hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így osztott el egymilliárdot a Jobbik
Vona pártjának költségvetése

2013. 04. 04.
A lapunk birtokába került dokumentum szerint a párt kiemelt figyelmet fordít a médiára, a fiatalokra, valamint a megyékre és a választókerületekre. Dilettantizmusa miatt viszont elbukott százmillió forint jogos állami támogatást.

Magyarországon a pártok finanszírozásában jelentős szerepet játszik az adófizetők pénze: a különböző politikai erők a választáson elért eredményük alapján kapnak állami támogatást. Az összeg több csatornán érkezik: a nagyobb részt közvetlenül a pártnak juttatják, de hasonlóan jelentős pénzt kapnak a pártok által létrehozott párt­alapítványok is. A Hetek megszerezte a Jobbik 2011-es kiadási adatsorát, illetve a 2012-re tervezett, majd a 2012-re elfogadott tételeket tartalmazó dokumentumot. 

Az említett két évben összesen mintegy egymilliárd forintot oszthatott el a párt. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a Jobbik pártaalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány számára juttatott pénzt, ami 2011-re és tavalyra is évi mintegy 200 millió forint volt. Ezeket és a fenti számot összesítve az látszik, hogy a parlamenti ciklus 4 évében közel 3 milliárd állami forinttal gazdálkodhat a szélsőjobbos alakulat.

A tavalyi és tavalyelőtti tételek elemzése előtt egy érdekesség: a Jobbik pártalapítványának honlapja szerint a Gyarapodó Magyarországért Alapítványt 2011. februárban jegyezték be, és arra az évre meg is kapta az állami támogatást. De mi történt 2010-ben? Információink szerint a Jobbik eredetileg Pongrátz Gergelyről akarta elnevezni alapítványát, ám Pongrátz jogutódai ehhez nem járultak hozzá. Úgy tudjuk, Pongrátz nevéhez leginkább Novák Előd ragaszkodott, ám párttársai hiába figyelmeztették a közelgő határidőre, végül addig ment a huzavona, hogy a Jobbik nem tudta a törvényes időben létrehozni az alapítványt. Így elesett a 2010-re járó – információink szerint több mint 100 millió forintos – állami támogatástól. „Teljes dilettantizmus jellemezte a pártot” – összegezte a fentieket a Jobbik életét ismerő egyik forrásunk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!