hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Göröngyök az úton

2013. 04. 11.
 „Támaszkodj a szegényparasztra, egyezz meg a középparaszttal, és minden erővel harcolj a kulák ellen” – hangzott az ötvenes években a lenini hármas jelszó. Ebben az időszakban országosan közel háromszázezer embert telepítettek ki otthonaikból, így büntetve egyszerre a városi burzsujt és a falusi kulákot. „Csakhogy az osztályharc megszállottai arra nem gondoltak, hogy a megbüntetettek hallgatólagos véd- és dacszövetségre lépnek. Ez történt ugyanis” – írja nemrég (limitált példányszámban) megjelent, Göröngyök az úton  című „emlékkönyvében” B. Thúry Zsuzsanna, mely közel hatvan év esszenciája.

A nyolcvanas évek végén számos olyan mű látott napvilágot, mely az elhallgatott múltat hivatott feltárni. Téglásy Ferenc Soha, sehol, senkinek című filmje (1989) vagy Galgóczi Erzsébet falusi riportjai, regényei a némaság falát vasököllel törték át. A korábban említett családregény vagy B. Jórend Zsuzsanna Elorzott ifjúság című elbeszélése inkább olyan gyöngyszemek, amelyek megismerhetővé teszik a Rákosi-éra alatt élő embert, minden nyomorúságával, küzdelmével és rettegésével együtt.

A drámai bevezető után megismerjük a szerző nagyszüleit, majd a konkrét történelmi pillanaton keresztül ráláthatunk a kitelepítés fájdalmas következményeire, melyek nem értek véget az amnesztiával. Először apai nagyapjáról, Túri Thúry Józsefről tesz említést, aki az első világháborúban a Magyar Királyi Soproni 18. Gyalogezrednek volt a hadnagya, de a hangsúly a továbbiakban édesanyja szüleire tevődik át, akikkel együtt élt a család.

Utermark Emil a Hanza-szövetséghez tartozó német kereskedővárosban, Lübeckben született 1878-ban. Korán magára maradt megözvegyült édesanyjával, és szegénységük miatt már ötévesen munkára kényszerült. Később „az akkor már híres amerikai Singer Varrógép Rt. alkalmazottjaként, pályázattal lett a budapesti székhely igazgatója, 1904-ben”. A vele szomszédos bemutatószobában dolgozott Luger Janka, aki később hű társa, felesége lett. Az „Ópi” huszonöt éves vezérigazgatói jubileumán beteljesítette az azóta egy kislánnyal bővült családjának álmát, és szerény kertes házat építtetett Pasaréten. Az 1940-es évek elején felajánlották Utermarknak Németországból a repatriálás lehetőségét és minden ingóságának hazaszállítását, amit többszöri unszolásra sem fogadott el, ragaszkodott választott hazájához, ahol harminc év után megkapta a magyar honpolgárságot. 1948 tavaszán azonban a szó legszorosabb értelmében kirúgták igazgatói állásából, a házát pedig államosították. „Nem évszázados az örökség. A mosónő fia és egy kis varró-hímzőnő veszíti el élete szinte minden, önerőből összegyűjtött javát.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!