hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 06. 07. (XVII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Iszlám fasizmus

Egyre nehezebben viseli Anglia a multikulturalizmust. A woolwichi mészárlást követően országszerte tapintható a türel­me­t­lenség és az elkeseredettség a fanatikus iszlámmal szemben, amely a közember szemében szabadon burjánzott az elmúlt években. Az ügyben megszólalt Tony Blair volt miniszterelnök is, aki szerint további és akár nagyobb konfliktusokra is számítani kell a jövőben.

A jogállam nem büntet

Strasbourgba készül az olaszországi Sant’Anna polgármestere, miután a stuttgarti ügyészség az ismételt panaszok ellenére sem indít eljárást a falu szinte teljes lakosságát kiirtó náci katonák ellen. Az olasz bíróság korábban távollétükben elítélte az 1944-es mészárlás még élő tetteseit, a német fél azonban továbbra sem hajlandó a felelősségre vonásra.

Ezeregyéjszaka - Az Iráni Erotikus Köztársaság titkai

Szexforradalom zajlik Iránban – egyre több jel utal arra, hogy az erkölcsök, bár csador mögé bújtatva, semmivel sem jobbak a nyugati országokénál. A konzervatív vallási vezetés ugyan a Nyugat lejárató kampányáról beszél, mellyel a tiszta iszlamista fiatalokat kívánják „befeketíteni”, a politikai vezetés viszont nem tagad tovább. A burka alól  kibukó szennyes a tényekkel való szembenézésre késztet.

Tudatmódosítás

Mintegy hetvenhárom új pszichoaktív anyagot azonosítottak az Európai Unióban az elmúlt év során. A „legal highs” (legális hangulatjavítók) néven emlegetett, online beszerezhető, félrevezetően felcímkézett szerek hosszú távú hatása egyelőre kiszámíthatatlan.

Török tavasz

Kormányellenes tiltakozásokba torkollottak azok a megmozdulások, amelyek eredetileg egy isztambuli tér átalakítása miatt kezdődtek Törökországban. A török társadalomban már jó ideje lappangnak az indulatok Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlamizációs törekvései és tekintélyelvű vezetési stílusa miatt. Bár némelyek máris „török tavaszról” beszélnek, a kormányfő mellett szakértők is azt mondják, Törökországban más a helyzet, mint az úgynevezett arab tavasz által érintett észak-afrikai országokban volt.

Bedőlt gátak

2002 óta egyértelműen a legnagyobb árvízzel néz szembe Közép-Európa, sok településen azonban már több száz éves rekordok is megdőltek. Míg a prágaiak vendégágyakat ajánlanak fel szerencsétlenül járt honfitársaiknak, Lipcsében és Drezdában az autóval menekítőket kellemetlen meglepetések érhetik, mivel az árvíz dacára mobil parkolási ellenőrző berendezések segítségével bírságolják az autósokat. Eddig négy országban történtek súlyos károk, az eddig legalább 12 áldozatot követelő ár lapzártánkkor Magyarország felé tart.

Belföld

Árvíz 2013

Németországban, Ausztriában és Csehországban óriási pusztítást végeztek a rekordmennyiségű tavaszi esőzések miatt kialakult árvizek. Magyarországon a szakemberek a Duna észak-magyarországi szakaszát tartják kritikusan veszélyeztetett résznek. Ha a levonuló áradat Szentendrét is megkíméli, akkor majdnem biztos, hogy Magyarország megússza az évszázad árvizét.

Ki tudhatja, miben hisz a diák?

Országos adatokat hozott nyilvánosságra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) arról, hogy az elsős kisdiákok hány százaléka választotta szeptembertől a hittant a beiratkozásnál. Lapunk megpróbált utánajárni, hogy a szóba jöhető hivatalok közül melyik a gyerekek vallási meggyőződését tartalmazó adatbázis kezelője, de a jelek szerint ez még az érintett szervek között sincs tisztázva.

„Az ítélet a Jóistené” – avagy számháború és szakadatlan kultúrharc

Gulyás Márton, a Krétakör alternatív színház ügyvezetője Markó Iván balettművész (képünkön) előadásának végén a Pesti Magyar Színházban egy hangosbeszélővel szakította meg az ovációt. Gulyás – mint azt a múlt héten írtuk – a kormány által pályázat nélkül Markó Ivánnak (pontosabban az általa fémjelzett Magyar Fesztivál Balettnek) soron kívül odaítélt 130 millió forintos támogatás miatt próbálta megzavarni az előadást. Az összes többi független tánctársulat támogatása ugyanis alig tette ki a 200 milliót. A Krétakör ügyvezetőjét biztonsági őrök kirángatták a teremből, de a 66 éves balettművész visszahívta és felinvitálta a színpadra, azonban a nyílt színen nem tudtak megegyezni arról, hogy kinek is van igaza. Ezután Markó Iván az Orbán Viktorhoz kötődő személyes kapcsolatáról beszélt a publikumnak. Később Markó az incidensről úgy nyilatkozott, hogy „az ítélet a Jóistené”.  

Kerényi nem a Fidesz

Legalábbis ezt állítja L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap vezetője. A politikus szerint az a különbség a Fidesz és az MSZP kultúrpolitikája között, hogy az utóbbi pénzt vont ki a területről, míg ők forrást szereztek. Bár Kerényi Imre kormánymegbízott értékeléséből úgy tűnt, hogy – idézzük – „nem a buzikról fog szólni” a Nemzeti repertoárja, L. Simon szerint a homoszexualitás megítélésének kérdése semmilyen formában nem befolyásolja a Fidesz kultúrpolitikáját.

Nem jelent meg a bíróságon

A Columbiai Kerületi Bíróság jogsegély útján kérte meghallgatni a Szlovákiában életfogytiglanra ítélt  Csatáry Lászlót. A 97 éves férfit a Magyar Államvasutak holokausztban való szerepvállalása miatt indított perben kívánták releváns tények napvilágra hozatalára bírni, de a tanú egyszerűen nem jelent meg a tárgyaláson.

Etikalecke tanároknak

Idén is több ezren tüntettek a pedagógusnapon, a résztvevők főleg a béremelés elmaradása és a Pedagógus Kar felállítása miatt tiltakoztak. Ha jövő héten úgy szavaz a parlament, akkor egy állami gigaszakszervezet áll fel, amely etikai kódexen keresztül kényszerítheti maximális lojalitásra a pedagógustársadalmat.

Hit és értékek

A német antiszemitizmus megújítója

 „Luther antiszemitizmusa életének és munkásságának szerves része, amit irodalmi öröksége világosan bizonyít. Antiszemitizmusa azonban nincs összhangban sem teológiájának központi magvával, sem pedig Pál apostolnak a zsidók és keresztények viszonyáról szóló álláspontjával. Luther zsidókhoz fűződő viszonya ellentétes jobb meggyőződésével” – írja Eric W. Gritsch lutheránus történész- professzor nemrég megjelent Luther Márton antiszemitizmusa (Martin Luther’s Antisemitism – William B. Eerdmans Publishing Company, 2012) című művében. A kötet részletesen bemutatja a reformátor zsidókkal foglalkozó írásait, és megvizsgálja, hogy milyen hatással voltak Luther művei az antiszemitizmus későbbi történetére.

HÁTTÉR

Czeizel Endre genetikus a felesleges lombikkezelésekről

Mivel a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nemegyszer alapos kivizsgálás nélkül, „futószalagon” küldik a pácienseket lombikkezelésre – állítja Czeizel Endre genetikusprofesszor.(2013.06.07)

A fiatalok majdnem fele végleg itthagyná Magyarországot

Egy világcég kutatása szerint elérte a magyar egészségügyet az elvándorlás hatása, mert először vannak egészségügyi dolgozók a hiányszakmák listáján. Újabban sláger lett hazánkban a szociológusok között az elvándorlás kérdése, sorra publikálják az erről szóló tanulmányokat. Egy a fiatalokról szóló kutatás szerint Magyar­országon a 20 és 35 év közöttiek többsége úgy véli, hogy nem annyira a tehetségen, hanem a kap­cso­la­tokon múlik a karrier lehetősége, ezért – bár többen itthon szeretnének sikert elérni, de – 45 százalékuk akár végleg el is költözne az országból.

A pártállam utolsó bástyái

Miközben a katolikus alsó papság szinte teljes egészében megtagadta az együttműködést a kommunista állambiztonsággal, a főpapság súlyosan kompromittálódott: a püspökök túlnyomó része kapcsolatban állt a titkosrendőrséggel. Az egyházvezetés – különös módon – a diktatúra puhulásával párhuzamosan egyre inkább elkötelezte magát az ország kommunista uraival – derül ki a téma szakértőjével készült interjúból.

Püspökök és tartótisztek

Megzsarolt főpapok, hazafias alapon együttműködők és pénzszeretők. A püspök vádol, a plébános hallgat, a hírszerző emlékszik.

Kannibálok a dzsihád útján

Néhány héttel ezelőtt megrázó filmkockák kerültek napvilágra a polgárháború sújtotta Szíriából. A felvételeken szíriai felkelők emberhúst esznek, egészen pontosan egy meggyilkolt kormánypárti katona valamelyik belső szervét. A felvétel körbejárta a világsajtót, és máris felmerült az iszlám és a kannibalizmus kapcsolata. Utánajártunk.

A macska-egér játék

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa, aki eddig sem tartozott az Orbán-kormány kedvencei közé, a múlt hét végén interjút adott a bécsi Der Standardnak, és ezzel végképp bizonyította, hogy nevét – bizonyára Rui Tavaressel, az Európai Parlament jelentéstevőjével együtt – a magyar jobboldal méltán iktathatná akár az alaptörvénybe is; természetesen a nemzet európai ellenségeinek egyre hosszabb sorában. Reding asszony ugyanis az újságíróval folytatott beszélgetésben most azzal tetézi régtől ismert magyarságellenes aknamunkáját, hogy egyrészt egyértelműen leszögezi: márpedig Magyarországon „módszeres” alkotmánysértés folyik, másrészt éppen ezért félreérthetetlenül kilátásba helyezi a bizottság hasonlóképp szisztematikus, következetes fellépését a rezsim jogsértései ellen.

A hét, amikor minden összejött

Kondás Elemér a 26. percben ugrik fel először a kispadról, amikor csapata, a Debrecen TEVA gólt kap az MTK-tól. Lesgyanús szituáció, de hát gól az, amit a bíró megad. Még pár perc, és nekünk is fel kell állnunk a kényelmetlen ülésről, mert vár Felcsút, vár a Puskás Akadémia FC–Sopron Gysev NB II-es mérkőzés. Ezen a ponton persze megkérdezhetnénk, hogy miért hagyunk hátra egy jó színvonalú első osztályú meccset – végül 3–1-re nyert az MTK, ám mivel a Honvéd ikszelt, így is lemaradt a nemzetközi kupaszereplést érő dobogóról –, szóval miért hagyjuk ott az MTK–Debrecent a Puskás Akadémia–Sopron kedvéért. Nos, legfőképpen azért, mert az eredménytől függetlenül a Puskás Akadémia már feljutott az NB I-be, így a mérkőzés végén komoly ünneplés várható. És ki tudja, talán ott lesz az akadémia alapítója is.

KÁVÉSZÜNET

Mesterségük címere: KV

Kompakt púder, kompakt fényképezőgép, kompakt mosógép. Hasznos eszközök, hiszen méretük miatt praktikusak, nem foglalnak sok helyet, bárhová magunkkal vihetjük, mindamellett mindent tudnak, amit a nagyobb társaik. Ez jellemzi a Tchibo legújabb kapszulás rendszerű kávéfőzőjét is. Az új Cafissimo Compact kávéfőző nem csupán trendi, de a modern dizájn, a tökéletes kidolgozás mögött igazi kávéspecialista rejtőzik.

Ha napsütés, akkor napszemüveg

Szinte már közhelyszámba megy, hogy napsütésben a bőrünknek szüksége van megfelelő védelemre, ezért nagyon helyesen különböző napvédő tejeket, krémeket alkalmazunk. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a szemünknek is szüksége van a napfénnyel szembeni védelemre, és ezért erre az igen jelentős területre kisebb figyelmet fordítunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!