hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lápvidék

2013. 08. 08.
Mint néhány napja tudjuk, létezik olyan törvényileg védett, kétezer hektáros tőzegláp az országban, amelynek éppen a mintegy tizedét kitevő legközepe valami rejtélyes okból hivatalosan nem tekintendő lápnak. Ezért továbbra is szabadon bányászható az itt rejlő mintegy két és félmillió köbméter tőzeg, ellentétben a terület nagyobb hányadával, ami a természetvédelmi hatóság oltalma alá került. A döntés indokát még a szakmabeliek sem értik, noha laikus logikával is oda jutunk, mint hogy láp nélkül nincsen tőzeg, következésképp, ahol tőzeg van, ott lápnak is kell lennie. Némelyek persze nem átallottak utánanézni, kinek a tulajdona az a cég, amelyik az egyedül bányászható kétszáz hektárt birtokolja, s belebotlottak a miniszterelnök édesapjának és testvérének kft.-jébe. Ezt az információt pedig megosztották a nyilvánossággal, mert úgy gondolták, talán érdekelheti a magyar embereket, melyik az a szerencsés bányatársaság, amelyik éppen ott szerzett feltárási jogot, ahol a becslések szerint hét és fél milliárdot érő valóságos tőzegvagyon a nem lápnak minősített lápból mégis kitermelhető.

Mármost csekély a valószínűsége annak, hogy a Fidesz immár számlálatlan szóvivői közül senki nem hallotta volna a vitán felül figyelemreméltó hírt. A máskor oly fürgeelméjű kommunikátorok azonban mintha elszabotálták volna a megtisztelő feladatot, hogy meggyőző magyarázatot adjanak mindazoknak, akik rosszindulatúan némi részrehajlást sejdítenek a természetvédelmi hatóság eljárása mögött. Sajnálatos ez a restség, hiszen a szokásos, kézenfekvő és főként érdemi válaszok egyikével – mondjuk olyasmivel, hogy „a bukott maffiabaloldal rágalmai nem érnek fel hozzánk” – nyilvánvalóan lefegyverezhették volna a legmegrögzöttebb kétkedőket is.

Ha azonban ennél is nagyobb intellektuális ambícióval látnának munkához, ezt az ellenzéki nemzetrontás cinizmusával felfújt ügyet összekapcsolhatnák a kormányfő valamely ideológiai igényű alapvetésével, és annak fényénél mindjárt világosabbá tehetnék, miért nem kellene akár a legcsekélyebb mértékben is feltételezni, hogy valami nincs rendben a Szévíz-völgyi bányaengedélyek körül. Példának okáért, emlékeztethetnék a közvéleményt, hogy a miniszterelnök úr nemrégiben a Wall Street Journalnak adott interjújában kifejtette: „Nem mindegy, hogy az emberek bíznak-e a nemzeti intézményekben. Magyarországon nő a nemzeti intézményekbe vetett bizalom.” Nos, ha ezt a megejtő tételt axiómaként fogadjuk el – és miért ne fogadnánk? –, akkor már eleve kizárható, hogy a természetvédelmi hatóság, úgy is mint nemzeti intézmény, ne élvezné mindannyiunk növekvő bizalmát.

Ha pedig az iménti idézet folytatását is felidézzük, szemernyi kételyünk sem maradhat a kormányfői szentencia igazsága iránt. Mert Orbán Viktor azt is mondta még a nemzeti intézmények felé áradó bizalmunkról, hogy „ez különösen fontos akkor, amikor az európai intézmények iránti bizalom mindenütt csökken”. Milyen konzekvens iránymutatás! Hiszen a miniszterelnök úrtól már korábban megtudtuk, a Nyugat köztudomásúan hanyatlóban van, magától értetődik hát, hogy ebbe a feltartóztathatatlan alkonyatba belejátszik az euró­pai intézmények végromlása is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!