hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hülyeség adója
Kijózanító tények internetes álláskeresőknek

2013. 08. 08.
Heti 1400 dolláros távmunkával csalogatja az otthon lévő kismamákat és a jövedelmük kiegészítésére vágyókat egy kétes weboldal. Utánajártunk a trükkös hirdetésnek, és bizony nem mind arany, ami fénylik. Íme, egy kis útmutatás és néhány praktikus tanács az internetes átverések kiszűréséhez.

„Egy édesanya heti 1400 dollárt keres távmunkával” – harsogja néhány hete internet-szerte a gyanútlanul böngésző lehetőségvadászoknak a www.onlinecareertrend.com hirdetése. A mézesmadzag ráadásul nem jár egyedül: a netes szövegdoboz 2.0 verziójában már luxusvillát ígérgetnek a minderre fogékonyabbaknak.

A weboldal „otthonról végezhető munkaprogramokat” kínál az érdeklődőknek – méghozzá egy első pillantásra valódinak tűnő weboldalon, az onlinecareerjournal.com-on. Itt máris kezdődnek a problémák, hiszen az újság valójában nem létezik. Bár nem véletlen, ha neve esetleg ismerősen cseng a netezők előtt: hasonló néven fut a közismert The Wall Street Journal magazin karriermelléklete és a német nyelvű, bonni Career Journal magazin, de korábban egy másik amerikai hírportál is használta ezt a nevet. Az oldal kiagyalói valószínűleg tudatosan választottak létező magazinokhoz hasonló, megtévesztő elnevezést. Csakhogy amíg a bonni weboldal Arbeitsmarkt (Munkaerőpiac) vagy egyéb rovataira klikkelve például ízig-vérig valós cikkekhez jutunk, addig az Online Career Journal Piac, Gazdaság vagy egyéb mellékleteire kattintva automatikusan a neten kínálgatott infotermék megvásárlását célzó honlapra vezet az út.

Mindemellett a weboldalon nemcsak a magazin rovatcímeire, hanem a távmunkás siker­sztoris reklámcikket jegyző Horváth Anna nevére kattintva is csak a kínált termék megrendelését és vásárlását célzó honlapra jutunk. A kamuprojekt nagyon ad a marketingre is: a témához hozzászóló, ottjártunkkor közel 20 kommentelő egytől egyig méltatja az oldalt és az általa kínált szolgáltatást naprakész dátumozással. A hazai internetes kommentelők általános kulturáltsági szintjét ismerve – akik nem ritkán teljesen érdektelen témákra és országos botrányokra is egyaránt gátlástalanul ordenáré hangnemben reagálnak – ez nem életszerű. Ugyan jól felfogott marketingérdekből bármely cég letakarítja időnként weboldalát, ha a hozzászólás nem találkozik az elképzeléseivel, ez az oldal az általunk beírt, kulturált hangvételű, de kétkedő kommentet egész egyszerűen már meg sem jelenítette. Vajon miért?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!