hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vitát kavart Ferenc pápa állásfoglalása
Kapott hideget, meleget

2013. 08. 01.
Az európai lapok továbbra is kiemelten foglalkoznak Ferenc pápa állásfoglalásával, amelyet Brazíliából útban hazafelé tett a homoszexuálisokkal kapcsolatban. A német liberális Süddeutsche Zeitung szerint az egyházfő új hangvétele azt jelzi, hogy el akar távolodni a régi frontvonalaktól. Üdvözölte a melegek elfogadásáról tett kijelentéseket több, homoszexualitását nyíltan vállaló politikus és a „Mi vagyunk az egyház” elnevezésű német katolikus reformmozgalom is. Vatikáni fórumok azonban cáfolják, hogy a pápa „forradalmi tettet” hajtott volna végre a melegkérdésben.

Bejárta a világsajtót Ferenc pápa magánrepülőgépén tartott, rögtönzött sajtóbeszélgetése. A nyolcvanperces kötetlen fórumon több mint húsz újságíró vett részt, akik szabadon kérdezhettek a pápától. A szerteágazó témák közül a legnagyobb feltűnést az egyházfőnek a homoszexuálisokkal foglalkozó mondatai váltották ki. A témát az egyik riporter vetette fel, aki engedélyt kért egy „kényesebb kérdés” feltevésére: „Egy másik kép, ami körbejárta a világot, Monsignore Ricca képe és a hírek az ő életviteléről. Azt szeretném tudni, Őszentsége, mit kívánnak kezdeni ezzel a kérdéssel. Hogyan kell valakinek kezelnie ezt a kérdést, és hogyan kívánja Szentséged kezelni a meleglobbi egész kérdéskörét?”

Ferenc pápa a Vatikáni Rádió közleménye szerint június 15-én nevezte ki Battista Mario Salvatore Ricca bíborost a Vallási Műveletek Intézete, közismert nevén a Vatikáni Bank ideiglenes titkárának. Ricca bíboros feladata, hogy a pénzintézetet formálisan felügyelő bíborosi kollégium üléseit vezesse. Prelátusként tevékenységéről közvetlenül a pápának számol be, aki egy személyben a bank kizárólagos tulajdonosa. Ricca bíboros Ferenc pápa közvetlen bizalmasa: ő vezeti ugyanis a Domus Santa Marta vatikáni vendégházat, amelyet az egyházfő állandó lakóhelyének választott a vatikáni pápai palota helyett. Az olasz L’Espresso beszámolója szerint a pápa lakóhelyén rendszeresen együtt ebédel az 57 éves bíborossal.

A kinevezés nagy visszhangot keltett az olasz sajtóban, mert két kiemelten érzékeny területet is érintett. Amint arról többször is beszámoltunk, a Vatikáni Bank ellen az olasz és európai pénzügyi hatóságok 2010 óta vizsgálatot folytatnak, pénzmosás gyanújával. A vádak nyomán tavaly viharos körülmények között menesztették a bank igazgatóságának elnökét, Ettore Gotti Tedeschit. Helyére XVI. Benedek pápa idén február 15-i hatállyal egy német nagyiparos-bankárt, Ernst von Freyberget nevezte ki. A lépés meglepetést keltett, mert Benedek már a pápai tisztről való lemondásának bejelentése után döntött a kulcsfontosságú pozíció betöltéséről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!