hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zaklatás mesterei

2013. 08. 08.
A nyár közepén öngyilkos lett egy vietnami lány, miután osztálytársai „poénból” egy lengén öltözött hölgy testére montírozták a fejét, és a képet a Facebookon terjesztették. Hazánkban is szaporodnak a netes zaklatás esetei, amelyekre egyelőre nincs még megfelelő törvényi szabályozás. Mindeközben egy friss kutatásból kiderült, hogy a 13 évnél fiatalabb magyar gyerekek 22 százaléka használja a Facebookot a veszélyforrások ismerete, és gyakran szüleik tudta nélkül.

A cyberbullying (internetes bántalmazás) jelensége kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta a nyugati közgondolkodás visszatérő témája. A netes zaklatás lényege, hogy ráérő tinédzserek elkezdték felfedezni a – főleg a közösségi oldalak által nyújtott – gyakran több ezer fős azonnal elérhető kapcsolati háló szinte korlátlan lehetőségeit: az arc nélküli világban sokkal könnyebb valakit széles tömegek előtt megalázni, és a tanár néninek sem jut a fülébe egyhamar. Ráadásul a tapasztalatok szerint az áldozatok tehetetlenek, többeket hónapokon át molesztálnak vagy közösítenek ki, aláznak meg kortársai, méghozzá anonim módon. A Heteknek nyilatkozó fiatalok elmondták, tudomásuk szerint legtöbbször a „balhé” kedvéért küldik el ezeket a képeket, de van, hogy bosszú vagy pillanatnyi összeveszés hatására teszik közutálat tárgyává ismerőseiket.

Az áldozattá váláshoz alapvetően két dolog kell – mondta el lapunknak egy megyei kórház gyermekpszichiátriai osztályvezetője –, az egyik bizarr módon a szoros, személyes ismerettség az elkövetővel, ugyanis a netes zaklatók a való életből merítik az „ihletet”. A másik viszont az áldozat személyisége, hiszen elmondása szerint némelyek szinte vonzzák a zaklatást. Hangsúlyozta azonban, hogy sosem az áldozat a hibás, hiszen a legtöbbször mondvacsinált indokokból zaklatják, például zenei ízlése miatt.

Az elkövetőkről tudni kell, hogy az internetes bántalmazásban leg­inkább érintett 13–18 éves fiúk-lányok könnyebben cselekszenek pillanatnyi feldúltságból, vagy akár féltékenységből. Érdemes ugyanakkor kerülni az ilyen meggondolatlan internethasználatot – világít rá a helyzet súlyára a BRFK Bűnmegelőzési Osztály részéről Monostoriné Vass Anikó, akitől megtudjuk, hogy a hatóságokat nem hatja meg az indíték, egyedül a tényleges cselekmény számít, és a rendőrség annak megfelelően fog eljárni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!