hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dávid-csillag a repülő disznón
A bojkott fala épül Budapesten

2013. 08. 01.
Botránnyal indult Roger Waters európai turnéja. A Pink Floyd alapító tagja az együttes kultikus, The Wall (A Fal) című albuma gigantikus színpadi változatát készítette el. Az előadás során megjelenik a zenész által előszeretettel üzenőfalnak használt jelkép, egy óriási felfújható vaddisznó (képünkön jobbra),  amelyen ezúttal egy tekintélyes méretű Dávid-csillag is látható. A zenész világnézetét és politikai aktivitását ismerve az antiszemita otrombaság nem nevezhető előzmény nélkülinek. A Fal augusztus 25-én Budapestre is elérkezik.

„Nagyon élveztem a koncertet, egészen addig, amíg észre nem vettem a Dávid-csillagot a disznó oldalán” – nyilatkozta egy Belgiumban élő izraeli rocker a Jediot Ahronot című lapnak. „Ez volt az egyetlen vallási-nemzeti jelkép az állaton. A többi szimbólum a fasizmussal, a diktatúrákkal és az emberek elnyomásával állt kapcsolatban. Szerintem Waters ezzel átlépett egy határt, és a jól ismert antimilitarizmusán messze túlnyúlva antiszemita üzenetet közvetített” – mondta Alon Onfus Asif.

Tiltakozott a legnagyobb belgiumi zsidó lap, a Joods Actueel főszer­kesz­tője is. Michael Freilich felszólította a belga kormányt, hogy ítélje el a koncerten megjelent „antiszemita bemutatót”.

Még élesebben fogalmazott a Simon Wiesenthal Központ igazgató-helyet­tese. Abraham Cooper rabbi szerint „Roger Waters a nemzetközi antisze­mitizmus élcsapatába lépett elő. Szó sincs már itt az izraeli-palesztin konfliktusról: Waters egy klasszikus vissza­taszító középkori karikatúrát elevenített meg, amelyet a náci és a szovjet propagandagépezet is előszeretettel használt a zsidók elleni gyűlölet szí­tá­sára.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!