hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 04. 04. (XVII/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Agresszív retorikával támad Észak-Korea

Szemmel láthatólag pattanásig feszíti a húrt Észak-Korea, egymás után hozva az egyre provokatívabb és egyre agresszívabb döntéseket. Phenjan először a két Korea közötti forródrótot vágta el, majd múlt vasárnap hadiállapotot hirdetett; kedden bejelentette, hogy újraindít egy hat évvel ezelőtt bezárt atomreaktort, szerdán reggel pedig lezárta a két Korea között működő határt, amely a keszongi különleges övezetbe való bejutást tette lehetővé.

Bezárulhat  a vatikáni „fekete doboz”

A ciprusi válsággal egy időben került nyilvánosságra a hír, miszerint akár be is zárathatja a botrányoktól hangos vatikáni bankot Ferenc pápa. Nem csoda, hogy többen kapcsolatot véltek felfedezni a két hír között.

Gyilkos takarékosság

Az öngyilkosságok, járványok és mentális problémák növekedése az euróválság hozadéka – derül ki egy frissen megjelent tanulmányból. A The Lancet című orvosi szaklap szerint a szigorú megszorító intézkedések, amellett, hogy nem oldották meg a gazdasági prob­lémákat, katasztrofális hatással vannak az egész­ségügyi helyzetre az érintett európai országokban. Az uniós vezetőket azonban, úgy tűnik, ezek a negatív tendenciák hidegen hagyják.

Vörös turizmus - Mao-hasonmások a vidámparkban

Az 56 éves egykori sofőr, aki a Mao-érában gyerekként fakérget és gyökereket rágcsált éhségében, valószínűleg soha nem gondolta volna, hogy egy szép napon annyi mindent köszönhet majd a népi köztársaság atyjának. A kopaszodó, pocakos Wu Jongtang ma keresett színész, aki az egész színházi szezont végigjátssza. Amikor nincs szezon, pihen vagy esküvőkön vendéges­kedik, ahol ő a díszvendég – a Kínában egyre népszerűbb „vörös turizmusnak” köszönhetően.

A másvilág ugródeszkája

A curitibai (Brazília) Evangélikus Kórház meggyilkolt betegeinek története felér a leggyomorforgatóbb ponyvákkal, amiket a sokat látott thrillerirodalom valaha szült. Dr. Virginia Soares de Souza ugyanis a gyanú szerint azért gyilkolt, hogy kórtermi ágyakat szabadítson fel a magán-betegbiztosítással rendelkezők számára. A doktornő nem kevesebb mint 300 páciens haláláért felelhet, ha a bíróság elmarasztalja.

A török médiának nem tetszik a német stílus

A török média egyetlen képviselője sem lehet jelen a Németország-szerte halálos merényletekért felelős háromtagú terrorista­csoport egyetlen élő tagjának bírósági tárgyalásán, noha az általuk meggyilkolt tíz áldozat közül nyolc török állampolgár volt.

Riadalmat keltett a ciprusi „szabadrablás”

Nagy ára volt a ciprusi mentőcsomagnak, akár bele is rokkanhat a kis sziget gazdasága. Mások szerint viszont akár két év alatt helyreállhat a régi, virágzó állapot, ha a bevezetett megszo­rítások sikerrel járnak. A helyzet azonban nem fekete vagy fehér, ugyanis az uniós trojka éppen annak az üzletágnak adta meg a kegyelemdöfést, amelyre a többi is épül.

Belföld

Árvíz után jön az aszály

Lapzártánkkor valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többön (Rába, Zala, Körös, Zagyva, Ipoly) van érvényben – egyes folyókon harmadfokot is elérő – árvízvédelmi készültség. Mindeközben a Dunántúlon havazás és hófúvás nehezíti a közlekedést. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az idei tavasz során tapasztalt időjárási anomáliák nyugodtan nevezhetők extrémnek, ugyanakkor nem példátlanok a másfél évszázadra visszatekintő statisztikák fényében.

Alkucsata – Mikor fog össze az ellenzék?

Nemcsak a közvélemény-kutatások, hanem az időközi választások kedvezőtlen eredménye is felborzolta a kedélyeket az MSZP-ben. Dunakeszin az MSZP nemhogy megszorítani nem tudta a Fideszt, de Bajnaiék és a Jobbik mögött negyedik helyen végzett.

Így osztott el egymilliárdot a Jobbik

A lapunk birtokába került dokumentum szerint a párt kiemelt figyelmet fordít a médiára, a fiatalokra, valamint a megyékre és a választókerületekre. Dilettantizmusa miatt viszont elbukott százmillió forint jogos állami támogatást.

Hazatérés a bombák földjéről

Hazatért Afganisztánból a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) utolsó, 13. váltása is. A magyarok 2 milliárd forintnyi fejlesztéssel járultak hozzá az ország építéséhez, és munkájuk során hét embert veszítettek el. A részletekről Vokla János alezredest, az utolsó PRT parancsnokhelyettesét kérdeztük.

Egyházügyi cselsorozat

A jogalkotó nem igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba az egyházi jogállás elismerésének módját illetően, noha az Alkotmánybíróság már bő egy hónapja alkotmányellenesnek ítélte, hogy arról kizárólagos hatáskörrel a parlament döntsön.

Győzelemre áll a Fidesz, kullog az ellenzék

Bocsánatkérésre kényszerült a szocialista párt, miután azzal vádolt meg egy közvélemény-kutató céget, hogy azért mért alacsony MSZP-támogatottságot, mert a kormány megbízásából dolgozik. 

Lemennek alfába - Mire tanítanák a gyerekeket?

A megújított Nemzeti alaptantervben szerepel az úgynevezett Diákrelax program, amelynek része többek között a meditáció is – ám időkeretet nem rendeltek hozzá.  Bagdy Emőke pszichológus professzor (kis képünkön) a Heteknek hangsúlyozta: szó sincs ezotériáról, tudományos alapon segítenének a gyerekeknek a stresszkezelésben. Egy iskolapszichológus szerint viszont nagyon sok függ a programvezető pedagógusoktól, ezért szerinte hiba lenne kötelezővé tenni a Diákrelax pszichológiai technikáit.

Hit és értékek

Mit gondolnak az amerikaiak a Bibliáról?

Több mint 13 millió ember nézte március 3-án a History Channel Bibliáról szóló sorozatának első részét. A nagy nézettség – ez volt az idei év legnézettebb „szórakoztató”, vagyis nem sport jellegű műsora – azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a Biblia még mindig nagy népszerűségnek örvend. Ezt az általános és kedvező képet árnyalja a Barna Groupnak az Amerikai Bibliatársaság (American Bible Society) számára végzett felmérése, amelyben arra keresték a választ, hogy hogyan is vélekednek az amerikaiak a Szentírásról.

A jezsuita rend története (2. rész)

A jezsuita rend 1540 őszén jóváhagyott szabályzata szerint a rend első számú célja a római katolikus „hit terjesztése és védelme”. A rend tagjai kötelezték magukat, hogy készek bárhová elmenni, ahová a pápa küldi őket. Az első felkérés már röviddel a pápai jóváhagyás előtt megérkezett a rend­alapító Loyolai Ignáchoz. III. János portugál király misszionáriusokat kért a távol-keleti hit­hirdetés céljaira. A felfede­zés előtt álló tengerentúli területeket még 1493-ban osztotta fel spanyol és portugál érdek­szférákra a szexuális erkölcstelen­ségéről elhíresült VI. Borgia Sándor pápa. Az egy évvel később létrejött nevezetes tordesillasi szerződés a két állam mindenkori ural­kodóinak kötelességévé tette, hogy a meg­­hó­dí­tandó területek lakosságát római katolikussá tegyék.

„Hiteles vezetővé válhat Ferenc pápa”

Nemzetközi zsidó szervezetek részéről óvatos bizakodás kísérte Ferenc pápa megválasztását. A Simon Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Shimon Samuels szerint, ha az új egyházfő őszintén szembenéz saját múltja, az argentin egyház, valamint a Vatikán tisztázatlan kérdéseivel, „olyan hiteles képviselője lehet a harmadik világnak, mint volt annak idején II. János Pál a keleti blokk országainak.” A húsvéti ünnep új vonása, hogy Ferenc pápával szemben katolikus bírálatok is megfogalmazódtak.

HÁTTÉR

Gigantikus üzleteket terveznek

Fokozná az Egyesült Államok az üzleti és kereskedelmi együttműködést az Európai Unióval, hogy még több munkahelyet teremthessenek mindkét kontinensen. Szakértők azt javasolják, hogy ehhez kössön átfogó megállapodást a két „állam”.

15 milliót is költhet egy szülő a gyermekére

Havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján. Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz­költséget jelent a családnak. Minden második családban a felnőtt, dolgozó gyermeket is támogatják. A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az  otthonteremtés elősegítése.

Összeesküvők

Természetesen a legkevésbé sem valószínű, hogy Kopits György írása, amit múlt héten a Wall Street Journal közölt, meg a Nemzet­kö­zi Valutaalap (IMF) szinte ugyanak­kor kiadott jelentése a magyar gazda­ság állapotáról valamiféle összehan­golt akció volna „a kormány lejáratására” – ám egyáltalán nem okozna meglepetést, ha például Kumin Ferenc, a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár ekként próbálná értelmezni a két publikáció időbeli egybeesését. Hiszen a kabinet illetékesei mostanában jószerével minden külföldről származó szakmai avagy politikai bírálatra azzal a szépen fejlett összeesküvés-elmélettel válaszolnak, miszerint az európai baloldaliak és liberálisok aknamunkát folytatnak ellenünk. Hogy miért? Mert a kormány unortodox politikája sérti a nagy világcégek érdekeit –  lásd: bankadó és rezsicsökkentés –, vilá­gos tehát, hogy bértollnokaikkal és politikai vazallusaikkal megtámadtat­nak bennünket.

Születésnapi beszélgetés a 80 éves Konrád György íróvali

Már tinédzserként veszélyeztetve volt a fizikai léte is, hiszen kevésen múlt, hogy a nácik és a hungaristák megöljék, a kommunizmusban foglalkoztatási tilalom alá esett, most pedig a hivatalos hatalmi elitet kiszolgáló értelmiség bélyegzi meg, a kritikái miatt hivatásos rettegőnek állítva be…

Ötcsillagos mamahotelek

A fiatal felnőttek több mint fele még szüleivel él, sőt a keleti országrészben ez az arány a kétharmadot is eléri. A „mamahotelek” népszerűsége mögött éppen úgy ott húzódik a gyermekévek meghosszabbítására való törekvés, mint a súlyos anyagi gondok okozta kihívások. Ugyanakkor a jelenség az egyéni személyi­ség­fejlődést is hátráltatja, nemzeti szinten pedig erősíti a népességfogyás trendjeit, hiszen a „mamahotelek” lakói a saját család alapítását és a gyermekvállalást is kitolják a bizonytalan jövőbe.

Népszámlálás: alig van pozitív adat

Hazánk népessége már 1981-től csökken, a 2011-es lélekszám pedig alatta maradt az 1960-asnak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2011-ben végzett népszámlálás nyilvánosságra hozott adataiból. Az ország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt az adat­gyűjtés idején – ez a szám 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001-ben, az ezt megelőző összeíráskor volt. Az utóbbi tíz évben egyedül Pest és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság, ami egyér­tel­műen a belső migráció hatásának tudható be, azonban ugyanebből az okból Nógrád és Békés megyében – ahol a legdrasztikusabb a fogyás – 9 százalékkal kevesebben éltek a népszámlálás időszakában.

Totális támadás alatt a hagyományos értékrend

Világjelenség a hagyományos családmodell háttérbe szorulása, a család és a házasság értelmezésének gyökeres átalakulása. Teljes család, csonka család, vallási és faji keveredés, szinglik és lakótársak, azonos nemű szülők gyermekekkel – az együttélés számos formája vált részben vagy egészben elfogadottá az utóbbi évtizedekben, gazdasági-társadalmi kényszer hatására vagy az erkölcsi relativizálódás gyümölcseként.

KÁVÉSZÜNET

Alcatraz kísértetei

San Francisco gyakran ködbe boruló öblének szájánál található egy kicsiny sziget, mely alig 200 méter széles és fél kilométer hosszú. Ma már vidám látogatóktól zajos, pedig valaha a kín és a reménytelenség földje volt. Alcatraz szigete több mint mitikus börtönrendszer: annak idején indián kísértettanya volt, majd jenki erődként is szolgált, ma pedig már turistalátványosság.

A múzeum jó dolog

A múzeumokról sok fiatalnak a por, a csönd, a dohszag és az áhítat jut eszébe. Régi és értékes tárgyakat gyűjtő intézménynek tartják őket. Emiatt aztán többségük lemarad a múltnak arról az izgalmas szeletéről, amelyekről a múzeumok mesélnek. Az ilyen épületekben felhalmozott értékek kulturális örökségünk, mely tulajdonképpen identitásunk részét képezi. Az Európai Unió éppen ezért fontosnak tartja, hogy a gyerekek már kicsi korukban hozzászokjanak a tanulásnak ehhez a rendkívül hatékony formájához, és megszeressék azt.

Óvatosan a tojással

Az élelmiszereken egyre kevésbé tüntetik fel a származási helyet, friss, helyi alapanyagokat valóban csak helyben kereshet az, aki oda szeretne figyelni arra, mit eszik. A „hogyan eszünk” kérdés már jóval általánosabban megválaszolható, a konyhai és személyes higiénia ugyanis egyéni felelősséggel megvalósítható.

A szakember válaszol

Szalmonellabaktériumból több száz fajt ismer a mikrobiológia, több közülük hányást, hasmenést okoz. Három klinikai formája fordul elő a szalmonellafertőzésnek. Leggyakoribb a bélhurut: jellemző a fertőzött étel elfogyasztása után 4-48 órával kialakuló görcsös hasfájás, vízszerű hasmenés, emellett láz, hányinger, fejfájás jelentkezhet. A gyomorsav jól véd fertőzések ellen, így savcsökkentőt szedő betegek jobban ki vannak téve a bélfertőzés veszélyének. Bizonyos agresszívabb fajok bekerülhetnek a véráramba, és a keringéssel más szervekbe kerülve ott megtelepedhetnek, gócot alakíthatnak ki. A véráram fertőzését (vérmérgezés) jelzi a magas láz, szapora légzés, csökkenő mennyiségű vizelet. (Három év alatti gyermekekben 16 százalék a baktérium véráramba kerülésének esélye.)

Göröngyök az úton

 „Támaszkodj a szegényparasztra, egyezz meg a középparaszttal, és minden erővel harcolj a kulák ellen” – hangzott az ötvenes években a lenini hármas jelszó. Ebben az időszakban országosan közel háromszázezer embert telepítettek ki otthonaikból, így büntetve egyszerre a városi burzsujt és a falusi kulákot. „Csakhogy az osztályharc megszállottai arra nem gondoltak, hogy a megbüntetettek hallgatólagos véd- és dacszövetségre lépnek. Ez történt ugyanis” – írja nemrég (limitált példányszámban) megjelent, Göröngyök az úton  című „emlékkönyvében” B. Thúry Zsuzsanna, mely közel hatvan év esszenciája.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!