hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 04. 07. (V/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Annak húzzák, aki fizet

Hallottad, hogy csinálják ki az NTV-t? – kérdezték tőlem mindjárt köszönés után budapesti ismerőseim szerda reggel, majd hozzátették: Kész. Az NTV-nek vége.

Diktátorsors

A volt jugoszláv diktátor letartóztatásával sokáig vártak a szerb kormányzati szervek: az elfogása körül érezhető feszültségnek megfelelően igen óvatosan hajtották végre az akciót. Az Amerikai Egyesült Államok követelésének végül igen felemás módon eleget tevő belügyi szervek csak hosszú folyamat végén voltak képesek börtönbe szállítani Milosevicset. A Hágai Nemzetközi Bíróság képviselője csütörtökön hivatalosan átnyújtotta a jugoszláv hatóságoknak a volt elnök elleni letartóztatási parancsot. 

Sokkoló igazság

Megdöbbentő dokumentumfilmet mutatott be a héten a lengyel televízió arról, hogy a második világháború alatt egy Jedwabne nev? faluban saját szomszédaik mészárolták le zsidó embertársaikat.

Erőpróba Ázsiában

Kína továbbra is ragaszkodik az amerikai bocsánatkéréshez, Washington viszont úgy véli, a kínaiaknak kell lépnie, és sürgősen hazaengednie a balesetet szenvedett amerikai katonákat – körülbelül ez a mérlege a hét elején történt balesetnek, melynek során egy amerikai, EP–3E Aries II típusú, hírszerző szolgálatot teljesítő felderítőgép összeütközött egy szorosan a nyomában repülő kínai vadászgéppel, majd kényszerleszállást hajtott végre a Kínához tartozó Hainan-szigeten. Az amerikai gép szerencsésen földet ért, és legénységéből senki nem szenvedett sérülést. A kínai vadászgép azonban a tengerbe zuhant, és pilótáját, akit ugyan a katapult kirepített, nem sikerült megtalálni. 

Dicséret és feddés Brüsszelből

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa a magyar kormányfő meghívására Budapesten járt. Prodi a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadása után egy hallgatói kérdésre kifejtette: olasz és európai állampolgárságát nem tartja egymást kizáró önmeghatározásnak. Véleménye szerint Európa szépségét éppen a nemzeti büszkeségek sokszínűsége adja – és büszkeség tekintetében a magyarok sem maradnak alul, tette hozzá. 

Belföld

Az Orbán-Csurka kormány esélyei

Bár Kövér László pártelnök cáfolta egy Fidesz–MIÉP koalíció lehetőségét a jövő évi választásokat követően, a jelenleg is fennálló Fidesz–kisgazda koalíció eleven példája annak, hogy a fiataldemok-raták hatalmi kérdésekben nem ismerik a lehetetlent. A két párt főbb jellemzőit egybevetve több ponton fedezhető fel hasonlóság, és ha emellett figyelembe vesszük az elmúlt két és fél évben tapasztalt zökkenőmentes együttműködést, egyáltalán nem irreális feltételezés, hogy jövőre "összenő, ami összetartozik". A Szonda Ipsos kutatásai szerint a MIÉP-szimpatizánsok 35 százalékának második számú jelöltje a Fidesz, míg a polgári párt szavazóinak mindössze 11 százaléka utasítja el kategorikusan a MIÉP-et. 

Torgyán békülékeny

A várhatóan húsvét után, felgyógyulását követően ismét "ringbe szálló" Torgyán József a közelmúltban üzent a különvált exkisgazda Lányi Zsoltnak, Kiszely Katalinnak, Bánk Attilának és Molnár Róbertnek, arra kérve őket, hogy keressék meg telefonon. A négy politikus közül csak Lányi tett eleget a kérésnek "régi barátságukra való tekintettel", ám politikáról nem volt hajlandó beszélgetni, csupán jókívánságait fejezte ki egykori elnöke felé.

Multinacionális magyar kerítők

A magyar prostituáltak a nyugat-európai éjszakai klubok egyik legkeresettebb "árucikkeinek" számítanak. A hazai bűnözői csoportok egyre inkább felismerik ennek "gazdasági előnyeit", és a türelmi zónákról szóló jogszabály miatt a közterületek nagy részéről kiszoruló utcanőket – nem csekély haszon fejében – külföldre közvetítik. Évente több ezer magyar lány kerül ilyen úton Európa nagyvárosainak bordélyházaiba, ráadásul sokan közülük egyáltalán nem prostituáltnak, egyszerűen csak táncosnőnek, vagy bébiszitternek jelentkeznek. Később azonban erőszakkal kényszerítik őket arra, hogy bocsássák áruba testüket. 

Elmaradt feloszlatás

Nyílt önkormányzati ülést hívott össze Visegrád polgármestere csütörtök délutánra. A lepencei fürdő eladási szerződésének felbontásával kapcsolatos népszavazás négy pontjának végrehajtása volt a fő napirendi pont. Mint lapunk két héttel ezelőtt megírta: a Visegrádi Vállakozók Egyesülete (VVE) szerint az önkormányzat áron alul kívánta eladni a város tulajdonában lévő világhír? lepencei fürdőt a Castrum Visegrád Kft.-nek. A VVE aláírásgyűjtéssel elérte, hogy a témában népszavazást írjanak ki. A lakosságnak négy kérdésre kellett választ adnia, miszerint: Kívánja-e az adásvételi szerződés felbontását; ez közös megegyezés alapján történjen-e a felek közt; ha nincs közös megegyezés, bíróság elé vigye-e az ügyet az önkormányzat, és végül, elvesztette-e az ön bizalmát az önkormányzat? A szavazók döntő többsége igennel szavazott a feltett kérdésekre. A szavazás eredménye jogerőre emelkedett, miután a Castrum Visegrád Kft. óvását a Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Szabó József független képviselő indítványozta a testület feloszlatását, amit hat ellenszavazattal és két igennel elutasítottak. 

Összeesküvés-elmélet

A miniszterelnök "összefüggést" sejt az Amnesty International (AI) kampánya mögött, amelynek során hazánkat újra rendőri brutalitással vádolják. Az Európa Tanács (ET) kínzást és embertelen bánásmódot vizsgáló bizottsága (CPT) a rendőri visszaélések tényét konkrét felmérésekkel támasztotta alá.

Hit és értékek

Versenyfutás a latinokért

A Pápai Bizottság Latin-Amerikáért elnevezés? vatikáni hivatal tagjaival és püspöki tanácsadóival tartott négynapos eszmecsere március 23-i záróülésén II. János Pál aggodalmát fejezte ki a dél-amerikai térségben gombamód szaporodó "fundamentalista szek-ták" miatt, mivel ezek "komoly akadályt képeznek a reménység kontinensének evangelizációja útjában". Mint arról lapunk is hírt adott (Hetek, 2001. február 24.,Új katonák a pápa táborában), a bíborosok kollégiumának február végi megújítása már látni engedte: Dél-Amerika újraevangelizálásának programja kiemelt fontossággal bír a Szentszék számára. A jubileumi év végeztével elhangzott irányadó nyilatkozatok fényében is számítani lehetett rá, hogy itteni pozíciói megerősítésére Róma konkrét lépésekre szánja el magát, sokak számára mégis a meglepetés erejével hatott, hogy az egyház most szakított a XX. század végére "megszokott" ellenségképével, az elvilágiasodással, s a pápa nyilatkozatával egyértelművé tette: a latin kontinensen az újabban tömegméretűvé vált fundamentalista keresztény mozgalmakban látja a katolikus hit fő ellenlábasát.

Nem volt szőke herceg

Immáron több évszázada folyik tudósok, művészek, hívők és nem hívők között a vita arról, hogy valójában hogyan is nézhetett ki az a személy, aki a legnagyobb hatást tette az emberiség történelmére. A kérdés eldöntésére a Biblia sem ad segítséget: egyetlen leírást sem tartalmaz ugyanis Jézus külsejére vonatkozóan. Ennek ellenére Európában immáron hosszú ideje tartja magát a Jézust mint a germán faj tipikus megtestesítőjét – hosszú, szőkés haj, kék szem – ábrázoló közkelet? elképzelés. 

A kolostor és a mecset között

A római katolikus egyháznak a zsidósághoz illetve az iszlámhoz fűződő kapcsolata ellentmondásokban bővölködik. II. János Pál már eddig is sokat tett, és jelenleg is azon van, hogy javítsa a kapcsolatot az "idősebb testvérrel", ahogyan ő nevezi a zsidóságot. Ugyanakkor munkatársaival együtt ismételten hangsúlyozza, hogy a katolikus hit a lelkek megmentéséhez vezető elsődleges út. Az egyházfő védelmébe vette XII. Pius pápát is, akit súlyos kritikákkal illettek a holokauszt alatt tanúsított viselkedése, pontosabban hallgatása miatt – írja a katolikus egyház zsidósággal és palesztinokkal kapcsolatos magatartásának ellentmondásait vizsgáló elemzésében Elijahu Salpeter. A cikk az izraeli Haarec cím? lapban jelent meg március 21-én.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!