hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hülyeség adója
Kijózanító tények internetes álláskeresőknek

2013. 08. 08.
Heti 1400 dolláros távmunkával csalogatja az otthon lévő kismamákat és a jövedelmük kiegészítésére vágyókat egy kétes weboldal. Utánajártunk a trükkös hirdetésnek, és bizony nem mind arany, ami fénylik. Íme, egy kis útmutatás és néhány praktikus tanács az internetes átverések kiszűréséhez.

„Egy édesanya heti 1400 dollárt keres távmunkával” – harsogja néhány hete internet-szerte a gyanútlanul böngésző lehetőségvadászoknak a www.onlinecareertrend.com hirdetése. A mézesmadzag ráadásul nem jár egyedül: a netes szövegdoboz 2.0 verziójában már luxusvillát ígérgetnek a minderre fogékonyabbaknak.

A weboldal „otthonról végezhető munkaprogramokat” kínál az érdeklődőknek – méghozzá egy első pillantásra valódinak tűnő weboldalon, az onlinecareerjournal.com-on. Itt máris kezdődnek a problémák, hiszen az újság valójában nem létezik. Bár nem véletlen, ha neve esetleg ismerősen cseng a netezők előtt: hasonló néven fut a közismert The Wall Street Journal magazin karriermelléklete és a német nyelvű, bonni Career Journal magazin, de korábban egy másik amerikai hírportál is használta ezt a nevet. Az oldal kiagyalói valószínűleg tudatosan választottak létező magazinokhoz hasonló, megtévesztő elnevezést. Csakhogy amíg a bonni weboldal Arbeitsmarkt (Munkaerőpiac) vagy egyéb rovataira klikkelve például ízig-vérig valós cikkekhez jutunk, addig az Online Career Journal Piac, Gazdaság vagy egyéb mellékleteire kattintva automatikusan a neten kínálgatott infotermék megvásárlását célzó honlapra vezet az út.

Mindemellett a weboldalon nemcsak a magazin rovatcímeire, hanem a távmunkás siker­sztoris reklámcikket jegyző Horváth Anna nevére kattintva is csak a kínált termék megrendelését és vásárlását célzó honlapra jutunk. A kamuprojekt nagyon ad a marketingre is: a témához hozzászóló, ottjártunkkor közel 20 kommentelő egytől egyig méltatja az oldalt és az általa kínált szolgáltatást naprakész dátumozással. A hazai internetes kommentelők általános kulturáltsági szintjét ismerve – akik nem ritkán teljesen érdektelen témákra és országos botrányokra is egyaránt gátlástalanul ordenáré hangnemben reagálnak – ez nem életszerű. Ugyan jól felfogott marketingérdekből bármely cég letakarítja időnként weboldalát, ha a hozzászólás nem találkozik az elképzeléseivel, ez az oldal az általunk beírt, kulturált hangvételű, de kétkedő kommentet egész egyszerűen már meg sem jelenítette. Vajon miért?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!