hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Kati Marton nemzetközi hírű íróval
„A jövő miatt írok a múltról”

2013. 03. 28.
Kevesen tudják, hogy Marton Endre és Ilona az AP és az UPI magyarországi munkatársaiként Rákosi börtönével is dacolva tudósították a nyugatot a Rajk-perről, a Mindszenty-perről, majd később az ’56-os eseményekről is. Lányuk, Kati Marton tudósítóként, újságíróként, íróként vált ismertté. Szülei történetét A nép ellenségei című könyvében örökítette meg. De könyvet írt Wallenbergről, a világot visszafordíthatatlanul megváltoztató magyar zsidó tudósokról és művészekről (Kilenc magyar), és arról is, miként formálták Amerikát az elnökfeleségek (Titkos hatalom). Kati Martonnal a napokban magyarul is megjelenő, és két házasságának (Peter Jenningsszel és Richard Holbrooke-kal) emléket állító könyve: Párizs, szerelmeim története kapcsán beszélgettünk.

Miért Párizs a könyv címe?

– Párizs viharos életemben a fix pontot jelentette számomra. Budapesten tanultam meg franciául egy bébiszittertől, aki egyébként jelentett rólunk az ÁVO-nak, de legalább ennyi hasznom származott belőle. Gyerekként kezdtem álmodozni Franciaországról. Tizennyolc évesen kerültem a Sorbonne-ra. Úgy érzem, Párizsban nőttem fel. Ott tanultam meg a szépséget minden formájában értékelni, öltözködni, bort kóstolni, és ott lettem először szerelmes. Párizsi tartózkodásomnak aztán szintén egy forradalom vetett véget, mint ahogy egy évtizeddel korábban budapesti életemnek is. Ez az 1968-as párizsi diáklázadás volt. Ott laktam a Latin-negyedben, közel az egyetemekhez, ahol a tüntetések zajlottak. Korántsem volt számomra romantikus, rossz emlékeket idézett, de akkor elhatároztam, hogy még visszatérek Párizsba. És ez így is történt, az ABC News riportereként tértem vissza.

Richard Holbrooke nem mindennapi közszereplő volt, megoldhatatlan helyzetekre igyekezett megoldást találni. Mekkora kihívást jelentett a feleségének lenni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!