hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 05. 13. (IV/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Eltérő jövőképek

Izrael ezen a héten ünnepelte modern államisága 52. évfordulóját. Alig több mint fél évszázad nyúlfarknyi idő egy ország történetében, ám mégis figyelemre méltó a megtett út: a semmiből létrejött a közel-keleti térség egyetlen működő demokráciája, amely versenyképes piacgazdaságot, a régió legmodernebb hadseregét és csúcstechnológiára épülő ipart mondhat magáénak. Mindezt úgy, hogy közben röpke létezése alatt öt nagyobb háborúból került ki győztesen.

Anarchia a gyémántköztársaságban

Az elmúlt hetekben többször beszámoltunk arról, hogy politikai, vallási és természeti tragédiák, zűrzavar sújtja Afrika több térségét. Miközben tovább tartanak a zimbabwei véres földfoglalások, Etiópiában tízmilliók szenvednek az éhínségtől, naponta ezrek halnak meg AIDS-ben, ezúttal a nyugat-afrikai Sierra Leonéban fordult ismét válságosra a helyzet. A Forradalmi Egységfront nev? felkelő szervezet ötszáz ENSZ békefenntartót ejtett túszul, hogy így tiltakozzon a nemzetközi szervezet által "erőszakosan" végrehajtott leszerelések ellen. A nemzetközi békefenntartó testület, úgy tűnik, egyelőre tehetetlenül nézi az eseményeket.

Los Alamos lángokban

Erdőtűz pusztít az Egyesült Államok Új-Mexikó államában, a Los Alamos-i nukleáris laboratórium közvetlen szomszédságában. A katasztrófa sújtotta területekről összesen mintegy 18 ezer embert kellett kitelepíteni, a nemzeti parkok erdői pedig több ezer hektáron elpusztultak. Bill Richardson energiaügyi miniszter szerint a radioaktív anyagokat és felszerelést a tűzbiztos bunkerekben nem fenyegeti veszély. Lángot kapott a híres Los Alamos-i nukleáris laboratórium egyik épülete is, ám a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tűz továbbterjedését. 1945-ben itt készítették el a világ első atombombáját, és a laboratórium azóta is az USA legnagyobb ilyen jelleg? központjának számít. Szerdán a hatóságok a Grand Canyon Nemzeti Park egy részét is lezárták.

Belföld

Változtatás a kormánynál

A Fidesz elnökségi döntésének következtében a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnak (KHVM) valószínűleg nem csak a "H" és "V" bet?itől, hanem – Orbán Viktor által a közelmúltban még sikeresnek ítélt – szakpolitikus miniszterétől is meg kell válnia a közeljövőben. Katona Kálmán miniszter távozásának oka az, hogy a miniszter nem értett egyet a KHVM tervezett "feldarabolásával". Az átalakítások okait illetően több magyarázat is napvilágot látott. A kormány pusztán szakmai okokra hivatkozik, ellenzéki politikusok azonban továbbra is a köztársasági elnök jelölése kapcsán a Fidesz és a kisgazdák között megkötött paktumot látják a háttérben. PR-szempontokból sem tartják szerencsésnek, hogy az árvíz egyik hősét tulajdonképpen leváltják.

A Békejobb fóruma

Továbbra sem maradtak el a koalíciós pártok egyes vezetői között az üzengetések. Kövér László, a Fidesz elnöke ugyanis a napokban kijelentette: az MDF-fel valóban hűvös a viszony, ennek az az oka, hogy a demokrata fórum nehezen tudja lélektanilag feldolgozni a nagypárti lét emlékét és a kispárti jelent. A MDF egyébként új alelnököket választott Balsai István, Csapody Miklós és Viniczai Tibor személyében. Elemzők az utóbbi két személyt mindenképpen az önálló arculatot leginkább felvállaló "Békejobbos vonalhoz" tartozónak tartják.

Konfliktusos megoldás

Ezen a héten is terítékre került a Szcientológia Egyház, Veér András pszichiáter ugyanis új könyvet adott ki: Magyarország a szcientológia (pók)hálójában címmel. A könyv megjelenésének alkalmából a professzor társszerzőjével, Erőss Lászlóval sajtótájékoztatót tartott. Az érintett szervezet viszont visszautasítja a pszichiáterek állításait.

Mindenki emlékezhet

Közel négymillió példányban kerül a postaládákba a napokban az a kis füzet, amelyet a január 1-jei millenniumi ünnepség emlékére adott ki a Miniszterelnöki Hivatal (MEH). A Magyarország mindannyiunké cím? kiadvány gazdag képes illusztrációval mutatja be a korona útját a 2000. év első napján a Nemzeti Múzeumból a Parlament épületébe. A képsorok közé három szónoklatot és a három megszólaló egész oldalas fényképét fűzte a szerkesztő: a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök mosolyog ránk.

Félreértett művihar

Mint múlt héten röviden tájékoztatást adtunk róla, a híradások szerint az Egészségügyi Minisztérium (EüM) meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert: a Codein-Acisal, a Coderit-N és a Coderetta-N nev? készítményeket, valamint 20 gyógyszerforgalmazó nagykereskedő cég közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. Lapunknak nyilatkozó gyógyszerforgalmazók megdöbbenve fogadták a hírt, ugyanis a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codeintartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségnek: a készítmények egyikében sem haladja meg a határértéknek számító tablettánkénti 100 milligrammot.

Hit és értékek

Római vétó az utódjelöltekre

Terrence Cook bíboros érsek hajdanán gyakran adta azt a tanácsot leendő utódának, a bőbeszéd? John O\'Connor püspöknek, hogy "Nem kell minden helyzetből gólt lőni". A múlt héten elhunyt O\'Connor bíboros érsek 16 esztendeig állt az amerikai katolikus egyház élén, mint annak legharcosabb, egyben legvonzóbb szószólója. Ő volt azonban az a tanítvány, aki a leghatározottabban elutasította mesterének mondását, kijelentvén: "Azt hiszem, én majdnem minden helyzetből gólt lőttem."

Új családmodell ősi mintára

Április végén nagyszabású demonstrációt tartottak Washingtonban a homoszexuális, biszexuális és transzvesztita jogok harcosai. A "Millenniumi felvonulás Washingtonban az egyenlőségért" elnevezés? több százezres megmozdulás helyszíne ugyanaz a National Mall volt, ahol 1997-ben egymilliónál több férfi gyűlt össze, hogy hitet tegyen a házastársi hűség, a családok, a férfi felelősségvállalás mellett. A helyszín megválasztása így aligha lehet a véletlen műve. A legkülönfélébb elnevezés? és hatósugarú meleg szervezetek ugyanis emberi jogaik követelése során félreérthetetlenül a hagyományos erkölcsi értékek gyökeres átalakítására, a család intézményének teljes átértelmezésére, végeredményben pedig a zsidó-keresztény tradícióra alapuló "világrend" megváltoztatására törekszenek, miközben a választási kampányidőszakot kihasználva a korábbinál nagyobb politikai befolyásra is igyekeznek szert tenni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!