hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Huszonöt műtét a náci arctetoválások miatt
Végképp eltörölni

2013. 03. 28.
Bryon Widner már tizennégy évesen a keményvonalas szkinhedek közé keveredett. Egy szempillantás alatt a fajgyűlölő Fehér Felsőbbrendűség Hirdetői (FFH) mozgalom tagjai között találta magát, ahol tizenhat éven át megszállottan képviselte a rasszizmus eszméit. Fasisztoid jelképekkel tetovált feje halálra rémisztette az embereket, aki tehette, nagy ívben kerülte az utcán.

Egy férfi fájdalmakkal telve nyöszörgött a műtőasztalon. Könnyek szöktek a szemébe, amikor az orvos belevágta sebészkését a férfi arcbőrébe. Egy tetovált vastag nyíl ábráját készült eltávolítani a férfi arcáról… Ez a tizedik alkalom és még tizenöt hátravan – gondolta és eszébe jutott, néhány évvel ezelőtt milyen büszkén feküdt a tetováló tű alá, hogy ezzel a jelképpel kötelezze el magát és áldozza életét a fehér faj eszméinek. Milyen bolond volt, bárcsak visszatekerhetné az idő kerekét – sóhajtott, majd behunyta a szemét és feleségére, gyermekeire gondolt, és arra, hogy minden árat megér, hogy végre normális ember lehessen.

A hírhedt Bryon Widnertől, a szélsőséges erőszak, a brutalitás, a fehér ember felsőbbrendűségének megrögzött képviselőjétől mindenki rettegett. Egész testét tetoválások borították, kézfején és az arcán a faj- és embergyűlölet szimbólumai leplezetlenül hirdették viselője felfogását. Ahol megjelent, a beszélgetések abbamaradtak, az emberek magukhoz ragadták gyermekeiket, puszta megjelenésével leuralta környezetét. Könyörtelenségét a börtönévek bunyói csak fokozták. Jobb kezének ujjain a „gyűlölet” szó betűi olvashatók, nyakát a „vér & becsület”, hasát „a harmadik birodalom” szavai, borotvált fejbőrét horogkeresztek szelték át, homlokát egy vastag, fekete, felfelé mutató nyíl keresztezte. Widner, számos szélsőséges banda hangadója, féktelen kegyetlenkedéseiről volt hírhedt. Az általa alapított ohiói Vinlanders szkinhed geng az egyik leggyorsabban növekvő fajgyűlölő szervezet volt Amerikában.

Widnert alkoholista nagymamája nevelte, így voltaképpen az „utca” karolta fel. Szkinhedek közé került, akikkel együtt létrehozták új családjukat, az Új Birodalom Katonáit, majd a Fehér Felsőbbrendűség Hirdetői között találta magát. Bryon hamarosan ráébredt a mozgalom képmutatásaira, és amikor barátai nők megerőszakolására vetemedtek, végképp undort kapott. Kétségeit próbálta megosztani barátaival, de félt, hogy elárulják. Megoldást az alkoholban talált, félholtra itta magát és az öngyilkosságra készült, amikor találkozott későbbi feleségével, Julie-val. Feleségét a Nemzeti Szövetség tagjaként ismerte meg, mindketten a FFH aktivistái voltak. Bryon magához vette Julie előző házasságából született három gyerme­két és egy közös gyermekük is lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!