hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki tudhatja, miben hisz a diák?

2013. 06. 06.
Országos adatokat hozott nyilvánosságra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) arról, hogy az elsős kisdiákok hány százaléka választotta szeptembertől a hittant a beiratkozásnál. Lapunk megpróbált utánajárni, hogy a szóba jöhető hivatalok közül melyik a gyerekek vallási meggyőződését tartalmazó adatbázis kezelője, de a jelek szerint ez még az érintett szervek között sincs tisztázva.

Idén szeptembertől minden elsős és ötödikes tanulónak kötelező lesz hetente legalább egy hittanóra vagy annak alternatívájaként egy erkölcstanóra az állami iskolákban. Ez a szisztéma felmenő rendszerben működik, és négy év alatt minden általános iskolást választás elé állít, a többi évfolyamokon addig is marad a korábbi gyakorlat: a fakultatív és nem védet időben megvalósuló hitoktatás.

Az iskolaigazgatóknak minden év május közepéig kell összegyűjteniük, hogy a szülők melyik egyház által szervezett hittanra akarják járatni a gyereküket. Az új rendszer idén 1,2 millió családot érint, de a felmenő rendszer miatt pár éven belül ennek sokszorosát. Mivel a gyerek által választott hittan alapján vélelmezhető, hogy a család melyik felekezet tagja vagy milyen hit követője, a vonatkozó EMMI-rendelet kiadásakor komoly szakmai vita bontakozott ki arról, hogy mekkora kockázata van annak, amikor egy immár állami hivatalnokként tevékenykedő iskolaigazgató rendelkezik az adott település vallási regiszterével.

A Pedagógusok Szakszervezete idén februárban az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel megítélésük szerint a vallási hovatartozás adminisztratív rögzítése az oktatási rendszerben egész életében elkíséri a diákokat, és befolyásolhatja továbbtanulásukat, munkaerőpiaci esélyeiket is. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője azonban rámutatott állásfoglalásában, hogy mivel a beiratkozáskor a szülők nem kényszeríthetőek a felekezeti hittan kiválasztásával vallási meggyőző­désük kinyilvánítására (ebben az esetben a gyerek erkölcstanra fog járni), a hitoktatásra való jelentkezéskor nem sérülnek az adatvédelmi szabályok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!