hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alkucsata – Mikor fog össze az ellenzék?

2013. 04. 04.
Nemcsak a közvélemény-kutatások, hanem az időközi választások kedvezőtlen eredménye is felborzolta a kedélyeket az MSZP-ben. Dunakeszin az MSZP nemhogy megszorítani nem tudta a Fideszt, de Bajnaiék és a Jobbik mögött negyedik helyen végzett.

Az MSZP-ben – legalábbis háttérbeszélgetéseken – két eltérő stratégiáról hallottunk. A hivatalos koncepciónak az tűnik, miszerint elég, ha őszre sikerül tető alá hozni egy összellenzéki összefogást, mert addigra kiderül, hogy az ellenzéki oldalon „kiben mekkora szufla” is van. Magyarán: kipuk­kad-e Bajnai mozgalma? Kiderül, hogy mire, azaz ötszázalékos támogatottság fölé jutott-e a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció? Lesznek-e új erős emberek, kihagyhatatlan civil mozgalmak az ellenzéki térfélen? Az ugyanis senki számára sem kérdéses, hogy az MSZP-nek nem szabad egyedül nekimennie a 2014-es választásoknak. A vita tárgya, hogy milyen feltételekkel kössön szerződést a partnereivel. Nem mellesleg a legnagyobb kérdés, hogy ki legyen az ellenzéki kihívója Orbán Viktornak.

Jelenleg Mesterházy Attila pártelnöki szerepét senki sem vonja kétségbe. Még a pártvezetés köreihez nem tartozó forrásaink sem vetettek fel személyi kérdéseket érintő koncepcionális vitát, noha sürgetnék, hogy az MSZP vezetése nagyon rövid idő alatt állapodjon meg az Együtt 2014 vezetőivel a választási felkészülésről, a közös jelöltekről és a programról.

Érveik szerint kiszaladhatnak az időből, mert ha tavasszal nincs megállapodás, akkor legközelebb csak ősszel lehet érdemi kérdésekben dönteni és befolyásolni a lakosságot, hisz nyáron hagyományosan leáll a magyar közélet. Hallottunk olyan véleményt is, hogy május 1-jéig konkrét menetrenddel kellene rendelkeznie a pártnak, hogy a választásokra teljes erővel készülő Fidesz riválisává válhassanak. A baloldali közvélekedés szerint a rezsicsökkentéssel kapcsolatos fideszes aláírás­gyűj­tés azt a célt szolgálja, hogy átmozgassa és összerántsa, egyszóval kampány üzemmódba állítsa a Fidesz kerületi és vidéki szervezeteit. A Fideszben egyébként már hetek óta zajlik a választóke­rü­leti elnökök (akik vélhetően a képviselőjelöltek lesznek) tréningezése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!