hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 05. 15. (III/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

London a folytatásra szavaz

Tony Blair kormányfő a brit parlament alsóházában viszszautasította azokat a kijelentéseket, melyek szerint a NATO eddigi légitámadásai Jugoszlávia ellen nem jártak sikerrel. Újságírói kérdésekre válaszolva később megerősítette, hogy Milosevicsnek nem lesz módjában megakadályozni a szárazföldi csapatok bevetését – az egyetlen kérdés csak az, hogy milyen körülmények között vetik be őket. A kormányfő szerint a támadásról a NATO-nak heteken belül döntenie kell.

Slota összeesküvés-elmélete

"A magyar külpolitika arra törekszik, hogy kétségbe vonja a határokra vonatkozó nemzetközi garanciákat, továbbá kollektív jogok és autonómia követelésével érje el a végcélt, a magyarlakta területek elszakítását és a történelmi Magyarország visszaállítását" – állította Jan Slota elnökjelölt, a Szlovák Nemzeti Párt vezére a pozsonyi Új Szó jelentése szerint. Az elnökválasztási kampány finisében a magyarellenes kijelentéseiről hírhedtté vált politikus megnevezte a szlovákellenes konspiráció fő szervezőit is. Slota szerint ezekért a célokért dolgozik többek között Kövér László, a titkosszolgálatokat felügyelő magyar miniszter, Németh Zsolt külügyi államtitkár, valamint Duray Miklós és Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi képviselői. Utóbbi politikus a Hetek kérdésére "pszichiátriai esetnek" nevezte Slota vádjait.

Kínai krokodilkönnyek

Megtörtént, ami megtörtént. Belgrádban rakétatalálat érte a kínai nagykövetség épületét. A Pentagon végül is elismerte, hogy a jugoszláv fővárosról nincs naprakész térképe, és így esett meg a végzetes tévedés. A dolog bizony nem vet valami kedvező fényt sem az amerikai, sem a NATO-hadvezetésre, de ezt már sajnos visszaszívni, meg nem történtté tenni aligha lehet. Kína válasza ezzel szemben aligha nevezhető nemes, vagy akár méltányos cselekedetnek.

Tornádó

Eduardo Gracia, megrongálódott házának kitört ablaka mellett ül, egy nappal azután, hogy a kubai Matanzas megyében fekvő Pedroso településen tornádó söpört végig. A természeti csapás következtében hárman életüket vesztették, és legkevesebb harmincan megsebesültek. Aggasztó kilátások    Fotó: MTI

Belföld

Ki vezet a végén

Egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási adatokat hoztak nyilvánosságra a közvéleménykutató cégek. Mindennek az is érdekessége, hogy mindezt a Fidesz-MPP kongresszusát megelőzően. A Medián Kft. jelentése a két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz helycseréjét mutatta ki a biztosan szavazók körében. Egy nappal később a Századvég-TÁRKI közös kutatásának eredménye viszont megerősíti: a Fidesz vezet a MSZP előtt.

Eltitkolt sértettség és elmaradt elégtétel

"Sok esetben azért történik meg a tragédia, mert a konfliktus kezelésében az indulatok diktálnak; sok magyarból sajnos hiányzik a konfliktuskezelő készség" – mondta Pusztayné Jakab Rózsa osztályvezető ügyész azon a sajtótájékoztatón, ahol az 1994–1998 közötti kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és az elkövetők kapcsolatáról készült felmérés eredményeit hozták nyilvánosságra. Az ügyésznő hozzátette: gyakran a véletlenen múlik, hogy ki lesz az elkövető és ki az áldozat. Előfordul, hogy az lesz a tettes, aki nagyobb pofont tud adni, vagy előbb találja meg a konyhakést.

Vita ugyanarról

Kis híján botrányba fulladt a Szent László Akadémia csütörtöki nyilvános vitaestje, melynek fő témája az úgynevezett megfigyelési ügy volt. Másfél óra elteltével több néző kiabálva szakította félbe a meghívottakat, egy néni félig sírva közölte: nyakunkon a háború, a politikusok meg egymás marásával foglalkoznak. "Ezt már nem veszi be a parasztgyomrunk" – mondta, és távozott.

Pénzre mennek

A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) nem tud azonosulni az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) filozófiájával és programjával, ezért szakmai érvekre hivatkozva nem vette fel az egyesületet az általa alapított Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) nev? szervezet tagjai közé. Illyésné Gyenizse Erzsébet, az ODE főtitkára elfogadhatatlannak tartja a szakmai érveket, és attól tart, hogy az SZDV-ben a NEVI nem a kitűzött céloknak megfelelően fogja felhasználni az állami támogatást, hanem a tagok magánérdekeinek megfelelően.

Irgalmas kezekben

Rövid időn belül megtörténik az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) átadása az Irgalmas rendnek – közölte Oberfrank Ferenc, az Egészségügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A procedúra eredményeként a tavaly négy taggal és mintegy hetvenéves átlagéletkorral rendelkező rend birtokolja majd Közép-Európa egyik legkorszer?bb fizioterápiás intézményét. Oberfrank elmondta: Kozma Imrével, az Irgalmasok magyarországi képviselőjével – a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével – a héten kezdenek megbeszéléseket az intézmény átadásának, illetve átvételének részleteiről. Az 1951-ben államosított ORFI visszaadásáról 1991 óta folyik az egyeztetés. Az intézmény egyházi működtetéséről tavaly márciusban jött létre az Irgalmas rend és az akkori Népjóléti Minisztérium között az elvi megállapodás.(Hetek)

Hit és értékek

Sávuot: a törvényadás ünnepének eredete

A "hetek" jelen esetben természetesen nem az újságot jelenti, hanem a hét napos időközt. A "hetek ünnepe", vagyis a pünkösd, onnan nyerte nevét, hogy kezdete a húsvéttól számított hét hét utáni első, azaz az ötvenedik napra esett. Az "ötvenedik" görögül pentekosztész: ebből a szóból lett az angol pentecost, a német Pfingsten és a magyar pünkösd is. A "hetek ünnepe" az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt – de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt. Ekkor áradt ki először a Szentlélek tüzes szélvihar formájában Jézus Krisztus százhúsz tanítványára, egy olyan mozgalmat indítva útjára, amely egy emberöltő alatt betöltötte az akkori lakott világot, s amelyet úgy nevezünk: kereszténység.  (1999. 05. 15.)

A szél fúj

A pünkösd megünneplésére készülő keresztény világ napjainkban jelentős változáson megy keresztül. A pünkösdről alkotott, az eseményben főleg ünnepnapot és az Egyház születését látó hagyományos szemlélet megváltozása ma már szinte valamennyi felekezetre hatást gyakorol. Az ünnep modern felfogásában nem a történelmi esemény, hanem a Szentlélek jelenkori kiáradása és a keresztény életben, szolgálatban való jelenléte, működése áll a középpontban. A pünkösd nemcsak múlt, hanem izgalmas jelen és csodálatos jövő egyre több hívő számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!