hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áttörés az AIDS-kutatásban
HIValkodó eredmények

2013. 03. 28.
Az elkövetkezendő években a méhek­ről nem csupán a méz, a méhkas vagy a virágpor, hanem akár a HIV-vírus is eszünkbe juthat majd. A St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó kutatók legújabb vizsgálatai szerint ugyanis a méhméreg alkalmas az AIDS-et okozó vírus eliminálására. Ezzel a felfedezéssel párhuzamosan járta be a világot a hír, miszerint egy HIV-pozitív anyától származó kislány­ban sikeresen semmisítették meg a kórokozót, megelőzve ezzel a sejtek megfertőződését és a betegség kialakulását.

Az orvosi gyakorlatban a HIV-vírussal fertőzött várandósokat már a terhesség során megfelelő kezelésben részesítik, melynek következtében az anya a vírus kiiktatására alkalmas antitesteket juttat a méhben fejlődő magzat szervezetébe. Az eljárás eredményeképpen az esetek túlnyomó többségében egészséges gyermekek jönnek a világra és csak kevesebb, mint két százalékban öröklődik a vírus.

Abban az esetben azonban, ha egy beteg állapotosnál későn kezdik el az ismertetett módszer alkalmazását, az újszülött közel egyharmad eséllyel lesz HIV-pozitív. Hasonló problémát jelent, ha a vírus jelenlétét csupán a terhesség késői szakaszában vagy szülés után diagnosztizálják, mint ahogy a fent említett atlantai esetben is történt. A kislány a megszületését követően rendkívül rövid időn belül három antiretrovirális (retrovírus elleni) szert kapott, annak reményében, hogy megakadályozhatják a megfertőződést és a kórokozó terjedését.

„Azután, hogy az anya fertőzöttsége bizonyossá vált, amilyen gyorsan csak lehetett, elkezdtük a terápiát, ami ebben az esetben a születést követő 30 órán belül megtörtént. Mivel igen nagy volt az átörökítés valószínűsége, ezért úgy döntöttem, egyből három gyógyszert használok egy helyett” – mondta Dr. Hannah Gay, a műveletet végző orvos. A végül 15 hónapig tartó kezelés már pár napja folyt, mire a laboreredmények alapján megerősítést nyert; a vírus valóban jelen van a kislány szervezetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!