hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árvíz után jön az aszály
Interjú Dr. Madarassy Lászlóval, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének adjunktusával

2013. 04. 04.
Lapzártánkkor valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többön (Rába, Zala, Körös, Zagyva, Ipoly) van érvényben – egyes folyókon harmadfokot is elérő – árvízvédelmi készültség. Mindeközben a Dunántúlon havazás és hófúvás nehezíti a közlekedést. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az idei tavasz során tapasztalt időjárási anomáliák nyugodtan nevezhetők extrémnek, ugyanakkor nem példátlanok a másfél évszázadra visszatekintő statisztikák fényében.

Miért van átlagban 3-4 évente árvízveszély Magyarországon? Nincs megoldás a megelőzésre vagy a hatékonyabb védekezésre?

– Április elején teljesen normális, hogy áradnak a folyók, s a nagyjából 4200 km hosszú töltés felénél készültségi állapot van. Ugyanígy az sem abszurd, hogy nagy átlagban az ország 4-5 százaléka (400-450 ezer hektár) belvíz alá kerül tavasszal. A veszélyeztetett földek egy része ráadásul rét, legelő vagy vetetlen kukorica. Probléma inkább akkor van, ha vetés van víz alatt. Tél végén, tavasszal a növények tűrési ideje 2-3 hét, és a csatornarendszert úgy méretezték, hogy ennyi idő alatt levigye a káros vizet.

Az is normális, amikor például Nyíregyháza szélén költözni kell a családnak, mert befolyt a konyhába a víz?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!