hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hangok parancsára szúrt a tanítónő

1998. 09. 12.
Elmeorvosi felügyelet alatt, előzetes letartóztatásban van Rapcsák Annamária, a hajdúhadházi szurkálás elkövetője. Elmondása szerint a gyerekeket természetfeletti hangok parancsára szúrta meg kenyérvágókéssel. Az orvosoknak úgy nyilatkozott tettének indíttatásáról, hogy a gyerekek "pokolian rosszak" voltak. Bibliai versrészletekből és vallási tanításokból összeállított "teológiáját" a mai napig fenntartja. A tanítónő idén nyár elején kezdett elzárkózni mindentől – nyilatkozta lapunknak Kiss Sándor, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, Rapcsák Annamária kezelőorvosa. Az orvos elmondta: a 31 éves nő problémája régebben kezdődött, de semmiféle orvosi beavatkozást nem fogadott el, még édesanyja javaslatára sem. A szakemberrel folytatott beszélgetésekben kiderült, hogy Annamáriának vannak vallásos gondolatai, emberölési kísérlete istenképének következménye volt. Hangokat halott, amelyeknek engedelmeskedett. Ezt szaknyelven parancs- hallucinációnak nevezik. Teológiája semmilyen felekezet tanításának nem felel meg, minden egyháztól függetlenül élte meg azt. A mai napig nem múlt el ez a jelenség az életéből, a hangoknak továbbra is – még a kórházban is – isteni tekintélyt tulajdonít. Az orvos szerint a tudathasadás ezen formája a reális vallásosságot eltorzíthatja, vallási színezetű, téves eszméket hozhat létre, de ugyanez előfordulhat politikai színezettel is. Csonka János rendőralezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy Bibliát és különféle vallásos iratokat, valamint különféle gyógyszereket és alkoholt találtak a hölgy lakásán. A tanítőnő lakásán kábítószert és sátánista kultikus eszközöket, szemben bizonyos híresztelésekkel nem találtak – tette hozzá a rendőrtiszt.

A hajdúhadházi Földi János Általános Iskolában a roma gyermekeket nem
először érte atrocitás: ez év májusában a Roma Polgárjogi Alapítvány debreceni
irodájának munkatársai már feljelentést tettek egy másik tanárnő ellen. A vád
szerint Mihály Sándorné rasszista kijelentések kíséretében többször bántalmazta
a roma gyerekeket. Két hatodikos gyermek testéről felvett látlelet összesen 18-20
mély sebet állapított meg, a gyermekek elmondása szerint a tanárnő pálcával verte
el őket az iskolai WC-ben. A tanárnőt a feljelentés nyomán az iskolából
elbocsátották. Az ügyben akkor Cserbán Józsefné, az iskola gyermekvédelemért
felelős szociálpedagógusa is a gyermekek pártjára állt, és a tanárnő ellen
vallott. Szerződését munkaviszonya lejárta után nem hosszabbították meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!