hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szakember válaszol

2013. 04. 11.
Szalmonellabaktériumból több száz fajt ismer a mikrobiológia, több közülük hányást, hasmenést okoz. Három klinikai formája fordul elő a szalmonellafertőzésnek. Leggyakoribb a bélhurut: jellemző a fertőzött étel elfogyasztása után 4-48 órával kialakuló görcsös hasfájás, vízszerű hasmenés, emellett láz, hányinger, fejfájás jelentkezhet. A gyomorsav jól véd fertőzések ellen, így savcsökkentőt szedő betegek jobban ki vannak téve a bélfertőzés veszélyének. Bizonyos agresszívabb fajok bekerülhetnek a véráramba, és a keringéssel más szervekbe kerülve ott megtelepedhetnek, gócot alakíthatnak ki. A véráram fertőzését (vérmérgezés) jelzi a magas láz, szapora légzés, csökkenő mennyiségű vizelet. (Három év alatti gyermekekben 16 százalék a baktérium véráramba kerülésének esélye.)

A legáltalánosabb szalmonellás bélhurutot a konyhatechnikai szabályok megszegése okozza. Figyelni kell a szárnyas hús és a tojás többi ételtől való elkülönítésére, a konyhai munkafolyamatok szétválasztására (koszos, nem koszos). Kisgyermeknek nyers tojást tartalmazó ételt soha ne adjunk! Gyümölcsöket alaposan mossuk meg, romlandó élelmiszert hűtőben tároljunk. Hőségben jó, ha hűtőtáskával vásárolunk, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc. A félig nyers ételek veszélyesek lehetnek.

Ha megtörtént a fertőzés, elsődleges a folyadékpótlás. Egy liter beízesített teába egy mokkáskanál sót téve az elveszített nátrium és kloridionokat is pótolhatjuk, de a patikában kapható előre elkészített keverék is erre a célra szolgál.

Hányinger esetén azt is kezelni kell, ha a tabletta lenyelése nehézséget okoz, akkor kúp kiszerelésben is kapható vény nélküli hányingercsillapító szer. Fontos, hogy loperamid tartalmú (tévében reklámozott) hasmenésgátló szereket nem szabad bevenni, mivel ezek az által hatnak, hogy lelassítják a bélmozgást, így a kórokozó tovább marad a szervezetben. Érdemes engedni a természetnek, és a görcsös fájdalom megfelelő csillapítása mellett hagyni, hogy távozzon, aminek távoznia kell. Ha már valamit muszáj bevenni, az olyan gyógyszer legyen, amely bevonja a bélfalat és megköti a baktérium toxinjait. Antibiotikumot egyébként egészséges felnőttnek nem érdemes adni, mert meghosszabbítja a baktériumürítést. Csecsemőknek és idősotthonban lakóknak azonban a kockázatok mérséklése miatt indokolt lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!