi kommentárokban is határozottabbá a politikai értékítéletek. Magyarán, a Nyugat kezdte megérteni, hogy a korábban naiv jóhiszeműséggel pusztán dilettantizmusnak vélt gazdasági ámokfutás valójában egy eltökélt társadalmi átalakítás eszközeként szolgál. Ha relatíve lassan is, de kénytelen volt átlátni: itt olyan autoriter rendszer épül, amely azért iktatja ki az alkotmányos jogállam fékeit és ellensúlyait, hogy a saját klientúrája javára végrehajtott, immár akadálytalan vagyoni „átrendeződéssel” leválthatatlanná tegye a kormánypártot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!