hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szív leáll,  a Twitter megy tovább  
Van-e virtuális örök élet?

2013. 04. 05.
Az örök élet titkát sokan meg akarták fejteni, nemrég azonban egy cég elég morbid ötlettel állt elő. A LivesOn alkalmazás lehetővé tenné azt, hogy az ember halála után is aktív legyen a Twitter nevű közösségi oldalon. Posztumusz csetelne ismerőseivel, küldhetne üzeneteket, bejelölhetne oldalakat kedvencként. Kérdés azonban, milyen hatást vált ki az, ha valaki egy halott személytől kap születésnapi köszöntőt vagy érzelmes levelet. Pedig a LivesOn (Tovább Él) programja ilyen helyzeteket fog generálni: az elhunyt személyről előzetesen összegyűjtött adatok alapján olyan stílusban működik tovább az illető profilja, mintha ott ülne most is a gép előtt.

„Ha szíved le is áll, a Twittered megy tovább” – üzeni a cég a honlapján, jelezve, hogy virtuálisan az emberek tovább élnének. Az alkalmazás megjegyzi, hogy milyen kifejezéseket használt a felhasználó, milyen stílusban beszélt, miket lájkolt. Eddig csak az az alkalmazás működött, hogy az ember előre beprogramozhatta, milyen bejegyzések kerüljenek kiposztolásra a halála után. Most azonban a szolgáltató mesterségesen életben tarthatja a meghalt személy profilját, és a felhasználó még ki is választhatja, hogy ki „üzemeltesse” tovább.
A LivesOn azonban csak egy a sok projekt közül. Tavaly megjelent az úgynevezett DeadSocial nevű program is, amely hasonló séma szerint működik. Az alkalmazás egy ideig fizetős volt, a díjat természetesen nem utólag, hanem még a megrendelő életében kellett rendezni. Egy izraeli fejlesztésű program is forgalomba került, „If I Die” (Ha meghalok) néven, amely hasonló módon üzemeltetné az elhunyt Facebook, Twitter és más közösségi oldalait.
A kérdés már csak az, hogy mire jó ez az egész? Sokak szerint egyszerűen morbid ez az ötlet és sértő a halottakkal, valamint a hozzátartozókkal szemben. Naomi Laver pszichoterapeuta szerint ez a projekt azt sugallná, mintha az ember halálát valamilyen jó célra fel lehetne használni. A programok a sajtó szerint is inkább több kárt okoznának, mint amennyit hoznának, ennek ellenére a LivesOn alkalmazásra már előzetesen is ezren jelentkeztek fel, a Dead­Socialra pedig több ezren. A támogatók szerint az ilyen posztumusz alkalmazások lehetővé tennék a hírességeknek is, hogy olyan tartalmakat hozzanak nyilvánosságra, vagy olyan gondolatoknak adjanak hangot, amiket életükben nem tettek volna meg. Angliában például egy híres színész, Bob Monkhouse, aki prosztatarákban hunyt el, hozzájárult, hogy a halála után egy előre felvett reklámot vetítsenek vele a betegségről, ezzel a mottóval: „Bobnak az életébe került, önnek ne kerüljön abba!”

Virtuális élet a halál után is, ez mit jelent? Egy új mobil- alkalmazás szerint például azt, hogy az elhunyt személy újévi köszöntőt „küldhet” barátainak. Egyes közösségi oldalak újításai „életben tartanák” azoknak a profilját is, akik meghaltak. A program által a korábbi adatok által egy virtuális személy élne tovább az interneten.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!