hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félszocpol

2013. 03. 28.
Idén bővülhet a szocpol felhasználhatósága: használt lakásra és bővítésre is igényelhető lesz a támogatás fele, azaz a „félszocpol”. A Duna House elemzője szerint az NGM javaslata némi fodrozódást hozhat a hazai ingatlanpiac állóvizébe, mivel minden olyan intézkedés, ami a használt lakáspiacot segíti, csakis élénkítő erejű lehet, de áttörésre nem lehet számítani.

A tavaly bevezetett, alacsony hatásfokú állami kamattámogatású hiteleken már januárban lazított a kormány: egyrészt emelték a támogatható használtlakás-érték felső határát 20 millió forintra, növelték az igényelhető kölcsönöket is, és a folyamatosan csökkenő állami kamattámogatást állandósították az első öt évre.

Az otthonteremtést további lépésekkel is könnyítené a kormány. Lapzártánkat követően kerül a parlament elé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezete, melynek értelmében még idén enyhülnek a szocpol igénylésének feltételei, és nő a támogatások értéke is. Továbbá bevezetnék a félszocpolt is, amit az igénylők egyrészt használt lakás vásárlására, másrészt – a két vagy több gyermekes családok – otthonuk bővítésére, és a hírek szerint felújítására is fordíthatnának.

A szociálpolitikai támogatást a Bajnai-kormány szüntette meg, majd az Orbán-kormány tavaly ismét bevezette az új lakásra felvehető szocpolt. A jelenlegi szocpol feltételei között többek között az szerepel, hogy az igénylő köztartozásmentes adózó személy legyen, minimum féléves munkaviszonnyal, a lakás négyzetméterára energiafokozattól függően maximum 300–350 ezer forint lehet, és ha tíz éven belül eladják, a támogatást vissza kell fizetni. A mostani tervezet szerint egy gyermek után és 45 négyzetméteres lakás után is járna szocpol, emelkedne a támogatás mértéke (lakásnagyságtól, energetikai szinttől függően 1 gyerek után 0,7–1,17 millió; 2 gyerek után 1,6–2,99 millió; 3 gyerek után 2,9–4,68 millió; 4 gyerek után 3,8–5,85 millió forint járna, maximum 160 négyzetméterig).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!