2001. 04. 07. (V/14)
Elmaradt feloszlatás

Elmaradt feloszlatás

2001. 04. 07.
Nyílt önkormányzati ülést hívott össze Visegrád polgármestere csütörtök délutánra. A lepencei fürdő eladási szerződésének felbontásával kapcsolatos népszavazás négy pontjának végrehajtása volt a fő napirendi pont. Mint lapunk két héttel ezelőtt megírta: a Visegrádi Vállakozók Egyesülete (VVE) szerint az önkormányzat áron alul kívánta eladni a város tulajdonában lévő világhír? lepencei fürdőt a Castrum Visegrád Kft.-nek. A VVE aláírásgyűjtéssel elérte, hogy a témában népszavazást írjanak ki. A lakosságnak négy kérdésre kellett választ adnia, miszerint: Kívánja-e az adásvételi szerződés felbontását; ez közös megegyezés alapján történjen-e a felek közt; ha nincs közös megegyezés, bíróság elé vigye-e az ügyet az önkormányzat, és végül, elvesztette-e az ön bizalmát az önkormányzat? A szavazók döntő többsége igennel szavazott a feltett kérdésekre. A szavazás eredménye jogerőre emelkedett, miután a Castrum Visegrád Kft. óvását a Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Szabó József független képviselő indítványozta a testület feloszlatását, amit hat ellenszavazattal és két igennel elutasítottak. 
2000. 08. 05. (IV/32)
Önkényes lakásfoglalók

Önkényes lakásfoglalók

2000. 08. 05.
Az önkényes lakásfoglalás főként a fővárosban gyakori, sem a keleti, sem a nyugati országrészben nem ölt jelentős méretet. Pejva György, a főváros XIV. kerületének polgármester-helyettese lapunknak elmondta, hogy körzetükben évente 2-300 jogi esettel kell foglalkozniuk lakásügyben, ezek közül azonban nem mindben önkényes lakásfoglalókkal állnak szemben. Sok közülük a visszamaradt, ám jogosulatlan lakáshasználó. Egy esetben például a bejelentett unokaöccs használta a lakást az elhunyt nagynéni után. Ilyen jogosultság azonban nincs. Pejva elmondta, hogy igyekeznek az önkényes lakásfoglalókat külön polgári őrizet megszervezésével távol tartani. Amennyiben ez nem sikerül, és mégis megtörténik a beköltözés, megpróbálják azonnali kiköltöztetéssel eltávolítani az illetéktelen személyeket. Ehhez ugyanis nem kell bírósági végzés, ez a jegyző hatáskörébe tartozik. A bírósági végzés azért is kényes, mert gyakori a lakásfoglalók közti csereátköltözés a végzés megszületésekor, a bírósági ítélet pedig névre és címre szól. "Erős a politikai és az erkölcsi nyomás. A sajtó a beköltözők pártjára állt, ennek nyilván etikai oka van, amit megértünk, de a probléma kezelése ránk hárul. Holott az önkormányzatok nem rendelkeznek elégséges anyagi kerettel az ilyen kérdések megoldására. Ez nyilvánvalóan kormányzati feladat." A debreceni polgármesteri hivatal lakásügyi osztályának vezetője elmondta, hogy bár kilencven körül még nagy problémát okoztak az ilyen lakásügyek, mára a helyzet konszolidálódott. Elmondása szerint ez a "kemény" intézkedések eredménye. Ők is alkalmazzák az azonnali kiköltöztetést, valamint helyi rendelet, hogy önkényes lakásfoglaló öt éven belül nem nyújthat be lakásigénylést. A magánlakásokba történő önkényes beköltözés magánlaksértés, és azonnali rendőri intézkedéssel kezelhető.
1999. 08. 07. (III/31)
A múltat végképp elohozni

A múltat végképp elohozni

1999. 08. 07.
Jobboldali újságírók - köztük D. Horváth Gábor, a Napi Magyarország foszerkesztoje, Bencsik András, a Magyar Demokrata foszerkesztoje, Seszták Ágnes, a hetilap foszerkeszto-helyettese (az egykori kommunista Magyar Ifjúság munkatársa - a szerk.), Bayer Zsolt kormányzati tanácsadó, Szentmihályi Szabó Péter a Magyar Fórum és a Napi Magyarország publicistája, a MIÉP delegáltja az egyik közszolgálati médiakuratóriumban és Varga Domokos György újságíró - a közelmúltban saját átvilágíttatásukat kezdeményezték, és pártállásra való tekintet nélkül felhívták kollégáikat, hogy kövessék példájukat. Úgy látják, hogy így teremthetnek tiszta és áttekintheto helyzetet a tömegtájékoztatásban. "Ne tetszeleghessenek rovott múltú emberek a hitelesség színében. A sajtónak nagyobb a befolyása, mint azt sokan gondolnák. Szinte a sajtó irányítja a politikát" - vélekedett Bencsik András. Kifejtette, hogy álláspontja szerint az ügynök- vagy az ávós múlt buncselekménnyel terhelt múltat jelent. Az elmúlt rendszerhez való elvi huség - vagy akármilyen antipatikus nézet vállalása, ha nem törvénybe ütközo - nem diszkriminálható a mi demokráciánkban, ám bunösök ne bírhassanak médiabefolyással. "Tág értelemben az egyház is médium, ezért a papokat is át kéne világítani szerintem, de ez már egy más téma. Tulajdonképpen a társadalom egészében a közbefolyással bíró személyekre - úgymint bírákra, ügyészekre is például - ezt az elvet vonatkoztatjuk, ám mi csak a saját területünkön tehetünk valamit. Szeretnénk ebbe az irányba befolyásolni a törvényhozást" - mondta. A "rovott múlt" alóli felmentést Bencsik szerint bunbánattal lehet elérni. Hozzátette: "Magyarországon egy ávós és egy ügynök van összesen, Farkas Vladimir és Csurka István. Ok elismerték és megbánták a bunüket, és immár tiszták. Van tehát példa a bunbánatra és bunbocsánatra. Még egy ilyen ember akadt rajtuk kívül, Grósz Károly, aki vállalta a múltját és konzervatív kommunistaként halt meg. Érdekes módon senki nem gyulölte." A MÚOSZ elnöke, Wisinger István lapunknak elmondta, hogy a MÚOSZ elnöksége külön határozatot az üggyel kapcsolatban nem hozott, mert az a véleményük, hogy a parlamentnek kell törvényt hoznia. Amennyiben a parlament az átvilágítási törvényt kiterjeszti az újságírókra, akkor az minden MÚOSZ-tagra is érvényes lesz. Wiesinger hangsúlyozta: "Engem egyébként - mint újságíró elmondom - akár már holnap is átvilágíthatnak."
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!