hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 03. 29. (XVII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Akik kimaradtak  a csodából

Minden más országnál gyorsabban nő Indiában a gazdagok és a szegények közötti hatalmas szakadék az OECD jelentése szerint. Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb demokráciája 1976-ban alkotmánykiegészítésben nyilvánította magát szocialista államnak, a tények azt mutatják, hogy az indiai gazdasági csodából egyelőre nem sok jut a lecsúszott rétegeknek.

A tüntetés mindenkié

December óta immár harmadszor vonultak fel múlt vasárnap a homoszexuális házasságról és a homoszexuális házaspárok örökbefogadási jogáról szóló törvénytervezet ellenzői Párizs utcáin.

Fejvesztetté vált  az orosz emigráció

Szombat este holtan találták saját háza fürdőszobájában Borisz Berezovszkijt, a legnagyobb külföldön élő orosz oligarchát. Halála egyelőre nem kevésbé rejtélyes, mint egykori barátjáé, Alekszandr Litvinyenkóé. A rendőrség lapzártánkig nem erősítette meg, de nem is zárta ki az idegenkezűség lehetőségét. Az üzlet­ember közeli barátai mindenesetre nem hisznek a sajtó által hamar felkapott öngyilkossági elméletben.

Felível-e még  Musarraf csillaga?

Visszatért Pakisztánba önkéntes száműzetésé­ből Pervez Musarraf egykori elnök és katonai vezető, aki a hatalom visszaszerzésének reményében indul a közelgő választásokon. Előtte azonban a bíróságon kell megállnia a helyét, miközben az al-Kaida halálra keresi.

Mindenki Szíria ellen

Éppen mielőtt az újságírók elkönyvelték volna, hogy Barack Obama izraeli látogatása a hangzatos beszédeken és látványos gesztusokon kívül nem sok kézzelfogható eredményt hozott, váratlan fordulat történt. A Ben Gurion repülőtéren a hirtelen támadt porvihar miatt a vörös szőnyeges ceremónia elmaradt, helyette az izraeli vezetők a kormányváróban búcsúztatták el az amerikai elnököt. Obama egyszercsak Netanjahu kezébe nyomott egy telefont. A vonal másik végén Recep Tajjip Erdogan török miniszterelnök volt, aki közel három éve nincs beszélő viszonyban az izraeli kormányfővel.

Fegyverjáratok Szíriába

Az amerikai hadsereg segítségét kérte a civilek megvédésében az egyik szíriai ellenzéki vezető. John Kerry azt ígérte, átgondolják a kérést. Közben egyre több beszámoló kerül nyilvános­ságra arról, hogyan fegyverkeznek a szíriai polgárháborúban harcoló felek. A lázadóknak több arab állam és Törökország küld fegyvereket, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) segítségével. Bassár el-Asszadot Irán látja el katonai utánpótlással Irakon keresztül, Oroszországtól pedig állítólag készpénzt kap.

Megtört  Ciprus

Nem jött be a ciprusi kormány egyetlen próbálkozása sem arra, hogy ellen­álljon az Európai Központi Bank és az uniós trojka követeléseinek. Hétfőn éjjel megszületett a megállapodás. A nagybetétesek, úgy tűnik, jobban jártak volna, ha a kormány elfogadja a korábbi feltételeket – a jelen helyzetben ugyanis megtakarításaik akár 90 százalékát is elbukhatják. Merkelék pedig azóta is folyamatosan hajtogatják nemzetközi fórumokon, hogy Ciprus egyedi eset, ám egyelőre nem tudni, hogy tovább gyűrűzik-e a probléma más, ingatag lábakon álló gazdasággal rendelkező uniós országokba.

Belföld

A „honosított” voksok többségét a Fidesz kapja

Két évvel ezelőtti bevezetése óta 410 ezren igényelték az egyszerűsített honosítási eljárás keretében a magyar állampolgárságot, és több mint 330 ezren már le is tették az állampolgársági esküt. Kormányzati becslések szerint a honosított magyarok száma év végére a félmilliót is elérheti. A legtöbben Erdélyből és a Vajdaságból élnek a lehetőséggel, a felvidéki, illetve kárpátaljai magyarokat erősen visszafogja az a tény, hogy kormányaik nem ismerik el a kettős állampolgárságot. A magyarosítás azonban nem csak érzelmi kérdés: a határon túliak szavazati joga körül egyre élesednek a viták, vannak, akik már a választási csalás lehetőségét emlegetik. Az igazi kérdés az, kire vagy kikre fognak majd szavazni a kedvezményezettek, azaz a határon túliak.

Félszocpol

Idén bővülhet a szocpol felhasználhatósága: használt lakásra és bővítésre is igényelhető lesz a támogatás fele, azaz a „félszocpol”. A Duna House elemzője szerint az NGM javaslata némi fodrozódást hozhat a hazai ingatlanpiac állóvizébe, mivel minden olyan intézkedés, ami a használt lakáspiacot segíti, csakis élénkítő erejű lehet, de áttörésre nem lehet számítani.

Biblia az osztályban

Eddig mindössze három-négy egyház kezdte el szervező munkáját a szep­tember 1-től minden állami iskolában megkezdődő hittanoktatásra, és úgy tűnik, az iskolák is teherként élik meg az ezzel kapcsolatos tájékoztatást és szervezést - főleg, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet a beiratkozás előtti utolsó pillanatban jelent meg. Pedig a változás első körben közel kétezer általános iskolát és mintegy 160 ezer diákot érint majd, a döntés pedig a szülők kezében van.

Életpárti megoldások

A nemkívánt gyerekek megszületését ösztönözné a gyermekvédelmi törvény legújabb módosítása, melynek értelmében ezentúl a szülők hozzájárulása nélkül is megtarthatná és örökbe adhatná kisbabáját az állapotos kiskorú, az abortuszhoz azonban továbbra is a szülő beleegyezése szükséges. Az abortuszpárti szülők állami segédlettel való kijátszása sok szempontból aggályos, szakemberek szerint a módosításnak inkább erkölcsi üzenete lehet, semmint születésnövelő hatása.

Tárki: bajban van a baloldal

A TÁRKI pártpreferencia-kutatásának a március 15-i havas hosszú hétvégén gyűjtött adatai szerint a kormánypártok népszerűsége alig változott: a teljes népességen belül kissé csökkent, a pártválasztók körében azonban változatlan.

Itt tessék aláírni!

Miközben a héten folytatódott a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője, W. Gyula elleni per, az új vezetés zavartalanul gazdálkodik az elődök által nem egy esetben vitatható körülmények között megszerzett ingatlanvagyonnal. A hetek birtokába jutott dokumentumok szerint a Pécsi Egyházmegye egy huza­mosabb ideje cselekvőképtelen özvegy­asszonnyal kötött tartási szerződést még Mayer Mihály püspöksége idején, az átruházott lakását azonban már utódja érájában értékesítették.

Húsvéti disznóság

Az egész évben eladott sonkának több mint a felét márciusban és áprilisban vásároljuk meg, s négyből egy fogyasztónak kerül a kosarába húsvéti sonka - állítja a GfK Hungária Piackutató Intézet napokban közzétett felmérése. Úgy tűnik, az elmúlt hetek húsipari botrányainak rossz tapasztalatait felülírhatja a húsvéti sonka vásárlásának ősi tradíciója, a színhúst tartalmazó sonkát pedig - úgy gondoljuk – könnyű felismerni. E vélekedésünkre könnyen rácáfolhat a valóság.

Hit és értékek

János és Jézus  Jeruzsáleme

János evangéliuma szerzőségét, tárgyi hitelességét és keletkezésének körülményeit évszázadok óta vitatják a teológusok és történészek. A negyedik evangélium zavarba ejtően különleges, mivel az előző három kanonikus Jézus-életrajztól eltérő szempontok szerint mutatja be a Megváltó működését, különösen a Jeruzsálemben, az ünnepek idején eltöltött napjait.

A szív leáll,  a Twitter megy tovább  

Az örök élet titkát sokan meg akarták fejteni, nemrég azonban egy cég elég morbid ötlettel állt elő. A LivesOn alkalmazás lehetővé tenné azt, hogy az ember halála után is aktív legyen a Twitter nevű közösségi oldalon. Posztumusz csetelne ismerőseivel, küldhetne üzeneteket, bejelölhetne oldalakat kedvencként. Kérdés azonban, milyen hatást vált ki az, ha valaki egy halott személytől kap születésnapi köszöntőt vagy érzelmes levelet. Pedig a LivesOn (Tovább Él) programja ilyen helyzeteket fog generálni: az elhunyt személyről előzetesen összegyűjtött adatok alapján olyan stílusban működik tovább az illető profilja, mintha ott ülne most is a gép előtt.

10 óra Biblia

Több mint 13 millió nézőt vonzott a History Channel Biblia című minisorozatának első epizódja az Egyesült Államokban. A 22 millió dollárból készült, ötször kétórás epizódokból álló mű a teljes Szentírást bemutatja, a Teremtéstől a Jelenések könyvéig. A Disney-produkció rendezője Mark Burnett, aki többek között a Survivor és a Voice reality-sorozatokat is jegyzi.

HÁTTÉR

Interjú Kati Marton nemzetközi hírű íróval

Kevesen tudják, hogy Marton Endre és Ilona az AP és az UPI magyarországi munkatársaiként Rákosi börtönével is dacolva tudósították a nyugatot a Rajk-perről, a Mindszenty-perről, majd később az ’56-os eseményekről is. Lányuk, Kati Marton tudósítóként, újságíróként, íróként vált ismertté. Szülei történetét A nép ellenségei című könyvében örökítette meg. De könyvet írt Wallenbergről, a világot visszafordíthatatlanul megváltoztató magyar zsidó tudósokról és művészekről (Kilenc magyar), és arról is, miként formálták Amerikát az elnökfeleségek (Titkos hatalom). Kati Martonnal a napokban magyarul is megjelenő, és két házasságának (Peter Jenningsszel és Richard Holbrooke-kal) emléket állító könyve: Párizs, szerelmeim története kapcsán beszélgettünk.

Áttörés az AIDS-kutatásban

Az elkövetkezendő években a méhek­ről nem csupán a méz, a méhkas vagy a virágpor, hanem akár a HIV-vírus is eszünkbe juthat majd. A St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó kutatók legújabb vizsgálatai szerint ugyanis a méhméreg alkalmas az AIDS-et okozó vírus eliminálására. Ezzel a felfedezéssel párhuzamosan járta be a világot a hír, miszerint egy HIV-pozitív anyától származó kislány­ban sikeresen semmisítették meg a kórokozót, megelőzve ezzel a sejtek megfertőződését és a betegség kialakulását.

Obama: a puskát vigye más!

Az Obama-adminisztráció a jövőben kevesebb pénzt kíván védelmi célokba pumpálni. A fásult amerikai közélet irányítói a kimerült lakosság „érdekeire tekintettel” bejelentették, hogy felhagynak minden komolyabb katonai tevékenységgel, és nem lesz több megszállás. A források elvonása azonban egy többé-kevésbé sikeresen működő partnerállami rendszert áshat alá a világ számos pontján.

Magzati sejtek újratöltve

Nem csak élelmiszerek és kozmetikai termékek előállításához használnak abortált magzatokból származó sejtvonalakat a fejlesztő cégek. A Magyarországon is forgalomban lévő védőoltások közül többet is ezzel a technológiával állítottak elő – hívta fel figyelmünket múlt heti cikkünk kapcsán egy gyógyszerkutatásban dolgozó olvasónk. Szántai-Kis Csaba szerint a téma etikai vonatkozásai legalább annyira érdekesek, mint maga a tudományos teljesítmény.

Katasztrófacunami

Cunamik, hurrikánok, orkánok, aktivizálódó vulkánok, földrengések, özönvizek, aszályok, egész országokat megbénító hóviharok – és a sor még folytatható lenne. Mindezen események az utóbbi időben, úgy tűnik, megsokasodtak, és lassan már az lesz szokatlan, ha nem történik semmi rendkívüli. Kutatók szerint a következő 20-30 évben még több természeti katasztrófára kerül majd sor.

A német Sziszüphosz

Az „örök második”, a „politika megszállottja”, „az állam szolgálója” vagy éppen az „euró megmentője”. Mind mind olyan jelző, amellyel a német és a nemzetközi sajtó az európai politikai elit egyik legrégebbi és legtapasztaltabb, ugyanakkor legtalányosabb figuráját illetik. Ő Wolfgang Schäuble, a kerekesszékes német pénzügyminiszter, Német­ország szürke eminenciása, Angela Merkel „elválaszt­hatatlan párja”. Írásunkban nem mindennapi karrier­történetébe tekintünk bele.

Az újragombolandó kabát

Sorra vehetők persze mindazok a szempontok, amelyek alapján lekicsinyelhetjük egy-egy időközi képviselőválasztás jelentőségét, hiszen kétségtelen, hogy általában csakugyan alacsony a részvételi arány, és az eredmény nem tekinthető reprezentatívnak a közelgő országgyűlési voksolásra nézve. De hát látnivaló, hogy a vesztes pártok leginkább csak utólag igyekeznek bagatellizálni az ilyen megmérettetést; amíg még kampányolnak, addig természetszerűen nagy jelentőséget tulajdonítanak a remélt sikernek. Megesik azonban, hogy az alulmaradtak is igyekeznek felértékelni szereplésüket – legalább valami szépségflastromot próbálnak ragasztani a kudarcra.

„Nem ismerjük el Izraelt”

„A Hamasz továbbra sem tárgyal a cionista entitással, továbbra sem ismerjük el államkénti létezését, és nem mondunk le egyetlen négyzetcentiméternyi palesztin földről sem” – nyilatkozta a Heteknek Dr. Szalem Szalam, a Hamasz egyik alapító tagja. A Gázai övezet képviselője beszélt az új egyiptomi kormányhoz fűződő viszonyukról, valamint elismerte, hogy a tavaly novemberi rakétatámadásokban olyan fegyvereket is bevetettek, amelyeket Irántól kaptak.

A könnyektől a reményig: új Dubai a kurdok földjén

Anfal, vagyis a kurdok tervszerű kiirtása – egy újabb kifejezés, amit a világnak meg kell tanulnia. A kurdisztáni regionális kormány szakminisztere a Heteken keresztül kéri a Magyar Parlamentet, hogy Nagy-Britannia és Svédország után Magyarország is ismerje el népirtásnak az 1988-ban történt iraki eseményeket.

KÁVÉSZÜNET

Huszonöt műtét a náci arctetoválások miatt

Bryon Widner már tizennégy évesen a keményvonalas szkinhedek közé keveredett. Egy szempillantás alatt a fajgyűlölő Fehér Felsőbbrendűség Hirdetői (FFH) mozgalom tagjai között találta magát, ahol tizenhat éven át megszállottan képviselte a rasszizmus eszméit. Fasisztoid jelképekkel tetovált feje halálra rémisztette az embereket, aki tehette, nagy ívben kerülte az utcán.

Etikaoktatás ásóval, lapáttal

Egészen mást jelent az iskolapadban etikát tanulni, és egészen mást, ha lapátot ragadva kreatív munkával segítünk a rászorulókon – állítja Johann Semaan, a Párizsi Amerikai Iskola történelemtanára, aki 16 fős önkéntes diákcsapatával segédkezik egy Vác közeli építkezés befejezésében, valamint egy hajléktalanszálló kifestésében. A munká­­latokat a Habitat for Humanity Magyarország koordinálja a szervezet céljainak megfelelően, vagyis a lakhatási szegénység csökkentésének jegyében.

Báránygondok

Korán jött a húsvét, a juhértékesítés legfontosabb időszaka. Ez is közre­játszik abban, hogy egész Európában kevés a bárány, pedig kereslet lenne rá, így az árak az egekbe szöktek. Az ágazat sok sebből vérzik: a tavalyi aszály és a takarmányárak elszabadulása miatt sokan hagyták el a nyár végi megtermékenyítést, a tőkehiány miatt pedig a megszületett bárányokat is mind értékesíteniük kell a gazdáknak, ezért az állomány nem tud növekedni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!