hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszámlálás: alig van pozitív adat

2013. 04. 12.
Hazánk népessége már 1981-től csökken, a 2011-es lélekszám pedig alatta maradt az 1960-asnak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2011-ben végzett népszámlálás nyilvánosságra hozott adataiból. Az ország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt az adat­gyűjtés idején – ez a szám 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001-ben, az ezt megelőző összeíráskor volt. Az utóbbi tíz évben egyedül Pest és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság, ami egyér­tel­műen a belső migráció hatásának tudható be, azonban ugyanebből az okból Nógrád és Békés megyében – ahol a legdrasztikusabb a fogyás – 9 százalékkal kevesebben éltek a népszámlálás időszakában.

A teljes népességfogyás egyébként 387 ezer volt az utóbbi évtizedben, ám ezt a tendenciát a nemzetközi vándorlás egyharmadával ellensúlyozni tudta. A bevándorlás és az elvándorlás egyenlege ugyanis az évtized túlnyomó részében pozitív volt Magyarországra nézve – mondta el a Heteknek Kruchina Vince, a KSH osztályvezetője (képünkön). Az időszak elején – elsősorban a szomszédos országokból – többen telepedtek át, mint ahányan a kitelepedés szándékával elhagyták az országot. Az Európai Unió munkaerőpiacának megnyílása és a 2008-as gazdasági válság következtében azonban a kivándorlás intenzívebbé vált, a döntően magyar nemzeti­ségű lakosság bevándorlása pedig mérséklődni kezdett.

A KSH adatsoraiból csupán két pozitív tendenciát lehet kiemelni: az iskolázottság, illetve a lakásviszonyok javulását. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya ugyanis 10 év alatt 12,6-ról 19 százalékra, míg az érettségizettek aránya 38,2-ről 49 százalékra nőtt. A másik pozitív ten­dencia talán az, hogy a válság ellenére is több a lakás, és így a fogyó népesség kényelmesebb körülmények között élhet.

Az adatok szerint 2001-ben 269-en laktak 100 lakásban, most pedig 248-an. A statisztika mögött azonban megdöbbentő egyedi adatok is meghúzódnak: például a legzsúfoltabb magyarországi háztartásban egy fedél alatt huszonkilenc ember él együtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!