hetilap

Hetek hetilap vásárlás
15 milliót is költhet egy szülő a gyermekére
Mennyibe kerül a „felnőttképzés”?

2013. 04. 11.
Havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján. Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz­költséget jelent a családnak. Minden második családban a felnőtt, dolgozó gyermeket is támogatják. A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az  otthonteremtés elősegítése.

A Generali Biztosító 1200 fő megkérdezésével reprezentatív kutatást végzett gyermekvállalás témájában. A jelenlegi és leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek, annál több anyagi terhet jelent majd számukra. Míg csecsemőkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak, ez az összeg egy középiskolás korú gyermek esetében már körülbelül 50 ezer forintra nő, de a válaszok szerint az egyetemista korú fiatal felnőttek kerülnek a legtöbbe: átlagosan körülbelül 90 ezer forint költségük van velük kapcsolatban a szülőknek egy hónapban. Az eredményekből kiderül az is, hogy a gyermektelenek átlagosan több pénzzel számolnak, mint azok, akik nevelnek vagy felneveltek már néhány gyermeket.

A kutatás szerint a szülők számára a legfontosabb cél a továbbtanulás (73 százalék) és az otthonteremtés (57 százalék) támogatása. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem. Ugyanakkor a szülők 48 százaléka még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező felnőtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

A kutatás számszerűen kimutatta, hogy a születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig egy gyermek 13-15 millió forint pluszköltséget jelent. Három éve, egy másik kutatás során az akkor a gyermekvállalás küszöbén lévők, kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a főiskola elvégzéséig. Összegszerűen tehát a szülők ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelőtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésére.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!