hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „honosított” voksok többségét a Fidesz kapja
Határtalan szavazathajsza

2013. 03. 28.
Két évvel ezelőtti bevezetése óta 410 ezren igényelték az egyszerűsített honosítási eljárás keretében a magyar állampolgárságot, és több mint 330 ezren már le is tették az állampolgársági esküt. Kormányzati becslések szerint a honosított magyarok száma év végére a félmilliót is elérheti. A legtöbben Erdélyből és a Vajdaságból élnek a lehetőséggel, a felvidéki, illetve kárpátaljai magyarokat erősen visszafogja az a tény, hogy kormányaik nem ismerik el a kettős állampolgárságot. A magyarosítás azonban nem csak érzelmi kérdés: a határon túliak szavazati joga körül egyre élesednek a viták, vannak, akik már a választási csalás lehetőségét emlegetik. Az igazi kérdés az, kire vagy kikre fognak majd szavazni a kedvezményezettek, azaz a határon túliak.

A DEDI intézet egyik tavaly készült tanulmányában igyekezett megbecsülni, hogy a következő, 2014-ben várható választáso­kig mennyi új, nem Magyarországon élő ma­gyar kaphat állampolgárságot.

A becs­lés mintegy félmilliós számot eredményezett, sőt a tanulmány még az érdeklődési kedvet is igyekezett modellezni. Az intézet úgy számolt, hogy a tavalyi kétszázezer igénylés után csökkenő érdeklődés várható, ami aztán megint növekszik majd, mert a választójog megadása után komoly kampány indul a pártok részéről, hogy új szavazókat szerezzenek. Ugyanakkor a szomszédos államokban jelentős belpolitikai támadások várhatók majd a nacionalista pártoktól, ami aztán tovább pörgeti az ügyet, és ez megint csak növelheti az igénylések számát –modellezte a kutatás.

Ha félmillió nem Magyarországon élő új állampolgárral számolunk, és figyelembe vesszük Kövér László házelnök véleményét, miszerint nem lehetséges, hogy első- és másodosztályú állampolgárok legyenek, akkor a parlamenti képviselők 5 százalékát tehetik ki a határon túliak által delegált tagok. Mivel Magyarországon belül tízmillió állampolgár él, ezért úgy volna igazságos, ha a 200 fős parlamentben tízen lehetnének a határon túliak által választottak – áll a DEDI tanulmányában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!