hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alcatraz kísértetei
50 éve zárták be a legendás börtönt

2013. 04. 11.
San Francisco gyakran ködbe boruló öblének szájánál található egy kicsiny sziget, mely alig 200 méter széles és fél kilométer hosszú. Ma már vidám látogatóktól zajos, pedig valaha a kín és a reménytelenség földje volt. Alcatraz szigete több mint mitikus börtönrendszer: annak idején indián kísértettanya volt, majd jenki erődként is szolgált, ma pedig már turistalátványosság.

A sziget integető keze, a majd’ 160 éves világítótorony, rengeteg titok őrzője. De a Szikla (ahogy a szigetet nevezik) misztikus története jóval a hódítók előtt kezdődött. A kontinens őslakói csak „Gonosz szigetként” tartották számon; úgy vélték, a pici földdarabot átok sújtja. A törzsi törvényeket áthágók egyik legfőbb büntetésének számított a szellemek lakta szigetre való száműzés.

A sziget mai neve spanyol eredetű; egy spanyol ajkú tengerésztiszt Pelikánok szigetének (La Isla de los Alcatraces) keresztelte még 1775-ben, mivel tekintélyes tengeri­­madár-kolónia található a szirteken. Mexikói fennhatóság alól a 19. században került észak-amerikai kézbe, akik először katonai helyőrséget emeltek a madárfészkek fölé, mely a polgárháború során erődként szolgált. Amellett, hogy a nyugati part védelmi háromszögének stratégiai pontja volt, megkezdte legjelentősebb működését is: hadifoglyok börtöne lett. Civil fogvatartottakat először az 1906-os pusztító San Francisco-i földrengés után szállítottak Alcatrazba. Az öböl tejfehér ködjében ezután mind több fogoly tűnt el, és legtöbbjüket sosem látták viszont. Az Alcatraz Szövetségi Fegyház 1934 augusztusában nyitotta meg kapuit. A két világégés közötti viharos időszak és a szesztilalom gengsztervilágának színe-java itt kötött ki – már akiket sikerült lépre csalni.

Közülük talán a leghírhedtebb Al Capone volt. Az illegális szeszforgalmazás révén „felemelkedett” olasz férfi 1925 és 1931 között volt a chicagói alvilág és maffia feje. A keresztapára soha egyetlen gyilkosságot sem sikerült rábizonyítani, 1931-ben adócsalás miatt mégis rács mögé került. Az atlantai szövetségi börtönből biztonsági okokból szállították Alcatrazba 1934-ben. A Sziklán többször összetűzésbe került a híres bankrablóval, James Lucas-szal, aki egy alkalommal hátba is szúrta. Capone egyébként sem örvendett túl nagy népszerűségnek rabtársai között, akik azért közösítették ki, mert nem vett részt egy börtönlázadásban. A börtönzenekarban viszont mint bendzsós vállalt szerepet. Öt év múlva szabadult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!