hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fő, hogy nyers legyen

2013. 08. 08.
Egy étterem, ahol soha nem főzik, soha nem sütik és soha nem párolják az ételeket. Nem használnak lisztet, cukrot, tojást, rizst, krumplit, mézet vagy valamilyen állati fehérjét. Létezhet ilyen? Nemcsak létezhet, hanem valósággal létezik, és egyre népszerűbb. A napokban nyitották meg hivatalosan az Élet Éttermét a Parlament közelében, ahol Közép-Európában egyedülálló módon a „májpástétomtól” kezdve a legkülönfélébb tortákig minden zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból, hőkezelés nélkül készül.

Az emberi táplálékokban eredetileg minden benne foglaltatott ahhoz, ami az egészség megőrzéséhez szükséges. Ha ezeket a tápanyagokat egy az egyben elérhetővé tesszük a szervezetünk számára, akkor ez nemcsak az egészségünk fennmaradását, hanem az energiaszintünk  növekedését is szolgálja – állítja Takács Ákos, az Élet Éttermének (korábbi nevén: Mannatural)  alapítója. „Az alapkoncepció már létezett, hiszen a »raw vegan« ételeknek komoly szakirodalma van. Az újdonság az, hogy igyekeztem olyan ételeket kitalálni, amelyek az egészséges táplálkozást hazai ízekkel párosítják. A különböző tortáktól kezdve a tökfőzeléken át a székelykáposztáig minden étel nyers, hőkezelés nélküli, s ha elég lassan esszük, akkor minden, ami lehet, beépül a szervezetünkbe” – mondta. Így készülhet akár (hamis) májpástétom is napraforgómagból és tökmagból, amelyet összeturmixolnak, majd a hozzáadott majoranna, hagyma, fokhagyma, kis só, bors, pirospaprika – esetleg egy kis kömény – adja meg a sajátos, karakteres jellegét. A húsnak önmagában u­gyanis alig van íze, s csak a fűszerezés adja meg azt az ízélményt, amelyet megszoktunk. A tökfőzelék is nyersen – főzés, párolás nélkül – készül tökből és kaporból, habarás helyett pedig napraforgómag-csíra, kevés fokhagyma és néhány datolya kerül bele. „Kicsit édeskés, kicsit sós, kicsit savanykás – így lesz komplex az  ízélmény. Van benne még egy kis só, citrom,  fokhagyma – »ízfokozó« gyanánt. Nem kell mást tenni, mint az egészet  összeturmixolni és kész” – tudatja velünk az étterem alapítója.

De mi a baj a sütéssel, főzéssel, párolással?  Takács Ákos szerint az, hogy megváltoztatja az alapanyagok szerkezetét – a fehérjéket ugyanúgy, mint a víz karakterét. Szervezetünk pedig sokkal jobban feldolgozza a gyümölcsben lévő víztartalmat, hiszen például a nagy melegben elfogyasztott görögdinnye nem okoz izzadást, de ha megiszunk egy pohár vizet – cukrozott üdítőkről nem is szólva –, akkor  rögtön kicsapódik rajtunk a veríték.  A manapság kapható húsokkal pedig az a baj, hogy a modern állattartás üzleti okokból mindenféle mesterséges anyagokat megetet velük (antibiotikumok, növekedésserkentők, génkezelt takarmányok vagy éppen bizonytalan eredetű halliszt), s szegény állati lények nem tudnak tiltakozni. Ehhez adódnak még a feldolgozás során hozzáadott mesterséges adalékanyagok is, ezért a húsételek közül – Takács úr szerint – a nyersen érlelt sonka a legegészségesebb. A finomított gabonaőrleményekben a finomítás jelenti a fő problémát, amely nem az egészségünk érdekében, hanem csupán a nagyobb nyereségért történik. Ehelyett az étteremben a  magvakat részesítik előnyben – legtöbbször csíráztatott formában. A kenyér például lenmagból, zöldségekből és különböző fűszerekből készül, amelyet összekeverésük után 35 fokon szárítanak.

A vállalkozás egy kis büféből indult, a „jó ízű” ötletre azonban egyre több a vevő – hamarosan két új éttermet is nyitnak, az egyiket Szombathelyen, a másikat Budán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!