hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az újragombolandó kabát

2013. 04. 04.
Sorra vehetők persze mindazok a szempontok, amelyek alapján lekicsinyelhetjük egy-egy időközi képviselőválasztás jelentőségét, hiszen kétségtelen, hogy általában csakugyan alacsony a részvételi arány, és az eredmény nem tekinthető reprezentatívnak a közelgő országgyűlési voksolásra nézve. De hát látnivaló, hogy a vesztes pártok leginkább csak utólag igyekeznek bagatellizálni az ilyen megmérettetést; amíg még kampányolnak, addig természetszerűen nagy jelentőséget tulajdonítanak a remélt sikernek. Megesik azonban, hogy az alulmaradtak is igyekeznek felértékelni szereplésüket – legalább valami szépségflastromot próbálnak ragasztani a kudarcra.

Ez történt most, miután Dunakeszin minden erőfeszítése ellenére sem sikerült nyernie az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért aspiránsának. Oláh Noémi a második helyre szorult a fideszes Benkő Tamás mögött, de az új pártszövetség már másnap közleményben tudatta: „Büszkék vagyunk arra, hogy együtt egyre hatékonyabban tudjuk megszólítani azokat, akik meg akarnak szabadulni az Orbán–Simicska-rezsimtől, de eddig nem tudtak, vagy nem akartak maguknak pártot választani.”

Megértjük ugyan ezt a decensnek épp nem mondható mellverést, végtére ki szeret úgy levonulni a pástról, hogy legalább magamagát nem vigasztalja meg valamivel. De azért a büszkeség az adott helyzetben talán kissé túlzó kifejezés. Tudniillik Oláh Noémi valójában függetlenként indult, vagyis Bajnaiék támogatásával, de mégsem volt nyíltan az ő jelöltjük. Ami arra enged következtetni, hogy az Együtt 2014–PM eleve úgy tartotta esélyesebbnek a korábban az LMP-hez tartozó hölgyet, ha ezúttal nem veszi a nevére. Ez nem vall igazán magabiztos fellépésre, és aligha véletlen, hogy Oláh Noémi feleannyi szavazatot sem kapott, mint a győztes Fidesz-jelölt, aki viszont elődje és párttársa legutóbbi eredményét is felülmúlta.

Bizonyos, hogy ebben közrejátszott a demokratikus ellenzék megosztottsága. A Dunakesziről szóló tudósítások már korábban arról szóltak, hogy ott az Együtt és az MSZP lényegében egymás ellen kampányol; úgy tűnt, a közös jelöltállításnál mindkét párt magától értetődően fontosabbnak tekintette, hogy minél jobb saját teljesítményt érjen el. Ám most már nem kerülhető meg a kérdés: csakugyan annyira magától értetődik, hogy a jövőben amúgy is feltétlenül egymásra utalt két politikai erő a 2014-es választásig hátralévő időben mindenütt és mindenáron önállóan szerepeljen, ezáltal óhatatlanul megosztva az Orbán-rezsimtől tényleg szabadulni akarók táborát?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!