Hetek Univerzum
Czeizel Endre genetikus a felesleges lombikkezelésekről
Erőltetett menetek

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Czeizel Endre genetikus a felesleges lombikkezelésekről
Erőltetett menetek
2013. 06. 06.
Mivel a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nemegyszer alapos kivizsgálás nélkül, „futószalagon” küldik a pácienseket lombikkezelésre – állítja Czeizel Endre genetikusprofesszor.(2013.06.07)

Czeizel Endre ismert és nagyrabecsült orvos-genetikus, több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő és 17 tudományos szakkönyv szerzője, leukémiával való rövid küzdelme után 2015 augusztus 10-én, életének 81. évében elhunyt. Röviddel halála előtt feladta ateizmusát és visszatért az istenhithez.

Ön több ízben is azt állította, hogy Magyarországon sokan veszik igénybe feleslegesen a lombikprogramot. Megindokolná, hogy miért?

– Ne értsük félre egymást: én a lombikbébimódszert az orvosi csúcstechnológia egyik nagy sikerének tartom, és azt gondolom, hogy nemcsak a meddőségek kezelésében, hanem a genetikai ártalmak megelőzésében is óriási előrelépést jelent. A baj csak az, hogy a nemzetközi szakirodalom szerint, mivel ez az egészségre feltétlenül ártalmas módszer lehet, ezért nagyon meg kell fontolni, hogy mikor alkalmazzák. A módszernek igazából két elfogadott javallata van: ha a nőnek kétoldali petevezeték-elzáródása van, vagy a férfinek ötmilliónál kevesebb ondósejtje van – ugyanis ebben a két esetben a kötelező, lombikot megelőző öt inszemináció nem megvalósítható. Két éve voltam Veronában egy nemzetközi konferencián, ahol alapvetésként kezelték: ha valaki lombikra szorul, akkor ott kizárt a természetes fogantatás.

Ehhez képest én Magyarországon tavaly hét olyan házaspárral is találkoztam, akik már lombikoltak, aztán különböző, például anyagi okokból ezzel felhagytak, és utána természetes úton lett gyermekük.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!