hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óvatosan a tojással

2013. 04. 11.
Az élelmiszereken egyre kevésbé tüntetik fel a származási helyet, friss, helyi alapanyagokat valóban csak helyben kereshet az, aki oda szeretne figyelni arra, mit eszik. A „hogyan eszünk” kérdés már jóval általánosabban megválaszolható, a konyhai és személyes higiénia ugyanis egyéni felelősséggel megvalósítható.

„A fertőzések 60 százalékát okozza tojás, de 90 százalékban a nem megfelelően elkészített étel a felelős” – tájékoztat Landauer Eszter dietetikus. A megfelelő elkészítés, az alapos sütés-főzés ugyanis az esetleg fertőzött szárnyas húst, tojást is biztonságossá tudja tenni. A szalmonellafertőzés nagyon fájdalmas következményekkel jár, és éves szinten a megbetegedések száma nem mutat csökkenő tendeciát (nagyjából 2-3 ezerre tehető országosan), megmarad tehát a tájékozódás felelőssége, hogy legalább egyéni szinten csökkentsük a megbetegedés kockázatát.

„Az egész család kórházba került egy családi ebéd után. Itt derült ki számomra, hogy a nyers tojással átitatott bundáskenyér belseje nem sült át rendesen, így kerülhetett a baktérium a gyerekek szervezetébe. Nagyon magas lázuk volt, a legkisebb, aki másfél éves, tíz napon át volt lázas, és nagy fájdalmakkal, gyomorgörcsökkel küzdött. Általában termelői tojást vásárolunk, most azonban a sarki közértbe ugrottunk csak le…” – mesélte a Heteknek az a három gyermekes anyuka, aki immár második hete van kórházban a legkisebb gyermekével. A nagyobbakat már hazaengedték, de eltart még egy ideig, amíg teljesen kiürül a szervezetükből a kórokozó és az anyagcsere fokozatosan feltölti egészséges tápanyagokkal. A bejelentést követően a Járványügyi Hatóság megkereste a családot, hogy utánajárhassanak a tojás eredetének, és vizsgálni fogják a megnevezett közért beszállítóit. „Kérdezgettem az orvosokat én is, hogy felmérjem, milyen felelősségem volt háziasszonyként. Szerintem sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent pontosan a konyhai higiénia, az ételek megfelelő tárolása, az alapanyagok megfelelő tisztítása. Ahogy azt is érdemes megnézni, hogy mit és hol vásárol az ember” – teszi hozzá az anyuka.

„Túltermelés van bizonyos élelmiszerekből, tojásból például, ami abból is látszik, hogy bár a kereslet húsvétkor és karácsonykor a legnagyobb, ilyenkor sem felfelé, hanem inkább lefelé ment a tojás ára. A magyar termelői viszonyokkal sem vagyunk teljesen tisztában, amikor pedig külföldről érkezik az alapanyag, még kevésbé. A tojás frissen jó, ezt azonban nehéz ellenőrizni, ha bekerül a nagykereskedelembe” – fejtegette megkeresésünkre egy tojáskereskedelemmel is foglalkozó, Pest környéki vállalkozó. Megfelelően hűvös hőmérsékleten eltartható egy hónapig is, csak tudni kell, mikor indult a tojás számára az a hónap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!