hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gigantikus üzleteket terveznek
Megmenti-e az Egyesült Államok Európát?

2013. 04. 11.
Fokozná az Egyesült Államok az üzleti és kereskedelmi együttműködést az Európai Unióval, hogy még több munkahelyet teremthessenek mindkét kontinensen. Szakértők azt javasolják, hogy ehhez kössön átfogó megállapodást a két „állam”.

Barack Obama már az unió helyzetéről szóló beszédében kitért arra, hogy az amerikai kormányzat aktív tárgyalásokat kezd a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partner­ség létrehozására, illetve az Európai Unióval, hogy miként lehetne a két térség között a gazdasági együttműködést fokozni.

Az Egyesült Államokban létre is hoztak egy munkacsoportot ennek megvalósítására, High Level Working Group (HLWG) néven. Az USA és az EU közötti üzleti együttműködés hagyományosan fontos a két kontinens számára. A két „birodalom” közötti kereskedelem a világon a legjelentősebb, hiszen a teljes áruforgalom és a szolgáltatások egyharmadát, a globális gazdasági termelés felét egymás között bonyolítják. Az új elképzelések szerint a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Társaság olyan szerződést kötne az Európai Unióval, amely jelentős előnyt biztosítana az Egyesült Államok nemzetközi versenyképességének előmozdítására, illetve új munkahelyek létrehozásához, valamint gazdasági növekedéshez vezetne. Ehhez persze az szükséges, hogy fellendüljön a gazdasági együttműködés az USA és Európa között.

Az Egyesült Államok elnökének honlapján olvasható elemzés szerint ennek az a feltétele, hogy újabb piaci területek nyíljanak meg a felek között. Az amerikaiak célja egyebek mellett, hogy termékeik európai exportja elérje a 459 milliárd dollárt. Az Európába tartó kereskedelem jelenleg már 2,4 millió amerikai számára biztosít jól fizető munkahelyet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!