hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 09. 12. (II/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Lopakodó hatalomátvétel

Jevgenyij Primakov. KGB-veterán

Hat perc csend

A kanadai Halifax partjainál múlt héten a tengerbe zuhant egy Swissair 111-es repülőgép. Felszínre került fekete dobozainak előzetes vizsgálata alapján a szakértők úgy vélik: a katasztrófát elektromos műszaki hiba okozta.

Forradalmi dalok a műholdról

A hatalmának ötvenedik évfordulóját ünneplő észak-koreai kommunista vezetés egy forradalmi dalokat sugárzó műholddal ajándékozta meg az ország népét. Külföldön fenntartással fogadták a bejelentést, a hónapok óta éhező lakosság számára azonban alighanem közömbös: rakétát vagy műholdat indítottak a phenjani katonai bázisról.

Elkészült a Starr-jelentés

Hozzáférhető lesz a Clinton szexbotrányával kapcsolatos jelentés, közölte Newt Gingrich, az amerikai képviselőház elnöke. A csatolt iratokkal együtt 36 dobozt megtöltő dokumentumok sorsáról első lépésben az igazságügyi bizottság dönt, amelynek javaslata alapján Clinton elnök ellen megkezdődhet az alkotmányos felelősségrevonás folyamata.

NAGYÍTÓ

Miután Bill Clintonnak augusztus 17-én a nemzethez intézett beszédét széles körben kritizálták, amiért túl sok negatív megjegyzést tartalmazott Kenneth Starr ellen, és túl kevés bűnbánatot, az elnök ötször szólt a nyilvánosság előtt Monica Lewinskyvel való viszonyáról. Eredeti "négyperces" magyarázatába az elnök sikeresen belopott egy mondatot saját felelősségéről, amelyet "mélységesen" bánt. De azoknak, akik a "bocsánat" szóra vártak, még néhány hétig, Clinton írországi útjáig várniuk kellett. Sőt, tovább is, egészen a legutóbbi elnöki mea culpáig, amely szerdán Floridában hangzott el. Ezúttal nemcsak a szavak, hanem a hangszín is bocsánatkérő volt. Clinton hosszú utat tett meg a nyilvános bűnbánatig. A vallomások időrendben: Augusztus 17.: "Nem volt helyénvaló kapcsolatom Miss Lewinskyvel. Tulajdonképpen helytelen volt. ""...Félrevezettem az embereket, köztük a feleségemet is. Mélységesen bánom." Augusztus 28.: "Lassan szakértővé kell válnom a bocsánatkérésben." Szeptember 2.: "Tudják, elismertem, hogy hibáztam, elmondtam, hogy ezt megbántam, bocsánatot kértem, sok értékes időt töltöttem a családommal az elmúlt hetekben, és megmondtam, hogy visszaállok a munkába." Szeptember 4.: "Nagy hibát követtem el. Ez védhetetlen, és sajnálom.""...Nem mondhatok ellent senkinek, aki kritizálja azt, amiről már elismertem, hogy védhetetlen. Nincs olyan, amit Joseph Lieberman szenátor vagy bárki más kritikaként megfogalmaz, amivel ne értenék egyet, és már magamnak is elmondtam, és nagyon sajnálom, de nem tudok többet mondani." Szeptember 9. (délután): "Cserbenhagytam önöket is, és a családomat is, és cserbenhagytam ezt az országot, de igyekszem jóvátenni. Elhatároztam, hogy soha többet nem engedem meg, hogy ilyesmi történjen. Feltett szándékom, hogy visszaszerzem a bizalmat." "...Tehát megértést kérek önöktől, és megbocsátást azon az úton, amelyen együtt haladunk. Remélem, ez a megbékélés és gyógyulás ideje lesz." Szeptember 9. (este): "Igyekeztem jól végezni a munkámat, és gondját viselni ennek az országnak, még akkor is, amikor magamra és a családomra és a kötelességeimre nem viseltem eléggé gondot. Remélem, hogy önök, és mások, akiket megsértettem, megbocsátják azokat a hibákat, amiket elkövettem, de a legfontosabb, hogy nem engedhetik, hogy ez elterelje figyelmüket állampolgári kötelességeikről." (Sz.I.A.)

Nyitott kérdések

Szeptember 27-ig még sok minden eldőlhet Németországban. Vajon bíznak-e továbbra is a választópolgárok az ország jelenlegi, tizenhatodik hivatali évét töltő vezetőjében, Helmut Kohl kancellárban, vagy Gerhard Schröder személyében inkább egy új vezetést, egy új irányt látnának szívesebben? A közvéleménykutatási előrejelzések alapján a hónap végi választásokon legalább 80 százalékos lesz a részvételi arány. Az emberek általában izgalmasnak, érdekesnek találják a választásokat, ám a felmérések szerint a választásra jogosultak egyharmada még nem tudja biztosan kire adja majd le szavazatát.

Elfogták a P2 nagymesterét

A franciaországi Cannes-ban kézre került Licio Gelli politikai kalandor, az olasz közélet egyik leghírhedtebb figurája, aki május elején szökött meg 12 évi börtönbüntetése elől. A P2 szabadkőműves páholy – valójában egy államellenes összeesküvés – egykori nagymesterének elfogását személyesen sietett bejelenteni szerdán Giorgio Napolitano olasz belügyminiszter. Licio Gellinek azért kellett volna börtönbe vonulnia, mert felelősnek találták az Ambrosiano milánói bank emlékezetes, csalárd csődjében. A Banco Ambrosiano, amely annak idején Olaszország legnagyobb magánbankja volt, 1982-ben vált fizetésképtelenné, több mint egymilliárd dolláros adósságot hagyva maga után. Öszszeomlása a II. világháború utáni időszak legjelentősebb bankcsődje volt Olaszországban. A botrányba belekeveredett a Vatikán bankja, az IOR is – a csődbe ment bank egyik főrészvényese és kivételes üzletfele –, s a Szentszék évekkel később 240 millió dollár kártérítést fizetett a megkárosított kisbefektetőknek, anélkül, hogy valaha is elismerte volna felelősségét az ügyben. Alig akad a II. világháború utáni olasz közéletnek olyan botránya, amelyben ne vádolnák bűnrészességgel a ma 80 éves Licio Gellit. A P2-féle államellenes összeesküvésen és a milánói bankház csődjén kívül őt gyanúsítják – egyelőre bizonyítékok nélkül – a bolognai pályaudvaron 1981-ben elkövetett, 83 emberéletet követelő pokolgépes merénylettel és az 1993 júliusában egyidejűleg több olaszországi nagyvárosban végrehajtott, 8 ember életét kioltó merényletsorozattal, amelyek célja Itália káoszba taszítása lett volna. A hírhedt pénzügyi zsonglőrt azzal is gyanúsítják, hogy a II. világháború után Dél-Amerikába juttatott húsz tonnányi rabolt náci aranyat a háborús bűnösök szökésének finanszírozására. Per van folyamatban ellene egy titkos svájci bankszámlával kapcsolatban is, amelyről Bettino Craxi, a szökésben lévő egykori kormányfő szocialista pártjának folyósítottak kenőpénzeket. Májusi eltűnése után a villájában talált bűnjelek alapján nagyszabású uzsorakölcsönzéssel is megvádolták. Szökése előtt terveket szövögetett arra, hogy ingatlanspekulációkkal fölözi le a jubileumi szentévben, 2000-ben várható nagy római zarándokforgalom hasznát. (MTI)

Tragédiák Sao Paolóban

Néhány napon belül két súlyos kimenetel? baleset történt a brazíliai Sao Paolo közelében. Szombat hajnalban egy evangéliumi keresztény gyülekezet épületének födémszerkezete leszakadt, és maga alá temetett több száz embert, akik közül harmincan életüket vesztették, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat. Néhány nappal később, kedden kora hajnalban két, katolikus zarándokokat szállító busz lobbant lángra egy közúti baleset következtében. A tragédia 50 halálos áldozatot és több tucat sebesültet követelt.

Árvíz Mexikóban

Kimentésükre váró emberek állnak egy árvíz által elsodort vasúti híd lábánál a Chiapas állambeli Huixtlaban. A csaknem egy hete tartó heves esőzések következteben a folyók kiléptek medrükből a dél-mexikói államban. Eddig legalabb 25 ember esett áldozatul az esőzéseknek és ugyanennyien eltüntek Fotó: MTI

Belföld

Választási visszaélés

Törvényellenesen töltették ki a választási ajánlószelvényeket a Rupp-hegyi úti szociális otthon gondozottjaival – értesült a Hetek. Egy idős embernek, az otthon egyik lakójának beszámolója szerint a szelvényekre csak a jelölő személyek adatai és aláírása kerültek fel, a támogatandó jelölt és párt neve nem. Az ily módon visszaélésre alkalmassá vált ajánlószelvényeket egy ismeretlen nő vitte magával. Úgy tudjuk, az Országos Választási Bizottság vizsgálni fogja az ügyet.

Kormányhírek

A kormány elfogadta az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló igazságügyi minisztériumi előterjesztést – jelentette be Dávid Ibolya a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, aki szerint az ügyészség kormány alá rendelése az egységes nyomozati és vádeljárási szabályozórendszer kialakítását szolgálja. A miniszter hozzátette: a szerdai szakmai egyeztetés eredménye reményt ad arra, hogy a javaslat megkapja az Országgyűlés kétharmadának támogatását. Itt ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt képviselője nem utasította el a tervezetet – igaz nem is támogatta – mondván: véleményt csak a végleges szöveg ismeretében fognak kialakítani. Dávid Ibolya jelezte: felhasználták az előző kormánynak az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló előterjesztését, amelyet csupán további garanciális elemekkel egészítettek ki. Borókai Gábor elmondta, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába jelölt személyek közül heten jutottak túl a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A szóvivő kérdésre válaszolva közölte: még két személy átvilágítása folyik. A kabinet rendeletet alkotott az állásuktól kényszerből megváló köztisztviselők tartalékállományba helyezéséről, illetve a betöltetlen köztisztviselői posztok nyilvános közzétételéről. Amennyiben nem vesznek fel végkielégítést, az ilyen dolgozók tartalékállományba kerülhetnek, és választhatnak a Belügyminisztérium hivatalos lapjában közzétett álláshelyek közül. Beszámolt arról is, hogy a kormány kezdeményezi a közraktározásról szóló törvény módosítását. A javaslattal a kabinet azonos feltételeket kíván teremteni a hazai társaságok és a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepei számára. Ezzel a külföldi tőke is bekapcsolódhatna az árufedezet fejében történő rövidlejáratú hitelnyújtásba. Újságírói kérdésre, amely a miniszterelnök családjának állítólag tisztázatlan körülmények között történt tulajdonszerzését firtatta, a kormányszóvivő kijelentette: "Tudomásom szerint a kormányfő személy szerint nem érintett ezekben a bányákban". (MTI)

Megváltozott szocialisták

Horn Gyula álláspontja szerint az előző kormány tevékenysége példa nélküli a nemzet történetében, a szocialista-liberális kabinet maradandó értéket hagyott utódjára. A leköszönt pártelnök az MSZP szombati, VI. tisztújító kongresszusán megtartott beszédében felhívta a szocialisták figyelmét: a véleményszabadság megőrzése mellett vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy felelőtlen nyilatkozatokkal büntetlenül lehessen ártani a pártnak. Horn Gyula a Tony Blair pártjára jellemző belső fegyelmet állítva példaként azt tanácsolta, hogy az említett károk okozóival szemben a jövőben akár a kizárás eszközét is alkalmazzák. A legnagyobb ellenzéki párt egynapos budapesti tanácskozásán az új pártelnök megválasztása mellett a teljes vezetés megújítására is sor került: a küldöttek Kovács László frakcióvezetőt választották meg az MSZP új elnökének. Kiss Pétert ügyvezető alelnökké, Nagy Sándort, Lamperth Mónikát és Molnár Gyulát a párt alelnökeivé választották. A választmány elnöke Földes György lettFotó: Vörös Szilárd

Hétfőtől új műsorrend

Hétfőtől új műsorrend szerint sugározza az MTV1 programját a Magyar Televízió – jelentette be Horváth Lóránt ügyvezető alelnök csütörtökön, a részvénytársaság budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón. Horváth Lóránt elmondta: a változtatás célja az, hogy a tradicionális Magyar Televízió jobban szolgálja a nézők igényeit, kiszámítható műsorrendjével kicsit talán át is alakítsa szokásaikat. A struktúra lényege az, hogy a hét minden napján minden órában stabil helye lesz a különféle műsortípusoknak. A Magyar Televízió most kialakított új műsorszerkezete a tervek szerint 2000 végéig marad érvényben. (Hetek)

Antiszemita és rasszista hangok a T. Házban

A parlamenti pártok közös érdeke, hogy a magyar Országgyűlésben ne lehessen helye sem a nyílt, sem a burkolt antiszemitizmusnak – fogalmaz Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese. A képviselőasszony a szocialista képviselők nevében nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését amiatt, hogy a MIÉP vezérszónoka, ifjabb Hegedűs Lóránt, antiszemita, rasszista célzásokat engedett meg magának egy a kisebbségi jogok védelmét szolgáló parlamenti vitában. A Magyar Igazság és Élet Pártja képviselője többek között a következőket mondta: "Finoman kívánok utalni csak arra, hogy Magyarországon van egy olyan kialakult élethelyzet, amelyben a kisebbségi származású emberek, kisebbségi mivoltukat fel nem fedve, a többségi érdeket sértik meg, illetőleg a nemzeti érdek érvényesülését nem teszik lehetővé, úgy vélem, elsősorban a tömegtájékoztatásban". Az MSZP-s képviselők megütközéssel tapasztalták, hogy a hozzászólást több kormánypárti képviselő tapssal üdvözölte – áll Lendvai közleményében. Csurka Istvánnak, a MIÉP elnökének az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a felszólalás körül kirobbant vita "m?balhé", amelynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet az ország és a világ égetően fontos kérdéseiről. A MIÉP elnöke közölte: nem kívánják rendszerré tenni, hogy a párt elhatárolódik egyes politikusaitól vagy azok kijelentéseitől, és ezt a jelen esetben sem teszik meg, hiszen véleményük szerint ifjabb Hegedűs Lóránt hitelesen és magvas gondolatokkal szólt hozzá az ombudsmani beszámolóhoz.

Függetlenek színeiben

Komárom–Esztergom megyében csendesen, de céltudatosan folyik az önkormányzati választásokat megelőző kampány. Bencsik János, aki – szabaddemokrataként – 8 éve áll Tatabánya élén, ezúttal függetlenként kíván megküzdeni a polgármesteri címért. Függetlensége mégsem mondható teljes mértékűnek, hiszen a Független Tatabányai Védegylet nev? egyesület, amelyet a közelmúltban alapítottak, s hitvallása szerint minden politikai párttól függetlenül tevékenykedik, jelöltjei közé fogadta. A szabaddemokraták polgármester-jelöltje ezek után Miklós Ákos lett. Az MSZP kampánya rendkívül tudatosan elő van készítve, s úgy tűnik, nekik áll módjukban a leglátványosabban megmutatniuk magukat. Polgármester-jelöltjük Lévai Ferenc, aki országgyűlési képviselője is Tatabányának. A jelenlegi kormányzópártok egységesen kívánnak fellépni az önkormányzati választásokon, s ez több településen alighanem sikerül is nekik. A győztes pozícióból indulva még csak elvétve hallatják hangjukat. Tatabányai polgármester-jelöltjük: Dr. Sztruhár Gyula. Teljesen új színfoltként jelentkezik a politikában a Van Reménység Klub nev? prevenciós-megelőző, kulturális, karitatív társadalmi szervezet. A hatalom gyakorlásában széleskör? polgári felügyeletet, érdekképviseletet és érdekegyeztetést szeretnének, hogy ne csak a pártérdekek érvényesüljenek a döntéshozatalban. Bár polgármester-jelöltet nem állítottak, Tatabányán tizenöten indulnak közülük a képviselőségért. Emellett kilenc településen állítottak még jelölteket.

Hangok parancsára szúrt a tanítónő

Elmeorvosi felügyelet alatt, előzetes letartóztatásban van Rapcsák Annamária, a hajdúhadházi szurkálás elkövetője. Elmondása szerint a gyerekeket természetfeletti hangok parancsára szúrta meg kenyérvágókéssel. Az orvosoknak úgy nyilatkozott tettének indíttatásáról, hogy a gyerekek "pokolian rosszak" voltak. Bibliai versrészletekből és vallási tanításokból összeállított "teológiáját" a mai napig fenntartja. A tanítónő idén nyár elején kezdett elzárkózni mindentől – nyilatkozta lapunknak Kiss Sándor, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, Rapcsák Annamária kezelőorvosa. Az orvos elmondta: a 31 éves nő problémája régebben kezdődött, de semmiféle orvosi beavatkozást nem fogadott el, még édesanyja javaslatára sem. A szakemberrel folytatott beszélgetésekben kiderült, hogy Annamáriának vannak vallásos gondolatai, emberölési kísérlete istenképének következménye volt. Hangokat halott, amelyeknek engedelmeskedett. Ezt szaknyelven parancs- hallucinációnak nevezik. Teológiája semmilyen felekezet tanításának nem felel meg, minden egyháztól függetlenül élte meg azt. A mai napig nem múlt el ez a jelenség az életéből, a hangoknak továbbra is – még a kórházban is – isteni tekintélyt tulajdonít. Az orvos szerint a tudathasadás ezen formája a reális vallásosságot eltorzíthatja, vallási színezetű, téves eszméket hozhat létre, de ugyanez előfordulhat politikai színezettel is. Csonka János rendőralezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy Bibliát és különféle vallásos iratokat, valamint különféle gyógyszereket és alkoholt találtak a hölgy lakásán. A tanítőnő lakásán kábítószert és sátánista kultikus eszközöket, szemben bizonyos híresztelésekkel nem találtak – tette hozzá a rendőrtiszt.

Pusztai nem híve a tb-adónak

"Alapvető célunk, hogy egy átlátható, világos belső érdekeltség alakuljon ki az ágazatban, a legkevesebb manipulációs eszközzel. Szeretnénk azt is, hogy 4-5 százalékos reálbérnövekedés lehessen az egészségügyben" – mondta Pusztai Erzsébet, az egészségügyi tárca államtitkára a Pénzügykutató Rt. egészségügyről rendezett fórumán. Az ismert politikus kifejtette, nem híve annak, hogy a társadalombiztosítási járulékot adó formájában szedjék be. Szerinte hazánkban az adóbefizetési hajlandóság mindig alacsonyabb, mint a járulékfizetési. Hangsúlyozta, hogy az orvosi ellátás sosem volt ingyenes, valakik mindig kifizették az árát. A gond az, hogy azon folyamat során, amikor az egészségügy – valós szükségszerűség folytán – állami finanszírozásból biztosítási rendszerre tért át, nem alakult ki átlátható finaszírozási rend. Elsősorban ezen kívánnak változtatni, javítani. A bérekkel kapcsolatosan megjegyezte: alapvetően nem a bértáblával van a baj, és nem azért alacsonyak a bérek, mert a tábla ennyit szab meg, hanem azért mert a jelenlegi finanszírozási lehetőségek csak ennyit engednek meg. A közalkalmazotti törvény sok hibája mellett mégis lehetővé tette – mivel a minimálisan fizethető béreket rögzíti –, hogy az egészségügyi dolgozók bére ne szakadjon le a többi közalkalmazottétól. A költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés között jelenleg is folyik az egyeztetés a hatékonyabb támogatási rendszerről az egészségügy-finanszírozás és a kórházak finanszírozásának kérdésében, illetve a kórház-konszolidáció területén. Pusztai elmondta: hosszú távon szeretnék, hogy az egészségügyi ellátás a nulla kulcsos áfa hatálya alá kerüljön, ami lehetővé tenné, hogy az egészségügyi ellátás nagyobb arányban jelenhessen meg magánvállalkozási formában is.

Drága parkolás Ausztriában

A közelmúltban Ruszanov András székesfehérvári rendőrtiszt kolléganője kíséretében egy autóval leparkolt Ausztriában az A1-es autópálya mentén levő benzinkút parkolójában. Pechjére egy mozgássérülteknek fenntartott helyen. A jelzőtáblát – határozottan állítja – egy teherautó takarta el a szemük elől. Ekkor két civil ruhás fegyveres férfi jelent meg, akik – igazolás nélkül – 1300 schillingre bírságolták honfitársainkat. Kiderült az is, hogy két napja autópálya-matricájuk is lejárt, emiatt a büntetés 3000 schillingre emelkedett. "Mivel az intézkedők nem igazolták magukat, a viselkedésük alapján nem tudtuk eldönteni, hogy fegyveres rablás, vagy heves vérmérséklet? kollegák áldozatai lettünk" – mesélte lapunknak Ruszanov, aki elnézést kért, és igazolta magát magyar szolgálati igazolványával, illetve egy International Police Association (IPA) igazolvánnyal. "Az egyik fegyveres elment, a másik kitépte a papírokat a kezemből, és a földre dobta, mondván, hogy nem Magyarországon vagyunk" – mondta a főhadnagy, akinek lefoglalták mobiltelefonját és óráját. Utólag kiderült: az intézkedők a melki autópályaőrség munkatársai voltak. Ruszanov több hazai és nemzetközi szervezetnek levélben beszámolt az őt ért sérelemről. Sáringer László, Magyarország bécsi főkonzulja lapunknak elmonda: sok panasz érkezik a Bécs környéki autópályákról. Ennek egyik oka az, hogy esetenként nem úgy lépnek fel a hatóságok, ahogy mi, magyarok azt elvárnánk. Az osztrák közlekedési szabályok rendkívül szigorúak, a szabálysértéseket súlyosan szankcionálják. "Ezekben nehéz igazságot tenni" – mondta Sáringer. "Vannak azonban kifogásolható intézkedések is" – tette hozzá. A határátkelő az autópályán van, az osztrák autópályán pedig csak jeggyel – érvényes matricával – lehet közlekedni. Aki nem akarná használni az autópályát, az is kénytelen ezt megtenni legalább három-négyszáz méteren Ausztriában, és csak utána tud lefordulni a főútvonalra. Ha azonban ezen a kis szakaszon elkapják jegy nélkül, súlyos bírságot szabnak ki rá. "Ha kényszerűen használja, jogtalan a büntetés" – vélekedett a főkonzul.

Hit és értékek

A globális kultúra négy arca

A XX. század utolsó éveiben szemünk előtt játszódik le a helyi, ország- vagy kontinensméret? gazdasági rendszerek és kultúrák beolvadása abba a nemzetek feletti, valóban Föld-méret? (azaz globális) civilizációba, amely minden bizonnyal meghatározza majd a jövő évszázad generációinak életét. Amerikai szociológusok, társadalomkutatók már régóta vizsgálják a globalizációhoz vezető folyamatokat, illetve a globális civilizáció összetevőit. Peter L. Berger egy nemrégiben magyarul is megjelent tanulmányában ("A globális kultúra négy arca" – 2000, július-augusztusi szám) a kialakulóban levő egységes kultúra négy komponensét különbözteti meg: ezek közül az egyik az általa "evangéliumi protestantizmusnak" nevezett kultúra, amely ma az iszlám mellett a legdinamikusabban növekvő vallási mozgalom világszerte. A teljes evangéliumi egyházak valóságos kulturális forradalmat hoznak létre azokon a területeken, ahol teret nyernek a tradicionális vallásokkal szemben, így van ez különösképpen Észak- és Dél-Amerikában, valamint Kelet-Ázsiában, a Csendes-óceán déli partvidékén és Afrikának a Szaharától délre eső területein.

HÁTTÉR

Globális ellenszérum kell

Az elmúlt másfél év nemzetközi gazdasági fejleményei sok szakembert és laikust megleptek. Ezek a meglepetések azonban óriási károkat okoznak a globalizálódó tőke- és árupiacokból álló világgazdaságban. Miközben a világ tőzsdéi az utóbbi évek legnagyobb zuhanásait élik át, a nyugati sajtó egyre többet idézi fel a 20-as, 30-as évek nagy világgazdasági válságát, túltermelésről és az egykori Fekete Hétfőről cikkeznek, s egyre többekben fogalmazódik meg az igény egy olyan nemzetek felett álló központi pénzintézettel kapcsolatban, amelynek egyrészt jelentős tőkeereje van a szaporodó válságok leküzdésére (nem küszködik olyan nehézségekkel, mint most a Nemzetközi Valutaalap, az IMF), másrészt nemcsak ajánlásokat tehet a nemzetek számára, de ha kell, rá is szoríthatja a válsággal küzdő adósait bizonyos gazdasági és politikai lépések végigvitelére.

Nyolcvan munkanap az euróig

Mindössze nyolcvan munkanap van hátra az euro 1999. január 1-i bevezetéséig. E rövid idő alatt még rengeteg előkészület vár mind a vállalkozókra, mind a pénzügyi szolgáltatókra – és nemcsak az Európai Pénzügyi Unió (EMU) tizenegy tagállamában, hanem Magyarországon is.

Tőzsdejelentés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétről hétre megdönti a saját negatív rekordját. A BUX az idei év legmélyebb pontját a csütörtöki záráskor érte el, amikor az előző napi 5067 pontról 4821 pontra süllyedt. Emlékeztetőül: három hete még 6714 ponton állt a BUX index, ami 1893 pontos zuhanást jelent. Még látványosabb az "indexhullás" akkor, ha ezt a BÉT életében az eddigi maximumot jelentő 9016 ponthoz viszonyítjuk. Így közel 50 százalékos az értékvesztés. A pénzügyi kabinet képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a makrogazdasági mutatók jók és a tőzsdei cégek stabilak. A BÉT e héten is túlreagálta az eseményeket. A BUX esését indokolatlanul nagynak tartják az elemzők, hiszen a nyugat-európai tőzsdék indexei csupán 2-3 százalékkal csökkentek. A nemzetközi tőzsdék pesszimista hangulatában az is szerepet játszik, hogy a napjainkban az egyedüli stabil gazdasággal rendelkező ország elnöke, Clinton ellen újabb igazságügyi eljárást kezdeményeztek. Az így kialakult hangulaton nem segített az a bejelentés sem, hogy a legújabb orosz miniszterelnök-jelölt Csernomirgyin helyett Primakov lett.

Csökkenő adóterhek csökkenő reálbérek

Az új adótábla és a bevezetendő gyermekkedvezmény elsősorban a gyermekes családok adóterheit csökkenti, és ez a családi adózás irányába való elmozdulásnak tekinthető – mondta csütörtökön Járai Zsigmond pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter közölte azt is: a családi adókedvezmény mértéke a javaslat szerint az egy- és kétgyermekes családok részére évi 10 ezer 600, a három gyermeket nevelők számára pedig 15 ezer 600 forint lesz, és már a havi adóelőleg-fizetéskor érvényesíteni lehet. A pénzügyminiszter utalt arra, hogy az új adótábla hatásait még vizsgálják a tárcánál. "Annyi már kijelenthető, hogy az adózók legalább 90 százalékának a jelenleginél alacsonyabb terheket jelent majd a személyi jövedelemadó." A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a hatásvizsgálatban még nem szerepel a családi pótlékra való jogosultság kiterjesztése, ami ugyancsak tovább javíthatja a családban élők helyzetét, akik a lakosság 90-95 százalékát adják. Hangsúlyozta azt is: a tervezett intézkedések összességében 4 százalékponttal csökkentik a jövedelemcentralizációt a magyar gazdaságban, ami azt jelenti, hogy amíg a megtermelt jövedelemnek jelenleg az állam mintegy 50 százalékát vonja el, 1999-ben ez már csak 46 százalék lesz. Pénzügyi szakértők szerint azonban az alacsony jövedelműek jövőre kevesebbet vihetnek haza, mint az idén, mert az ő esetükben nőnek az adóterhek. A minimálbérrel, azaz havi bruttó 19 500 forint jövedelemmel rendelkezők éves szinten mintegy 20 ezer forinttal kevesebbet tehetnek zsebre, mint az idén. A KSH adatai szerint az átlagbér tavaly az egészségügyben, az oktatásban és a mezőgazdaságban, a textil-, valamint az építőiparban nem érte el az 50 ezret. A magasabb jövedelműek esetében, bár csökkenek az adóterhek, a különböző egyéb módosítások miatt (pl. az adójóváírás a mai 20-ról 10 százalékra, és legfeljebb évi 36 ezer forintra csökken, a mindenki által fizetendő egészségügyi hozzájárulás a mostani havi 2100-ról 3600 forintra emelkedik) veszítenek azok is, akik évi egymillió forint felett keresnek, nekik ugyanis nem jár az adójóváírás. A táblázatban a munkaviszonyból származó jövedelmek adózását hasonlítottuk össze, és csak a mindenkire kötelelező terheket és kedvezményeket vettük figyelembe, vagyis azt vizsgáltuk, hogy az egyes bruttó jövedelmekből mennyit tehetünk ténylegesen zsebre az idén és jövőre, amennyiben az országgyűlés változatlan formában fogadja el a kabinet javaslatát. A jövő évtől nem kell kötelező egészségügyi hozzájárulást fizetniük azoknak, akik nyugdíjasként folytatnak egyéni vállalkozói tevékenységet – jelentette be a kormány csütörtöki ülése után újságíróknak nyilatkozva Orbán Viktor miniszterelnök. Az említett kategória esetében nem emelik 2100-ról 3600 forintra az egészségügyi hozzájárulás összegét, sőt annak eltörlése is felmerült. A vállalkozói kivét után 11 százalékos adót kell majd fizetniük a nyugdíjas vállalkozóknak, így tehát csak azoknak kell hozzájárulniuk a közterhekhez, akiknek tényleges nyereségük van. A baleseti járulék összege 1999-től 10 százalékról 5 százalékra csökken. Orbán Viktor közlése szerint az említett intézkedések mintegy 103 ezer embert érintenek. A kieső 2-2,5 milliárd forintot a kormány más forrásokból pótolja.

Elégedetlen gabonatermelők

Szeptember 10-én ülést tartott a Gabonatermesztők Országos Választmánya. Az ülésen a termelők képviselői megvitatták a búza értékesítési és minősítési problémáit, valamint az ezzel összefüggő pénzügyi gondokat. Véleményük szerint a kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok a gabonaválság kezelésére. A gabonatermelők számításaik szerint eddig több mint 25 milliárd forint árveszteséget szenvedtek. A választmány hatpontos javaslatcsomagot fogadott el, amelyet az ülés után eljuttattak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetői részére. A követelések között szerepel, hogy a kistermelőkre vonatkozó intervenciós gabonafelvásárlást minden termelőre terjeszszék ki. Az értékesítés elhúzódásából fakadó tárolási költségekhez a kormány nyújtson támogatást a termelők részére. Azok a termelők, akik közvetlenül a végfelhasználók felé értékesítik a búzát, kapjanak 3500 Ft/t piacrajutási támogatást. A választmány szerint hasonló intézkedésre van szükség a kukoricával kapcsolatban is. Az aratás utáni bevételek elmaradása miatt az 1999. évre kerüljenek átütemezésre a termelési hitelek, valamint a következő évi termelés megindításához biztosítson a kormány államilag garantált új hiteleket. A termelők nem értenek egyet az 1999. évre tervezett búza garantált árának mértékével, amely véleményük szerint jelentősen rontja a termelők jövedelembiztonságát. Javasolják, hogy a következő évi garantált árat 20 ezer Ft/t értékben határozzák meg. A választmány támogatja a szaktárca által meghirdetett vetőmagcsere akciót, de ismételten tiltakozik az 50 hektár feletti gabonatermelők diszkriminációja ellen. Az ülésen elhangzott továbbá, hogy a 441 ezer hektáron termelt napraforgóból kb. 700 ezer tonna, míg az 1,054 millió hektáron termelt kukoricából kb. 6 millió tonna termés várható. Mivel a gabonatárolók nagy része az értékesítésre váró kalászos gabonával van megtöltve, így a termelőknél fizikai tárolási problémákkal kell számolni. Javasolják, hogy szükségtárolók igénybevételét tegye lehetővé a FVM. A kukorica piaci értékesítési pozíciója a búzáéhoz hasonlóan válságos, ezért a választmány kéri a kormányzatot, hogy gyors és érdemi intézkedésekkel oldja fel a lehetséges válságot. A megyei küldöttek felszólalásaiból kitűnt, hogy az ország keleti felében nagyobbak az értékesítési és pénzügyi feszültségek. Békés, Pest és Szolnok megyét illetően a jelenlévő küldöttek érdekérvényesítő demonstrációk előkészítéséről számoltak be.

A tegnapi rubel ma kopejkákat ér

Húsbolti kínálat Moszkvában. A kommunizmus kísértete Fotó: MTI

APRÓPÉNZ

Az orosz gazdasági válság miatt a legrosszabb esetben is csak 0,3–0,4 százalékponttal kell mérsékelni a jövő évi 5–5,5 százalékosra prognosztizált magyar GDP-növekedést. Az orosz gazdasági válság hatására akkor sem romlik jelentősen a külkereskedelmi mérleg, ha a második félévben egyetlen magyar vállalat sem tud majd Oroszországba exportálni – mondta Bagó Eszter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. (MTI)

Interjú Földes Györggyel, az MSZP választmányának új elnökével

Földes György. Magához tér az MSZP Fotó: Vörös Szilárd
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!