hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 07. 29. (IV/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szabadulás a pokolból

Húsvét hétfő óta egész Németország szurkolt a Fülöp-szigeteken túszul ejtett Wallert családnak, valamint európai és malajziai sorstársaiknak. Alig 48 órával az után, hogy Joschka Fischer berlini külügyminiszter finn és francia kollégája társaságában július közepén látogatást tett a térségben, kiszabadult az első német fogva tartott, akit az elmúlt napokban újabbak követtek, köztük a Der Spiegel magazin tudósítója.

Szaddám rákos

A The Times bagdadi jelentésekre hivatkozva úgy értesült, hogy Szaddám Huszein iraki elnök rákbetegségben szenved. Az elnök betegségének híre felerősítheti az utódlásért folyó harcot két fia között, és lerombolhatja a legyőzhetetlenség mítoszát, amelyet a diktátor két évtizede alatt felépített – véli a londoni lap.

Büszke magyarok Amerikában

- interjú Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövettel

Médiaegyensúly Haider-módra

Ausztriában új kormánystílus van kialakulóban, melyhez hozzátartozik az újságírók kioktatása és megfélemlítése – és a helyzet e tekintetben csak rosszabbodik. Az osztrák közszolgálati rádió és televízió, az ORF egyik újságírója szerint "az FPÖ a hatalomra kerüléssel nem változott, a kellemetlen újságírókat nem engedik be a pártgyűlésekre, interjúbojkottokat hirdetnek, és újságokat perelnek be". Csakhogy ami egy ellenzéki párttól talán eltűrhető taktika, az egy kormánypárttól furcsán hat.

Al Gore elpirult

Kínos perceknek nézhet elébe Al Gore amerikai alelnök elnökválasztási kampánya során. A zavart Loretta Sanchez kongreszszusi képviselőnő okozza, aki elegáns adománygyűjtő partit kíván tartani Gore számára – a Playboy-tulajdonos Hugh Hefner kaliforniai villájában.

Lexa bújócskája

Ladislav Pittner szlovák belügyminiszter az eddig öszszegyűlt nyomozati anyagra hivatkozva a héten kijelentette, úgy tűnik, éveken keresztül egy "valóságos gengszter ült a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatói székében". A több bűncselekmény elkövetésével is gyanúsított Ivan Lexa egy ideje bújócskát játszik a hatóságokkal, most éppen a rendőrség információi szerint külföldön tartózkodik. Lexa ellen hosszas huzavona után, július elején adtak ki nemzetközi körözést, ám a parlamenti képviselők csak a nyári szabadságuk után érnek rá szavazni arról, hogy felfüggesztik-e a képviselő mentelmi jogát.

Belföld

Csituló hullámok

Úgy tűnik, pozitív eredménnyel zárult az a vita, mely során szabaddemokrata politikusok fejtették ki egymástól meglehetősen eltérő véleményüket egy budapesti kilakoltatással kapcsolatban, s amely vita elmérgesedése akár a párt "öncsonkításához", néhány alapító "atya" távozásához is vezethetett volna. Mindennél azonban még fontosabb az, hogy a korábban kilakoltatásra "ítélt" családok helyzete is megoldódni látszik.

Vándorúton

A strasbourgi nemzetközi bíróság nyilvántartásba vette annak a 47 magyar romának az ügyét, akik a napokban fordultak hozzájuk. Az érintettek cáfolják azon kormánypárti körökben forgó véleményt, hogy ellenzéki pártok állnának akciójuk mögött. A romák nem akarnak Magyarországon élni.

Politikai műsor

Mind a kormányzati oldal, mind az ellenzék politikai játszmát emleget a csütörtökön sikertelenül végződött rádióelnök-választással kapcsolatban. Az ellenzék szerint diktatórikus lépés volt a kormánypárti elnökség részéről, hogy egyedül Kondor Katalin pályázatát terjesztették a kuratórium elé. Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke viszont úgy véli: a civil szervezetekből álló kuratórium pusztán politikai okokból nem szavazott bizalmat a jelöltnek.

Nemzetek átvonulása

Hatnyelv? szórólap várja majd az autóval hazánkba érkező turistákat a határon – jelentette az ORFK. A zsebmetszők, "csencselők", a magukat rendőrnek kiadó valutázók és a "városnéző taxisok" után megjelentek az "útonállók", akik már másfél éve szedik áldozataikat a Budapest–Bécs autópályán. Bármely ország honlapjára látogatunk is, a követségek mindenhol első helyen említik a konzulátusok címét, ahol a turista segítségére lesznek, ha bajba kerül. A követségek általában szoros együttműködésre törekednek a helyi rendőrséggel. Az általuk nyújtott "szolgáltatások" ugyanakkor híven tükrözik a nemzeti karakterek végtelen variációját.

Narkósok az utcákon

A techno-partikon több ezer fiatal speciális gépzenére másfél napos "maratoni" táncot lejt, ahol a mámort szinte minden esetben valamilyen light-drog fokozza. Ez a fajta "szórakozás" valójában már halványan sem emlékeztet apáink báljaira: a mai sok esetben halálos kimenetelű. A drog terjesztésének 80 százaléka leginkább a fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken történik. Néhányuk másnap a kórházban ébred.

Hit és értékek

A pártus herceg rokonsága

Még a legkomolyabb "értelmiségi" könyvesboltokban is kapható Badiny Jós Ferenc "Jézus király, a pártus herceg" című opusza, amely Jézus magyar (pontosabban: sumír–pártus–hun–magyar–szabír) származását bizonygatja. Az Argentínában élő Badiny mellesleg a Miskolci Bölcsész Egyesület (MBE) által fenntartott, több mint egy évtizede működő, "féllegális" Nagy Lajos Király Magánegyetem tanszékvezető professzora is. A jelenleg 954 hallgatót oktató intézményben egyebek mellett "mitológiai sumírt" is tanítanak, s az egyes szakok elvégzéséhez szükséges tudományos alapképzésnek része a Biblia-ismeret, a rovásírás és a magyarságtudomány.

Helyreigazítás

Előző számunkban Gál Péter teológussal készült interjúnkban tévesen írtuk Badiny Jós Ferenc nevét. Az érintettek elnézését kérjük. Olvasóink kérésére közöljük, hogy Gál Péter New Age keresztény szemmel cím? könyve a Lámpás Kiadó és az Art Noveau Kiadó gondozásában jelent meg 1999-ben.

HÁTTÉR

Politikusok rövidnadrágban

A XI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor elnevezésű, az erdélyi Tusnádfürdőn évente megrendezésre kerülő politikai dzsemborin idén is több, rendszeresen visszatérő, rangos magyar (fideszes), romániai magyar, illetve román politikus tart előadásokat, vitafórumokat. A hatnapos rendezvény sajátossága, hogy az előadók félig magánemberként, a szervezők megfogalmazásában "rövidnadrágban" vannak jelen, így olyan dolgokról és úgy beszélhetnek, amelyekről és ahogy máshol nem, vagyis könnyen "elszólhatják magukat". Bár sokak szerint a viták színvonala az előző évekhez képest kissé csapottabb, a vájt fülűek így is hallhattak érdekes, esetenként mellbevágó kijelentéseket. Ami pedig ennél is meglepőbb volt: az erdélyi fiatal értelmiségnek a magyarországi ifjú entellektüelekhez viszonyított aktív, gondolkodó jelenléte.

Kudarc után megkönnyebbülés

15 napon át tárgyalt egymással Ehud Barak izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin vezető Bill Clinton amerikai elnök védőszárnyai alatt az Egyesült Államokban. Az eredmény: egy alig 20 soros nyilatkozat arról, miszerint a "két fél egyetért abban, hogy a tárgyalások célja a… konfliktus befejezése", és ehhez hasonló általánosságok. Teljes kudarc volna tehát a Camp David-i maraton végeredménye? A találkozót értékelő amerikai, izraeli és arab kommentárok többsége szerint nem. Sőt: Arafat – aki egy centit sem engedett Jeruzsálemre vonatkozó igényeiből, melyet nemcsak a jövendő palesztin fővárosnak, de az iszlám világörökség sarkkövének is tekint – győztesnek kijáró diadalmenetben térhetett haza Gázába. Baraknak sem kellett szégyenkeznie: mivel Arafat hajthatatlansága miatt a tárgyalások megfeneklettek, gyorsan kijelentette, hogy azok az engedmények, amelyek miatt odahaza a maradék kormánya is szétesni látszott, "semmissé váltak", miközben Izrael bebizonyította békeszándékát. Clinton pedig azzal vigasztalhatja magát, hogy neki legalább sikerült rábírni az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy korábban tabutémáknak számító kérdésekről tárgyaljanak egymással. A "semmi is jobb, mint egy rossz egyezmény" vélekedés kiváltotta megkönnyebbülés, meglehet, rövid élet? lesz. Nem következett be ugyan, amitől sokan tartottak, hogy a kudarc nyomán azonnal fegyveres incidensek kezdődnek a palesztinok és az izraeliek között, de a terrorizmus kiújulása és az erőszakos konfliktus lehetősége Saul Mofaz tábornok, izraeli vezérkari főnök szerint továbbra is fennáll, és "csupán a Palesztin Hatóság magatartásán múlik, hogy bekövetkezik-e a konfrontáció".

Bővölködő adakozók

A legtöbb vagyonos ember a Földön az Egyesült Államokban él napjainkban is, és Amerika rendkívül büszke arra, hogy továbbra is a nagy lehetőségek hazájaként tündökölhet. Eddig 267 milliárdost, és két és fél millió milliomost produkált az amerikai álom. Ez messze felülmúl bármilyen más nemzetet, de nemcsak a vagyon felhalmozásában, hanem az adományozásban is az USA áll az élen, legalábbis a Time magazin cikke szerint.

A komputert nem lehet megenni

Nem mindenki látta szívesen a világ vezető országainak képviselőit. A nyolcak bárhol tartanak konferenciát a világon a találkozók már-már elmaradhatatlan részeként rendszeresen megjelennek a tüntetők is. A képen japán egyetemisták Amerika-ellenes felvonulása látható        Fotó: Reuters

Kedvező kilátások a világ gazdaságának

Tíz év óta nem látott mértékben növekszik a világ gazdasága, becslések szerint az idén elérheti a 4,7 százalékot is. Minden jel arra mutat, hogy a világ kiheverte a két évvel korábban végighullámzó ázsiai válságot, s mára a távol-keleti térség is stabilizálódott és növekedésnek indult. Az Economist csoporthoz tartozó Economist Intelligence Unit felmérése szerint jövőre ugyan várható kisebb visszaesés, de így is 4 százalék körülire prognosztizálható a világ GDP-növekedése.

Módosul az 1 1 százalékról szóló törvény

Apróbb módosításokat igényelt a katolikus egyház és az APEH az 1+1 százalék felajánlásáról szóló törvényben. A változtatások nem rúgják fel a törvény alapjait, hanem néhány területen – részben az eddigi gyakorlatra építve módosítják – gyakorlatilag kedvezőbb helyzetbe hozzák az érintett szervezeteket.

Húsáremelés

A húsok fogyasztói ára a héten mintegy 25-30 százalékkal emelkedett, ezen belül a legnagyobb mértékben a sertéshús ára, míg a baromfié kisebb arányban. A mezőgazdasági termelők érdekképviseletei már tavaly jelezték, hogy nincs alapja az egyszámjegy? inflációt elősegítő alacsony élelmiszeráraknak. A mezőgazdasági felvásárlási árak növekedése az elmúlt tíz évben messze elmaradt mind az infláció, mind az élelmiszerárak növekedésének ütemétől. 1989-től 2000-ig számítva az infláció 790 százalék volt, valamint az élelmiszerárak 734 százalékkal növekedtek, addig a mezőgazdasági felvásárlási árak csak 440 százalékkal emelkedtek. Az agrárolló (ami a felvásárlási árak és az iparcikkek árainak viszonyát mutatja) az évek során egyre nyílik, s ez jelentős tőkeveszteséget okoz az agrártermelőknek, így a termelés volumene az 1989-es mennyiségek egyharmadára esett vissza, emellett a tavalyi tőkekivonás 100 milliárd forintokban mérhető. (Hetek)

Ármozgások az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiacon a legjobb befektetésnek országos szinten a lakáseladás, fővárosi viszonylatban pedig emellett az építési telkek forgalmazása számít. Ez nem meglepő, hiszen a különböző forrásokból adódóan – ingatlanfedezetes- és jelzáloghitelek, szocpol, kiegészítő kamattámogatású kölcsönök – növekedett a lakóingatlan vásárlására vagy építtetésére vállalkozók száma.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!