hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diktátorsors
Szlobodan Milosevics börtönben

2001. 04. 07.
A volt jugoszláv diktátor letartóztatásával sokáig vártak a szerb kormányzati szervek: az elfogása körül érezhető feszültségnek megfelelően igen óvatosan hajtották végre az akciót. Az Amerikai Egyesült Államok követelésének végül igen felemás módon eleget tevő belügyi szervek csak hosszú folyamat végén voltak képesek börtönbe szállítani Milosevicset. A Hágai Nemzetközi Bíróság képviselője csütörtökön hivatalosan átnyújtotta a jugoszláv hatóságoknak a volt elnök elleni letartóztatási parancsot. 



Milosevics volt jugoszláv elnök arcképével tüntettek hívei börtöne előtt. A hatalom csúcsáról a rács mögé Fotó: Reuters

Az USA március végét szabta meg határidőnek, addig kellett volna rács mögé tenni Milosevicset. Ez, nem tudni, miért, nem sikerült. Pontosabban a szerb rendőrség különleges csapatai egy hétvégét választottak akciójukhoz. A belgrádi villanegyedben található elnöki rezidenciát – ez nem a Milosevics család tulajdona, hanem a mindenkori szövetségi elnök lakhelye – három napig figyelték kívülről. Óvatosságuknak komoly oka volt: Milosevics magántestőrsége, amelyet egyik híve, Szinisa Vucsinics szervezett a számára (őt is letartóztatták, igaz, csak híres barátja után került rá a sor, de a vád súlyos: fegyveres lázadás szítása). A rendőrök többször is megpróbáltak a Montenegróból érkezett testőrök józan eszére hatni, végül az a tény győzte meg őket, hogy ha valaki hivatalos személy ellen fegyvert használ, az legalább 15 évnyi börtönnel büntethető. Az események végén, ettől függetlenül, volt egy kis lövöldözés, Milosevics lánya használta önvédelmi fegyverét, de senkit nem sebesített meg. Milosevics jelenleg a belgrádi központi börtön vendégszeretetét élvezi. Olvasgat, ír és pihen, láthatóan magabiztosan várja az események folytatását. Ügyvédje is hasonlóan határozott az ügyével kapcsolatban, felmentésben reménykednek. Pedig a vádak igen súlyosak. Az ügyészség rengeteg bizonyítékot sorakoztatott fel, aminek hatására a politikusok a letartóztatás mellett szavaztak. Az első vádpont a sikkasztás – tízmilliárd márka értékben, az elmúlt évtized során. A második a hatalommal való sorozatos viszszaélés. A vizsgálati fogság alatt tehát nem fogják a háborús bűnöket kutatni. A Nyugat némileg meglepődött ez utóbbi tényen: az USA a letartóztatás hírére engedélyezte a segélyek folyósítását, de ezt a részletet megismerve azonnal kilátásba helyezte azok újbóli leállítását, ami végül is csak gyenge fenyegetésnek minősült.



A Szlobo-klán Milosevics beiktatásán 1997-ben. Balról: az elnök, lánya, Marija, felesége, Mira Markovics, és fiuk, Marko. Szétfoszlott idill Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!