hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki védi meg a fiatalokat önmaguktól?
A szülők egyre hamarabb engedik el gyermekeiket az éjszakába

2013. 08. 01.
A fiatalok körében egyre népszerűbbek a zártkörű, meghívásos házibulik, ahol „minden megtörténhet” – mondta a Heteknek egy rendőrségi szakértő. Egy ilyen partin erőszakoltak meg a közelmúltban egy lerészegedett 15 éves lányt. A kormány többek között azzal igyekezne megóvni a fiatalokat saját maguktól, hogy szabadidejük hasznos eltöltésébe bevonná a nyugdíjasokat, illetve a 18 év alattiak csak felnőtt kíséretében látogathatnák a szórakozóhelyeket.

Öt és tíz év közötti szabadságvesztést kaphat az a két fiatal fiú, akik a közelmúltban egy házibuliban megerőszakoltak egy lerészegedett 15 éves lányt. Az pedig, hogy társaik videóra vették, majd az internetre is feltöltötték a történteket, öt évig terjedő szabadságvesztést érhet. Sajtóhírek szerint a XVII. kerületi házban „elitpartit” tartottak a jó családi környezetből származó fiatalok. Az elkövetők – a 18 éves D. Dániel és 19 éves olasz barátja, Federico M. – jó képességű, külföldön tanuló diákok, akik „csínytevésként” fogták fel tettüket.

A rendőrség tapasztalatai szerint az eset nem egyedi. „A West Balkán-szerű tömegbulik továbbra is népszerűek, de új trendnek tűnik a zártkörű, meghívásos alapon működő házibulik szervezése, ahol gyakorlatilag mindenfajta kontroll nélkül vannak együtt a fiatalok. A legnagyobb veszélyt ilyen szituációkban a szexuális erőszak, illetve a drogfogyasztás jelenti” – mondta a Heteknek Monostoriné Vass Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa. Az alezredes hangsúlyozta: a szexuális jellegű bűncselekmények körében ezekben az esetekben is meglehetősen nagy a látencia, becslések szerint hússzoros is lehet, vagyis csak az esetek 5 százaléka jelenik meg a rendőrségi statisztikában. A sértettek legtöbbször a szégyen-érzet vagy a fenyegetettség miatt nem tesznek feljelentést, de az is előfordul, hogy az alkoholos vagy drogos befolyás miatt nem is emlékeznek arra, hogy pontosan mi történt velük.

A szakértő megjegyezte, hogy a bulizó fiatalok életkora egyre csökken, vagyis a szülők egyre hamarabb engedik el gyermekeiket az éjszakai életbe. „Egy 15 éves lány nem érett arra, hogy éjjel szórakozni menjen. Életkori sajátosságai miatt ugyanis még alkohol vagy drog nélkül is könnyen elveszítheti realitásérzékét, ha pedig tudatmódosító szereket fogyaszt, az átlagnál jobban a hatásuk alá kerül. Könnyen sértett vagy akár elkövető is válhat belőle” – mondta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!