hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 08. 02. (XVII/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vitát kavart Ferenc pápa állásfoglalása

Az európai lapok továbbra is kiemelten foglalkoznak Ferenc pápa állásfoglalásával, amelyet Brazíliából útban hazafelé tett a homoszexuálisokkal kapcsolatban. A német liberális Süddeutsche Zeitung szerint az egyházfő új hangvétele azt jelzi, hogy el akar távolodni a régi frontvonalaktól. Üdvözölte a melegek elfogadásáról tett kijelentéseket több, homoszexualitását nyíltan vállaló politikus és a „Mi vagyunk az egyház” elnevezésű német katolikus reformmozgalom is. Vatikáni fórumok azonban cáfolják, hogy a pápa „forradalmi tettet” hajtott volna végre a melegkérdésben.

A maffia él és virul

„A maffia típusú olasz szervezett bűnözés egy nagyon világos és nagyon valóságos fenyegetést jelent az Európai Unió számára” – szól az Europol nemrégiben publikált jelentésének talán legfontosabb megállapítása. S noha lassan három évtized telt el azóta, hogy a nyolcvanas években az Egyesült Államokban és Olaszországban lezajlott nagy maffiaperek a széles nyilvánosság előtt tárták fel a maffia belső struktúráit, szervezettségét és kegyetlen brutalitását, egyes gengszterfilmek által közvetített idealizált maffia-romantika a mai napig meghatározza az olasz szervezett bűnözésről kialakított képünket. Pedig a mindig jól öltözött, templomba járó, romantikus lelkű keresztapák és mafiosik útját az igazi valóságban kegyetlen gyilkosságok, kábítószer-kereskedelem, brutális környezetszennyezés, pénzmosás és korrupció, s szinte műkö­désképtelenné tett dél-olaszországi tartományok jelzik.

Kisiklottak - Az európai vasúti balesetek háttere

Svájc, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország – nem a legutóbbi vakációs körutunk állomásai, hanem egy jóval sajnálatosabb eseménysorozat szereplői: ezek az elmúlt időszak jelentősebb európai vasúti baleseteinek helyszínei.

Kerry békét ígér

Kilenc hónapot kér John Kerry az izraeli-palesztin konfliktust lezáró végleges megállapodás megkötésére. A menetrend optimistának tűnik, tekintve, hogy az eredeti oslói megállapodás szerint ezt az egyezményt legkésőbb 1999-ben alá kellett volna írni. Az újabb határidő betartását nehezíti az is, hogy Száeb Erekát palesztin főtárgyaló leszögezte, a jövőbeli palesztin államban nem kívánatos sem izraeli katonák, sem civilek jelenléte. Kerry nem reagált közvetlenül a „zsidómentes” Palesztina tervére, de jelezte, hogy a jövőben ő kívánja a nyilvánosság felé tolmácsolni a tárgyalások eredményeit.

Belföld

Pénzt oszt a kormány

A jövő évi első fizetéseknél – alig pár hónappal a 2014-es választás előtt – érezhetően több bérhez juthatnak azok, akik ma a családi adókedvez­ményt az alacsonyabb keresetük miatt nem teljesen tudják kihasználni. A három gyereket nevelő, átlagbért kereső szülő nettója akár 38 ezer forinttal nőhet havonta. Érdekes, hogy a kormány az intézkedést a népesedési akciótervébe csomagolja, noha nem lehet kimutatni, hogy az elmúlt három évben növelte volna a gyermek-vállalások számát a családi adókedvezmény 2011-ben bevezetett módja.

Ki védi meg a fiatalokat önmaguktól?

A fiatalok körében egyre népszerűbbek a zártkörű, meghívásos házibulik, ahol „minden megtörténhet” – mondta a Heteknek egy rendőrségi szakértő. Egy ilyen partin erőszakoltak meg a közelmúltban egy lerészegedett 15 éves lányt. A kormány többek között azzal igyekezne megóvni a fiatalokat saját maguktól, hogy szabadidejük hasznos eltöltésébe bevonná a nyugdíjasokat, illetve a 18 év alattiak csak felnőtt kíséretében látogathatnák a szórakozóhelyeket.

Az ikertrafik titka

Eredetileg csak azt szerettük volna megtudni, milyen alapon döntenek a szalkszentmártoni vásárlók, ha a választható két nemzeti dohánybolt közvetlenül egymás mellett áll, ráadásul ugyanaz a kínálatuk és az árfekvés. Az élet azonban többet adott. És kis híján a trafikos is.

Vissza az időben

Kevesebben jelentkeztek, ezért kevesebb fiatalt is vettek fel idén a felső­okta­tásba, mint tavaly, viszont többen kerültek be állami ösztöndíjas helyekre,illetve háttérbe szorult a költségtérítéses képzés és a Diákhitel2. A hírek szerint a minőségelv jegyében a jövőben emelnék a bejutási ponthatárt.

Hit és értékek

Dávid-csillag a repülő disznón

Botránnyal indult Roger Waters európai turnéja. A Pink Floyd alapító tagja az együttes kultikus, The Wall (A Fal) című albuma gigantikus színpadi változatát készítette el. Az előadás során megjelenik a zenész által előszeretettel üzenőfalnak használt jelkép, egy óriási felfújható vaddisznó (képünkön jobbra),  amelyen ezúttal egy tekintélyes méretű Dávid-csillag is látható. A zenész világnézetét és politikai aktivitását ismerve az antiszemita otrombaság nem nevezhető előzmény nélkülinek. A Fal augusztus 25-én Budapestre is elérkezik.

Bosszú vagy megbékélés

Bár az országa továbbra is a szegénységtől szenved, Nelson Mandela reményt adott arra, hogy az emberek megbékélhetnek egymással. Ennek az ellentéte a szomszédos Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe, aki tovább mélyítette a gyűlöletet és irigységet az ország lakosai között. A két idős vezető példája nem csak az afrikai kontinensre érvényes tanulságokat rejti magában – állítja L. Petrovics Ofner neves magyar származású amerikai pszichológus, aki alábbi írását a Hetek számára készítette.

HÁTTÉR

Mindenki fél, csak a menekültek nem

Este van. Bárhová nézek, mindenütt csoportba verődött, színes bőrű férfiak lófrálnak a járdán. Egy buszmegállóban furcsa ruhás emberek pakolnak halmokba élelmiszereket, majd az egyikük a földre borulva imát kezd kántálni. Szutykos fiatal húz el mellettük üdítővel roskadásig megrakott biciklijén. Egy közeli krimóból keleti zene hangjai szüremlenek ki. Aki hasonló élményre vágyik, ne utazási irodához forduljon, és ne is Rejtő Jenő légiós regényeit porolja le, egyszerűen csak látogasson el Debrecenbe, a Sámsoni útra.

A szcientológia igazi arca

A Szcientológia Egyház mindig is ellentmondásos vallási közösség volt; sokan közveszélyes szektának tartják, ahol agymosást és erőszakot alkalmaznak. Az alapítása óta fel-felröppenő vádaknak minden eddiginél nagyobb hátszelet adott, hogy a jelenlegi egyházvezető, David Miscavige unokahúga, Jenna Miscavige Hill könyv formájában tárta a világ elé, miként lopta el gyerekkorát az egyház.

A kormányok vesztésre állnak az internetes pornóval szemben

David Cameron újra hadat üzent az internetes pornónak. Ez azonban korántsem egyszerű, bár a szándék önmagában nagyra értékelendő. A téma más országokban is folyamatosan aktuális, megfelelő megoldást azonban egyelőre nem sikerült találni. Pedig a dolog ellen tenni kell, mert egyértelmű, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba a pornográfiával, és a helyzet a digitalizálódó környezettel, a tabletek és okostelefonok világában egyértelműen csak romlik.

Futballsirató

Még be sem kapcsolódtak a komoly együttesek az európai hadszíntér kupaküzdelmeibe, mi magyarok már egyetlen hazai klubnak sem szoríthatunk a továbbiakban. Soha nem fordult még elő az, hogy csapataink ilyen korán essenek el, most mégis megtörtént az elképzelhetetlen. A magyar futball régóta száguld lefelé a lejtőn, s egyelőre nem látni, megáll-e egyáltalán.

Lápvidék

Mint néhány napja tudjuk, létezik olyan törvényileg védett, kétezer hektáros tőzegláp az országban, amelynek éppen a mintegy tizedét kitevő legközepe valami rejtélyes okból hivatalosan nem tekintendő lápnak. Ezért továbbra is szabadon bányászható az itt rejlő mintegy két és félmillió köbméter tőzeg, ellentétben a terület nagyobb hányadával, ami a természetvédelmi hatóság oltalma alá került. A döntés indokát még a szakmabeliek sem értik, noha laikus logikával is oda jutunk, mint hogy láp nélkül nincsen tőzeg, következésképp, ahol tőzeg van, ott lápnak is kell lennie. Némelyek persze nem átallottak utánanézni, kinek a tulajdona az a cég, amelyik az egyedül bányászható kétszáz hektárt birtokolja, s belebotlottak a miniszterelnök édesapjának és testvérének kft.-jébe. Ezt az információt pedig megosztották a nyilvánossággal, mert úgy gondolták, talán érdekelheti a magyar embereket, melyik az a szerencsés bányatársaság, amelyik éppen ott szerzett feltárási jogot, ahol a becslések szerint hét és fél milliárdot érő valóságos tőzegvagyon a nem lápnak minősített lápból mégis kitermelhető.

Lejárt az idő

A héten lépett életbe a „második Varga-csomag” több pontja is. Habár a banki tranzakciós illeték megemelése – bizonyos okok miatt - csak ősztől érezteti majd igazán a hatását, egyre inkább elgondolkodtató, hogy érdemes-e még egyáltalán bankban tartani a pénzünket.

Turista from Hungary

A magyar turisták viselkedése sokat finomodott az elmúlt 20 évben, vagy ha jobban tetszik, a legendásan rossz hírűek kategóriájában ma már sok náció megelőz bennünket. Vége azoknak az időknek, amikor a rendszerváltás után Nyugatra szabadult honfitársaink minden mozdít­hatót elloptak a szálláshelyükről, viszont a jólöltözöttség, a nyelvtudás vagy a pontosság sajnos máig nem tartozik az erősségeink közé.

Bomba a tömegsírban

Tizennyolc éve történt a második világháború óta legnagyobb tömegmészárlás Európában. A boszniai Srebrenica városának térségében több mint 8 ezer bosnyákot irtottak ki szerb fegyveresek etnikumuk és muzulmán hitük miatt – az ENSZ-békefenntartók passzív közreműködésével. Az áldozatok hozzátartozói lassan két évtizeddel a nép-irtás után sem békülhetnek meg: a tömegsírokból még nem minden földi maradvány került elő, illetve lett beazonosítva; a felelősök pedig a mai napig nem ismerték el a genocídium tényét.

KÁVÉSZÜNET

Fő, hogy nyers legyen

Egy étterem, ahol soha nem főzik, soha nem sütik és soha nem párolják az ételeket. Nem használnak lisztet, cukrot, tojást, rizst, krumplit, mézet vagy valamilyen állati fehérjét. Létezhet ilyen? Nemcsak létezhet, hanem valósággal létezik, és egyre népszerűbb. A napokban nyitották meg hivatalosan az Élet Éttermét a Parlament közelében, ahol Közép-Európában egyedülálló módon a „májpástétomtól” kezdve a legkülönfélébb tortákig minden zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból, hőkezelés nélkül készül.

LGT-Tabán Alsóörsön!

Öt év szünet után 2013 elején egyedülálló sikerrel, négy teltházas Aréna-koncerttel tért vissza minden idők legsikeresebb hazai zenekara, a Locomotiv GT. Bár akkor biztosra vettük, hogy egyhamar nem lépnek újra színpadra, augusztus 18-án, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében háromórás koncertet ad az alsóörsi Európa Kempingben a Locomotív GT. Az eseményre kedvezményes jegyeket augusztus 9-ig árusítanak országszerte, Budapestről pedig zenevonat is szállítja a rajongókat Alsóörsre. Ennek apropójából Presser Gáborral, a zenekar egyik alapítójával beszélgettünk.

A zaklatás mesterei

A nyár közepén öngyilkos lett egy vietnami lány, miután osztálytársai „poénból” egy lengén öltözött hölgy testére montírozták a fejét, és a képet a Facebookon terjesztették. Hazánkban is szaporodnak a netes zaklatás esetei, amelyekre egyelőre nincs még megfelelő törvényi szabályozás. Mindeközben egy friss kutatásból kiderült, hogy a 13 évnél fiatalabb magyar gyerekek 22 százaléka használja a Facebookot a veszélyforrások ismerete, és gyakran szüleik tudta nélkül.

A hülyeség adója

Heti 1400 dolláros távmunkával csalogatja az otthon lévő kismamákat és a jövedelmük kiegészítésére vágyókat egy kétes weboldal. Utánajártunk a trükkös hirdetésnek, és bizony nem mind arany, ami fénylik. Íme, egy kis útmutatás és néhány praktikus tanács az internetes átverések kiszűréséhez.

Szívóágon

A világon évente közel hatmillió ember veszíti életét a dohányzás miatt. Ha a tendencia folytatódik, ez a szám 2030-ra nyolcmillióra emelkedhet – tartalmazza a WHO legújabb felmérése. A gazdasági károk évente félmilliárd amerikai dollárt tesznek ki, de legnagyobbat kétségtelenül a dohányosok buknak: átlagosan tíz évet az életidejükből.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!