hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejvesztetté vált  az orosz emigráció
Haza vágyott Berezovszkij

2013. 04. 05.
Szombat este holtan találták saját háza fürdőszobájában Borisz Berezovszkijt, a legnagyobb külföldön élő orosz oligarchát. Halála egyelőre nem kevésbé rejtélyes, mint egykori barátjáé, Alekszandr Litvinyenkóé. A rendőrség lapzártánkig nem erősítette meg, de nem is zárta ki az idegenkezűség lehetőségét. Az üzlet­ember közeli barátai mindenesetre nem hisznek a sajtó által hamar felkapott öngyilkossági elméletben.

Az angol rendőrség – amelynek egyre nagyobb a rutinja a felderítetlen orosz-gyilkosságok területén – a haláleset bejelentése után rögtön egy speciális alakulattal vizsgálta át Berezovszkij birtokát radioaktív és más mérgező anyagok után kutatva. Ezzel párhuzamosan szárnyra kaptak a hírek először az oligarcha súlyos szívproblémáiról, majd krónikus depressziójáról és burkoltan kifejezésre juttatott öngyilkossági szándékáról. A rendőrség lapzártánkig elhangzott utolsó közleménye szerint a közvetlen ok „akasztás” lehetett, de hogy az oligarcha magával végzett-e ilyen módon, vagy mások akasztották-e fel, arról nem esett szó. Testőre mindenesetre a földön fekve találta meg a testet, felöltözve, a belülről bezárt fürdőszobában.
Borisz Berezovszkij, Putyin egyik leghangosabb kritikusa valóban súlyos problémákkal küzdött az utóbbi időben. A peresztrojka alatt dúsgazdaggá vált, eredetileg matematikus képzettségű vállalkozó tavaly szinte teljes vagyonának búcsút inthetett, amikor a szigetország eddigi legnagyobb pereként számon tartott jogi csatározás során elveszítette az egykori üzlettársa, a szintén Angliában élő Roman Abramovics ellen indított pert. A vesztes per után ráadásul aktuális barátnője is bírósági eljárást indított ellene, így Berezovszkij az idei év jó részét ingatlanjai és más vagyontárgyai értékesítésével tölthette. Öngyilkossági szándékra utalhat az az interjú is, amit halála előtt néhány nappal adott Ilja Zseguljevnek, az orosz Forbes újságírójának. A beszélgetés során elhangzott, hogy az oligarcha elveszítette élete értelmét, és egyetlen vágya, hogy visszatérhessen Oroszországba. Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalista orosz politikus az Izvesztyijában néhány napja megjelent interjújában hasonlóan nyilatkozott: állítása szerint januárban véletlenül találkozott Berezovszkijjal az izraeli Eilátban, ahol az oligarcha arról beszélt, bármit megtenne Moszkva kérésére azért, hogy hazatérhessen. Egyetlen feltétele az volt, hogy az ellene több súlyos – főként pénzmosással és csalással összefüggő – ügyben hozott ítéletekben kegyelmet kapjon.
Berezovszkij barátai ezzel szemben úgy vélik, ennyi sem lett volna elég ahhoz, hogy az „energiabombaként” számon tartott hatvanhét éves üzletember, aki szerette a konyakot, bolondult a nőkért, és bármit megtett volna a hatalomért, véget vessen az életének. Az sem elhanyagolható tényező, hogy Berezovszkijt heteken belül kihallgatták volna egykori jó barátja, Alekszandr Litvinyenko halálával kapcsolatban. Litvinyenkót, a volt FSZB-ügynököt 2006-ban mérgezték meg radioktív polóniummal Londonban. A férfi halála előtt Putyint vádolta az azóta is felderítetlen gyilkosság megrendelésével.
Litvinyenko Nagy-Britanniában Berezovszkij egyik házát bérelte. A szomszédjában Ahmed Zakajev volt csecsen szeparatista vezér élt, és a három száműzetésben élő férfi szoros barátságot ápolt. Mindhárman politikai menekültként éltek az országban, és az ellenük szervezett merényletek nem kevés munkát adtak a brit rendőrségnek.
A trojka Berezovszkijjal az élen igyekezett a távolból is aktívan beleszólni a politikába: a milliárdos támogatta az ukrán narancsos forradalmat, pénzelte az oroszországi ellenzéket. A három férfi nyomozott közösen –a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónővelegyütt – a moszkvai túszdrámával kapcsolatban.

Berezovszkij, a királycsináló

Borisz Berezovszkij a ’90-es években Oroszország egyik legnagyobb hatalmú pénzembere volt, akinek meghatározó szerepe volt Jelcin hatalmon tartásában. Paul Klebnyikov orosz–amerikai újságíró egyenesen a „keresztapák keresztapjának” nevezte. Állítólag ő szemelte ki az utódot, a jelentéktelennek tűnő Vlagyimir Putyint is, aki azonban megválasztása után nem sokkal a „királycsináló” ellen fordult. Putyin már elnöksége elején szisztematikusan „irtani” kezdte a nagy politikai befolyással bíró oligarchákat, így Berezovszkij is hamar megértette, hogy jobban teszi, ha eladja a tulajdonát képező tévécsatornát, és annyit menekít tetemes vagyoná­ból külföldre, amennyit csak tud. Később Putyin egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre következőképp méltatta egykori fő támogatóját: „Ki az a Berezovszkij?”
Távollétében az oligarchát a hivatalos vádak mellett Litvinyenko és Politkovszkaja meggyilkoltatásától kezdve a Pussy Riot akcióinak támogatásáig rendszeresen gyanúsították szinte bármilyen bűnténnyel. Tény azonban, hogy több gyilkosságban valóban érintett lehetett: egy népszerű televíziós műsorvezető likvidálásában a ’90-es években, illetve a Berezovszkijról tényfeltáró könyvet író Klebnyikov megöletésében 2004-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!