hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A másvilág ugródeszkája
„Kipucolta” az intenzív osztályt a brazil orvosnő

2013. 04. 12.
A curitibai (Brazília) Evangélikus Kórház meggyilkolt betegeinek története felér a leggyomorforgatóbb ponyvákkal, amiket a sokat látott thrillerirodalom valaha szült. Dr. Virginia Soares de Souza ugyanis a gyanú szerint azért gyilkolt, hogy kórtermi ágyakat szabadítson fel a magán-betegbiztosítással rendelkezők számára. A doktornő nem kevesebb mint 300 páciens haláláért felelhet, ha a bíróság elmarasztalja.

A vád szerint de Sou­za és orvosi csapata először izomlazítóval mozgásképtelenné tette áldozatait, majd fokozatosan csökkentette oxigénadagjukat, így azok fulladás következtében meghaltak.
A nyomozás során a szakértők körülbelül 300 haláleset körülményeit vizsgálják.
A nyomozást a Brazil Egészségügyi Minisztérium megbízottja, Dr. Mario Lobato vezeti, aki egy va­sárnapi tévéműsorban elmondta: húsz esetben bukkantak nyomára ugyanannak az izomlazító szernek, amelyet az Egyesült Államokban az injekcióval való kivégzések során is alkalmaznak, az úgynevezett pancuroniumnak, és az esetek körülményei feltűnően hasonlóak. Lobato elmondása szerint az intenzív osztály betegei közül többen tudatuknál voltak, amikor haláluk bekövetkezett.
Amennyiben de Souza éppen „házon kívül” tartózkodott, telefonon keresztül instruálta csapatának egyes tagjait. Magát mindenhatónak képzelve hajtotta végre a gyilkosságokat a felügyelete alatt működő intenzív osztályon. „Rendelkezett a hatalommal, hogy döntsön az áldozat halálának pillanatáról” – jegyezték meg a vád képviselői.
A sajtó a hozzátartozók tömegesen érkező panaszai nyomán figyelt fel az ügyre 2012-ben, azóta ötven újabb panasz látott napvilágot. Az ügyészség birtokában van több olyan rögzített telefonbeszélgetésnek, melyekben de Souza arról beszél, hogy ágyakat szeretne felszabadítani a magánbiztosítással rendelkező betegek számára. Az egyik ilyen diskurzus során éppen gyilkos missziójukról beszél: „Ki akarom pucolni az intenzív osztályt… Sajnos a mi küldetésünk, hogy a másvilág ugródeszkái legyünk…” Az egyik nővér, aki korábban de Souza mellett dolgozott, egy interjúban elismerte: szemtanúja volt, ahogy a doktornő megölt egy beteget, amikor lekapcsolta a lélegeztetőről.
A „halálcsapatból” többeket már a múlt hónapban letartóztattak, míg 13 orvost és 34 nővért elbocsátottak az intézményből.
A paranai rendőrség emberei már egy éve dolgoznak az ügyön – Marcus Michelotto főfelügyelő szerint kizárt, hogy de Souza egymagában hajtotta volna végre ezt a rengeteg gyilkosságot.
Ha a vádak igaznak bizonyulnak, és de Souza valóban felelős 300 ember haláláért, akkor a brazil doktornő esete egyike lehet minden idők legszörnyűbb sorozatgyilkosságának, egy zavart elméjű brit orvos, Harold Shipman mellett, akinek legkevesebb 215 ember vére tapad a kezéhez (lásd keretes írásunkat).
Az 56 éves özvegy orvosnő 1988 óta volt alkalmazottja az Evangélikus Kórháznak, és 2006 óta vezette az intenzív osztályt. A nyomozók több mint 1800 általa kezelt páciens rögzített anyagát tekintik át. De Souza tagadja az ellene felhozott vádakat, ügyvédje nyilatkozata szerint pedig a rendőrség nem rendelkezik elegendő bizonyítékkal ahhoz, hogy a vádakat rábizonyíthassa véden­cére. Két héttel ezelőtt a bíró óvadék fejében elrendelte de Souza és segítői szabadon bocsátását, ám néhány nappal később újabb elfogatóparancsot adtak ki a doktornő ellen, mivel a csoport vezetőjeként nyomást gyakorolhat a tanúkra.

Dr. Halál Manchesterben

Harold Shipman Manchester egyik elővárosának körzeti orvosaként 1975 és 1998 között a vizsgálat szerint legalább 215 beteg halálát okozta. A „Dr. Halál”-ként is emlegetett orvost a bíróság 2000-ben 15 ember meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Áldozataival többnyire fájdalomcsillapító-túladagolással végzett. A sorozatgyilkos orvos áldozatainak 80 százaléka nő volt, a legfiatalabb pedig egy 41 éves férfi. Bár a nyomozás során mindvégig tagadta az őt ért vádakat, később egy cellabeszélgetés során egy rabtársának Shipman több mint 500 beteg megöléséről számolt be. Ő volt az egyetlen brit orvos, akit áldozatainak meggyilkolásában bűnösnek találtak.Hatása a brit jogrendszerre nézve is jelentős volt: az egészségügyi és orvostudományi szabályozások nagy részét átvizsgálták és módosították a hírhedt bűnténysorozat közvetett vagy közvetlen eredményeként. Életének önnön kezével vetett véget: négy évvel elítélése után, 2004-ben nyugat-yorkshire-i börtöncellájában találtak rá felakasztott holttestére. (D. F.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!